Cofrajele, stabile pe termen lung
0Mulţi jucători de profil sunt de părere că acest segment al pieţei de construcţii nu este suficient de exploatat. Corelată cu scăderea dramatică a construcţiilor din 2009 şi piaţa cofrajelor a avut de suferit în aceeaşi măsură. Totuşi, estimările pentru 2010 nu sunt pesimiste.
Deşi promovarea acestor produse nu este una la nivelul altor materiale de construcţii, cofrajele sunt elemente esenţiale când vine vorba de a construi un imobil.
„Piaţa de cofraje este una cu un potenţial foarte mare în viitor. Pe termen lung, respectiv în aproximativ trei, patru ani, acest domeniu va creşte cu cel puţin 40% faţă de nivelul din prezent", declară Simona Robu, director comercial al companiei Andami, care se ocupă de comercializarea şi închirerea acestor echipamente.
Acest lucru se poate întâmpla mai ales datorită faptului că această piaţă nu a avut parte până acum de fenomenul de marketing. „Sunt şi în prezent o mulţime de structurişti care nu le folosesc încă şi nici nu le cunosc prea bine, deşi avantajele şi siguranţa pot fi la niveluri mult mai mari dacă utilizezi cofrajele", explică Robu.
Majoritatea contractelor de furnizare a sistemelor de cofrare se atribuie societăţilor partenere în mod tradiţional sau celor care au o experienţă vastă în domeniu. „Astfel, va fi din ce în ce mai greu pentru firmele mici şi mijlocii să supravieţuiască pe această piaţă.
În prezent, sunt active aproximativ 20 de firme străine ofertante, dintre care numai şase de dimensiuni mari", spune Iustin Căpăţînă, director tehnic al distribuitorului de cofraje pentru construcţii Peri România.
Preţuri neschimbate
În acest an schimbările în domeniul cofrajelor nu vor fi majore. „2009 a fost un an destul de dificil, foarte multe scăderi nu vor mai exista, nu mai este de fapt loc pentru acest lucru pe piaţă", susţine Simona Robu. Cât priveşte preţurile, spune aceasta, ele au fost singurele care nu au suferit mari modificări în decursul anului trecut în acest sector. „Cerinţele actuale însă sunt legate de comercializarea cofrajelor la un preţ scăzut. Ne vom conforma, în continuare, partenerilor, clienţilor, dar fără a pierde din vedere încheierea în mod pozitiv a exerciţiului financiar aferent anului curent", explică Iustin Căpăţînă.
Nici afacerile nu au înregistrat cifre de neglijat. „Astfel, pentru anul în curs estimăm realizarea unei cifre de afaceri de 3,5 milioane de euro, în scădere cu aproximativ 18% faţă de 2009, când valoarea acesteia a fost de 4,3 milioane de euro", spune Căpăţînă.
Compania Andami a realizat în 2009 o cifră de afaceri similară cu cea din 2008, respectiv 1,3 miliarde de lei. „Şi pentru anul în curs estimăm păstrarea acestor venituri. Un lucru este clar: acest an nu va fi unul mai bun decât 2009, pentru că startul a fost unul mai puţin bun, iar primul factor a fost determinat de vremea nefavorabilă", explică Simona Robu.
Cofraje reutilizabile
Potrivit lui Căpăţînă, din cauza dezvoltării anuale intense a pieţei imobiliare în ultimii ani, majoritatea constructorilor au optat pentru a-şi achiziţiona propriile sisteme de cofrare, gândindu-se la câştigurile şi economiile pe care le-ar genera.
„Echipamentele sunt reutilizabile, iar costul acestora a putut fi amortizat în urma încasărilor pentru o lucrare derulată timp de un an, refolosirea cofrajelor aducând profituri antreprenorilor", completează Iustin Căpăţînă. Acest lucru, coroborat cu declinul din domeniul construcţiilor, a generat o diminuare de aproximativ 50% a pieţei cofrajelor în 2009.