România este nemulţumită de limitele pentru subvenţiile agricole
0Statul român va încerca va încerca să obţină un plafon mai ridicat pentru subvenţiile din agriculură, după ce noua Politică Agricolă Comună prezentată ieri de Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură, prevede limitarea plăţilor directe astfel încât, indiferent de suprafaţa exploatată, o fermă nu poate primi mai mult de 300.000 de euro.
„Acest plafon ar putea duce la un proces de fărâmiţare a unor ferme mari, nu numai în România“, a declarat astăzi Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene. Statul va încerca să obţină ridicarea acestui plafon, a adăugat ministrul.
Luna trecută, ministrul Afacerilor Europene declara că soluţia este una bună pentru
România: "Propunerea este favrorabilă României şi altor ţări aflate în
situaţia României. Desigur că va fi o negociere, sunt lucruri care se
pun sub semnul întrebării".
Orban a mai explicat atunci că scopul măsurii pe care Comisia ar putea să o adopte este "că pe undeva, la suprafeţe mari, sumele sunt deja foarte mari şi nu se mai stimulează eforturile de creştere a productivităţii. Pur şi simplu sumele alocate sunt consistente şi fermierii nu îşi mai pun problema creşterii competitivităţii, nu mai fac eforturi să găsească variante pentru adoptarea unor soluţii prietenoase cu mediul".
Dintre cele 9,5 milioane de hectare de teren agricol din România, peste un milion de hectare sunt nelucrate, potrivit statisticilor Ministerului Agriculturii. Actuala Politică Agricolă Comună îi încurajează pe proprietarii de terenuri să le lase pârloagă pentru că primesc subvenţii de până la 176 de euro pe hecta. Cei mai privilegiaţi de acordarea subvenţiilor sunt deţinătorii de suprafeţe foarte mari, de zeci de mii de hectare, iar, în România, aceştia sunt străini.