Intelegerea cu FMI - conditionari dure

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romania a convenit cu oficialii Fondului Monetar International incheierea unui nou acord stand-by de supraveghere preventiva (banii, 362 milioane de dolari, fiind eliberati doar in caz de urgenta) cu

Romania a convenit cu oficialii Fondului Monetar International incheierea unui nou acord stand-by de supraveghere preventiva (banii, 362 milioane de dolari, fiind eliberati doar in caz de urgenta) cu o durata de 24 de luni, a declarat Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor, care a participat la sfarsitul saptamanii trecute la reuniunea de primavara a Fondului si Bancii Mondiale. In urma analizei "ex post" facuta de catre Consiliul Director al FMI, directorii au ajuns la concluzia ca guvernul nu este in stare sa-si aplice programul de reforme fara o monitorizare stricta din partea Fondului. Incheierea unui nou acord cu FMI a fost sustinuta puternic de catre Uniunea Europeana care spera ca astfel vor exista garantii ca Guvernul nu se va arunca doar la pomeni electorale si nu va derapa in politica economica intr-un an cu alegeri.
4% din fondul de salarii - blocat trimestrial la societatile cu probleme
Desi la Bucuresti sindicatele incearca sa obtina pentru acest an un salariu minim pe economie de trei milioane lei, solicitare pe care si oficialii guvernamentali o sustineau, se pare ca soarta acestuia a fost deja pecetluita, Mihai Tanasescu si oficialii FMI stabilind in cadrul acordului un salariu minim de 2,8 milioane lei. Chiar daca unele sectoare (cum ar fi caile ferate cu o crestere de 12%) au fost mai norocoase, pentru acest an este prevazuta o crestere salariala medie de 9% in sectorul de stat, adica exact cat inflatia prognozata pentru acest an. O situatie speciala se remarca la cele 72 de intreprinderi monitorizate de catre Guvern. Lista cuprinde societati cum ar fi Electroputere Craiova, Aversa Bucuresti, Rulmentul Brasov, Griro Bucuresti, Oltchim Rm. Valcea, Turnu din Turnu Magurele, CS Resita, AIBO, Posta Romana, Transelectrica, Termoelectrica, Petrom, Transgaz Medias, Distrigaz Sud si Nord, Romgaz Medias, Romarm, IAR Brasov, CFR Marfa, CFR Calatori, Metrorex, CN Drumuri si Autostrazi, RN a Padurilor, Hidroelectrica, Electrica, SNLO, CNH, SNC Ploiesti, Romaero, CFR SA, Tarom, Romania-Film si Apele Romane. Pentru aceste societati, ministerele si institutiile tutelare vor bloca, trimestrial, 4% din fondul de salarii, bani care vor fi eliberati numai daca se constata ca plafoanele salariale nu au fost depasite. De asemenea, incepand cu exercitiul financiar 2003, institutiile publice in subordinea carora se afla aceste firme sunt obligate sa publice pe pagina de Internet proprie situatiile financiare anuale si trimestriale, auditate si certificate.
Peste 19.000 de salariati vor fi concediati
Potrivit intelegerii cu FMI, numai in acest an, ca urmare a restructurarii unor intreprinderi si renuntarii la unele activitati, peste 19.000 de salariati bugetari isi vor pierde locurile de munca. Este vorba in special de angajati de la societati aflate in subordinea Ministerului Economiei, a Transporturilor si a fostului APAPS. Noul program cu Fondul prevede clar finalizarea procesului de privatizare a Petrom, a Distrigaz Sud si Nord, a Electrica Banat si Dobrogea si continuarea procesului la Electrica Moldova si Electrica Oltenia, precum si reforma sectorului energetic. Totodata, pana in luna septembrie vor fi privatizate 19 societati mari cu peste 1.000 de salariati, intreprinderi aflate inca in portofoliul APAPS. Acordul cuprinde si cote minime de incasare pentru utilitatile publice, precum si majorari trimestriale ale tarifelor energetice. Reamintim ca, de la 1 aprilie, gazele s-au scumpit cu 5%, urmand ca de la 1 iulie sa se scumpeasca atat energia electrica, cat si gazele. O cerere importanta inclusa in acordul cu FMI este cea privind eliminarea subventiilor din sectorul energetic in paralel cu o intarire a protectiei sociale pentru persoanele defavorizate.
Deficitul bugetar - stabilit la 2,1% din PIB
Dupa rectificarea bugetara din iunie, deficitul bugetar va fi stabilit oficial la 2,1% din PIB, cu 0,9% mai putin decat se hotarase prin Legea bugetului. Mihai Tanasescu spune ca micsorarea deficitului va mentine neschimbat volumul cheltuielilor bugetare deja stabilite, nivelul propus urmand a fi atins printr-o intarire substantiala a colectarii. Disciplinarea firmelor, reorganizari judiciare, executari silite sau falimentul ii paste pe cei care nu-si vor plati in acest an darile catre stat, sustin oficialii Finantelor, masurile urmand sa duca la o reducere cu echivalentul a 0,5% din PIB a arieratelor bugetare. Pentru acest an, Guvernul isi propune sa reduca deficitul balantei publice cu 1,25% din PIB. Principalul obiectiv al noului program va fi reducerea deficitului de cont curent de la 5,8% la 5,3%-5,5% in acest an. Surse guvernamentale ne-au declarat ca, pana la aprobarea acordului, aceste cifre vor mai fi negociate, avand in vedere ca semnele inceputului de an nu sunt prea incurajatoare. Oficialii romani sunt ingrijorati de faptul ca, in primele doua luni ale acestui an, nivelul deficitului de cont curent este dublu fata de cel inregistrat in februarie 2003. Inflatia ar urma sa scada de la 14,1% la 9% in acest an, la 6% anul viitor si 5% in 2006. Pe de alta parte, Executivul intentioneaza sa reduca fiscalitatea, in special cea aplicata fortei de munca, de la 49,5% in prezent la 44-45% in 2006.
Din ianuarie, Garda Financiara si Vama se vor intoarce la Finante
FMI doreste intarirea administratiei publice, a supravegherii bancare, restructurarea sistemului fiscal si a celui de pensii, precum si imbunatatirea mediului de afaceri. Reprezentantii Fondului s-au aratat nemultumiti de masura trecerii, in august 2003, a Garzii Financiare si a Vamii in subordinea Autoritatii Nationale de Control, motivand ca astfel colectarea taxelor nu mai este unitara. Potrivit intelegerii cu FMI, incepand din luna ianuarie, cele doua institutii vor reveni in subordinea Ministerului Finantelor, reunificandu-se astfel, impreuna cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) tot ceea ce inseamna colectarea veniturilor statului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite