Romania imprumuta 120 milioane de dolari pentru a inchide 21 de mine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* 60 de milioane dolari pentru inchiderea a 21 de mine * 60 de milioane de dolari pentru regenerarea socio-economica a regiunilor miniere * 40.000 de noi locuri de munca in zonele defavorizate Banca Mondiala acorda

Romaniei un nou imprumut, in valoare de 120 milioane de dolari, pentru continuarea inchiderii minelor neperformante. Din acesti bani, 60 de milioane vor merge pe finantarea inchiderii a 21 de mine, iar celelalte 60 de milioane se vor folosi in scopul regenerarii socio-economice a regiunilor miniere afectate. Acest nou proiect al Bancii Mondiale se va derula pana in 2009. Componenta de regenerare socio-economica va fi derulata prin Agentia de inchidere a minelor - ANDIPRZM, care va acorda microcredite pentru intreprinzatorii-mineri in valoare de 11 milioane de dolari. Se inchid minele neperformante care produc pierderi grele industriei mineritului si bugetului de stat prin solicitarea permanenta a subventiilor. Acestea se vor elimina pana in 2007, carbunele brun si minereuri, ramanand doar la huila pana in 2010. Reamintim ca statul roman a mai beneficiat de un program-pilot de inchidere a minelor nerentabile, primind din partea Bancii Mondiale un prim imprumut de 61,50 milioane de dolari. Acestia nu au fost cheltuiti in intregime, ramanand 15 milioane de dolari care se vor realoca altor mine care vor fi inchise. S-ar parea ca de gestionarea acestor fonduri este legata intentia ministrului Codrut Seres de a schimba conducerea ANDIPRZM: "Intr-adevar, urmeaza sa schimbam conducerea agentiei de inchidere a minelor datorita unor nereguli in activitatea acesteia", a declarat foarte pe scurt ministrul Economiei si Comertului. Prin acest nou program, autoritatile spera sa se creeze 30.000- 40.000 de noi locuri de munca in zonele miniere defavorizate, in domeniul lemnului, serviciilor si comertului.
7.600 de mineri disponibilizati in acest an
In acest an, in intreaga industrie miniera vor fi disponibilizati 7.600 de mineri, conform declaratiei lui Ionel Mantog, secretar de stat in Ministerul Economiei. Disponibilizarile se vor face in toate zonele miniere, oamenii primind, in momentul desfacerii contractului de munca, suma de 150 de milioane de lei. Acestor bani li se vor adauga si salarii compensatorii, la nivelul unui salariu mediu net pe economie, pe o durata de 18 luni. Disponibilizari masive vor fi la Huila Petrosani - 1.200, la SN Carbunelui Ploiesti - 700, Remin Baia Mare - 1.500, dar si in Bazinul Olteniei - 500. In 1997, Romania avea 178.000 de mineri, la sfarsitul lui 2005 mai existau 47.000, iar in decembrie acest an vor mai fi 40.000. Productia de carbune a scazut si ea in raport direct cu scaderea numarului de mineri si a inchiderii de mine. SN Huilei Petrosani produce 2,8 milioane tone de carbune pe an, iar SN Lignitului Oltenia - 17 milioane de tone anual. Subventiile s-au micsorat si ele substantial, ajungand la 90-100 milioane dolari (in 2005, comparativ cu 1 miliard de dolari, cat primea, anual, intreaga industrie miniera din Romania).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite