Românii consumă din ce în ce mai multă electricitate
0Consumul de electricitate la nivelul clienţilor casnici s-a majorat anul trecut cu 6,2%, potrivit datelor provizorii ale Institutului Naţional de Statistică. Rata de creştere este superioară
Consumul de electricitate la nivelul clienţilor casnici s-a majorat anul trecut cu 6,2%, potrivit datelor provizorii ale Institutului Naţional de Statistică. Rata de creştere este superioară celei din 2006 (de 5,3%).
Iluminatul public a înregistrat, la rândul său, o creştere de 2,7%. Per ansamblu însă consumul final de electricitate şi-a încetinit creşterea, de la 2,7% (în 2006 faţă de 2005), la doar 1,1% (în 2007 faţă de 2006), ajungând la 50,8 terrawatti-oră.
"Consumul casnic a crescut semnificativ, iar eu am atras atenţia, când s-a elaborat strategia energetică, asupra acestui trend şi a problemelor care o să fie la reţelele de distribuţie.
În paralel, industria energofagă a continuat să fie închisă, astfel încât, per total, creşterea de consum a fost mai mică. În schimb creşte consumul casnic şi al micilor întreprinderi", a explicat, pentru "Adevărul", Jean Constantinescu, preşedinte al Institutului Naţional Român pentru studiul amenajării şi folosirii surselor de energie (IRE).
Potrivit datelor INS, producţia de electricitate a scăzut cu 2,7%, iar exporturile, cu 36,2%. Din totalul resurselor de energie electrică, 2,1% au provenit din import, 62,2% s-a produs în termocentrale clasice, 26,3% în hidrocentrale, iar 11,5% în centrala nuclearelectrică de la Cernavodă, care a pus în funcţiune, în a doua jumătate a anului, cel de-al doilea reactor.
Importuri mai mici de gaze
Pe fondul unui an extrem de secetos, producţia în hidrocentrale a fost mai mică cu 13,3%, lucru care şi-a pus amprenta asupra exporturilor, mai mici cu 36,2%. Scăderea producţiei hidro a fost compensată însă de creşterea producţiei de energie nucleară, mai mare cu 23,7%. Producţia în termocentrale a crescut cu doar cu 1,4%.
În ceea ce priveşte resursele de energie primară, datele INS arată că importurile de cărbune au crescut anul trecut cu 30%, iar producţia, cu 0,5%. Invers, importurile de gaze au scăzut cu 18%, iar producţia, cu 3,7%, astfel încât, per total, resursele de gaze folosite au fost mai mici cu 8,2% faţă de anul precedent.
"Fiind o iarnă mai blândă, cea de anul trecut, centralele pe gaze au produs mai puţin. S-a produs mai mult pe cărbune, mai ales huilă, care are un preţ competitiv", a mai spus oficialul IRE. (Teodora Vasâlca)