Paradox în panificaţie: grâul se ieftineşte, pâinea se scumpeşte
0Producătorii acuză procesatorii că folosesc grâu la costuri tot mai mici, dar menţin ridicate preţurile produselor finite Procesatorii susţin că pâinea de acum încă se mai fabrică
Producătorii acuză procesatorii că folosesc grâu la costuri tot mai mici, dar menţin ridicate preţurile produselor finite
Procesatorii susţin că pâinea de acum încă se mai fabrică din grâul vechi, de anul trecut, pe care l-au cumpărat la preţuri ridicate.
Producătorii agricoli şi procesatorii reaprind controversele care se ţes în jurul preţului grâului. Conducerea Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli (FNPAR) susţine că procesatorii le oferă producătorilor circa 0,35 lei pe kilogramul de grâu faţă de aproximativ 0,9 lei cât ofereau în primăvară, însă preţul pâinii se meţine la fel de ridicat.
"În primăvară, grâul se vindea şi cu 0,9 de lei/kilogram. Acum se oferă doar 0,35 lei, dar pâinea se vinde la preţuri mai ridicate ca în primăvară", a declarat, pentru NewsIn, directorul executiv al FNPAR, Dan Botănoiu.
Pe de altă parte, Marcel Cucu - preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) - ne-a declarat că niciodată ieftinirea grâului nu a fost urmată de o ieftinire a produselor finite, mai ales a pâinii, cu toate că poderea materiei prime este de 60% în preţul final.
Preţul final al pâinii este însă sensibil influenţat de alţi factori, precum salariile plătite angajaţilor sau scumpirile la utilităţi.
Grâul vine din vechea recoltă
Procesatorii resping acuzaţiile fermierilor. Viorel Marin - preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie (ANAMOB) - ne-a declarat că, în acest moment, nu se poate vorbi de grâu nou pentru panificaţie. "Grâul după recoltare nu poate fi utilizat pentru pâine decât după 30-50 de zile. În acest moment nu există grâu de panificaţie, ci doar grâu furajer", spune Viorel Marin.
"Abia din septembrie vom afla cât grâu de panificaţie există în România şi care va fi preţul de vânzare", susţine Viorel Marin. De asemenea, preţul final va fi dictat şi de grâul de pe pieţele vecine, Ucraina anunţând pentru anul acesta cantităţi însemnate pentru export.
Unii procesatori spun că preţul pe care îl oferă pe kilogramul de grâu este mai mare faţă de cel vehiculat de producători. "Anul trecut, la recoltare, cumpăram grâul cu 0,5 lei. Pe parcurs, preţul grâului pentru morărit a înregistrat o creştere artificială", spune preşedintele patronatului din morărit şi panificaţie Rompan, Aurel Popescu.
El susţine că anul acesta producătorii plătesc între 0,5 şi 0,6 bani pe kilogramul de grâu, în funcţie de calitatea acestuia. Aurel Popescu a precizat că preţul de pe piaţa grâului de panificaţie diferă de cel practicat de depozitari. De asemenea, Popescu apreciază că, până în septembrie, preţul pâinii nu va scădea
Slabe speranţe de ieftinire
"În iulie am utilizat grâu nou doar în proporţie de 25%, iar în august amestecul este de 50%. Abia din septembrie vom folosi grâu din recolta 2008 în proporţie de 100%. Nu ştim însă dacă preţul pâinii va scădea, cât timp au crescut costurile la energie, combustibil, salarii", a precizat preşedintele Rompan.
În privinţa recoltei de grâu din anul 2008, Aurel Popescu apreciază că aceasta este mai mare cu 60%-70% faţă de anul trecut.