Industria românească de tractoare moare, dar nu se predă
0Ultimii doi producători rămaşi în piaţă speră să atingă o cotă de 25% din vânzări, faţă de numai 10% în prezent. MAT Craiova şi Rombel Bucureşti mizează pe creşterea vânzărilor
Ultimii doi producători rămaşi în piaţă speră să atingă o cotă de 25% din vânzări, faţă de numai 10% în prezent.
MAT Craiova şi Rombel Bucureşti mizează pe creşterea vânzărilor pe măsură ce vor veni fondurile pentru agricultură de la Uniunea Europeană. Până atunci, caută să încheie parteneriate cu producători din afară pentru a produce tractoare mai ieftine şi mai bune.
MAT Craiova şi Rombel Traktor, singurii producători de tractoare de la noi, aşteaptă ca fondurile europene şi programul "rabla" pentru tractoare să le crească vânzările. Până când vor sosi banii în conturile agricultorilor, cele două firme pun la punct ultimele produse, care să fie ieftine şi fiabile şi, în acest fel, să relanseze producţia autohtonă, care deocamdată stagnează.
70% din vânzări, utilaje second-hand
În cazul companiei Tractorul din Braşov, se pare că lipsa pieţei a dus la închiderea fabricii, iar singura speranţă ar fi un partener extern care să vină cu tehnologie şi cu o piaţă de desfacere. În lipsa banilor, pe piaţa internă este greu de supravieţuit, pentru că fermierii se orientează spre utilajele second hand, din afară - vechi, dar ieftine şi mult mai performante decât cele de aceeaşi vârstă produse la noi.
Cercetarea de la Tractorul lucrează pentru MAT Craiova
Cu toate că se întrevede o piaţă care acum stagnează, fabrica de tractoare de la Craiova relansează producţia în forţă. Ionel Catrinoiu, director general MAT Craiova, spune că de anul acesta a început cooperarea cu firme puternice de tractoare.
Este vorba despre compania Kioti din Coreea de Sud, Nardi - o firmă din nordul Italiei, şi Erkunt, un producător de tractoare din Turcia. Pe lângă parteneriatele cu firmele din afară, MAT Craiova a preluat şi toată proiectarea de la Tractorul Braşov, unde şi-a înfiinţat o sucursală. Sucursala se numeşte MAT Transilvania, are nouă salariaţi, dar va ajunge la 15 specialişti.
Deja a realizat un prim proiect care este în teste şi acum proiectează un tractor de 100 de cai-putere care va ieşi în toamnă ca prototip pentru încercări.
Neînţelegeri la Semănătoarea
La Bucureşti, lucrurile sunt ceva mai complicate, ca urmare a neînţelegerilor apărute între acţionarii firmei producătoare de tractoare. Ion Rădulea, preşedintele MYO-O, firma care deţine Semănătoarea, partener cu firma din Belarus MTZ în cadrul Rombel Traktor, se declară nemulţumit de colaborarea cu firma din Belarus.
El a cerut dizolvarea societăţii Rombel. Ion Rădulea spune însă că nu vrea să renunţe la producţia de tractoare. Anul trecut, firma a realizat 130 de tractoare şi pentru 2008 avea în plan 400 de unităţi.
Dacă încetează colaborarea cu MTZ, atunci vor produce jumătate şi vor coopta un partener din afară cu care să continue producţia, iar discuţiile în acest sens au pornit deja.
Fermierii aşteaptă, vânzările stagnează
Banii de la Uniunea Europeană vor creşte piaţa, dar - în aşteptarea lor - fermierii nu mai cumpără tractoare, astfel că piaţa stagnează.
Ionel Catrinoiu spune că acum nimeni nu mai cumpără, iar în cazul SAPARD lucrurile nu au evoluat spectaculos. Ion Rădulea, omul de afaceri care controlează partea românească din firma producătoare de tractoare de la Bucureşti, este optimist.
El crede că producţia autohtonă va creşte şi va acoperi 25% din piaţă.
Piaţa autohtonă, în cifre
În România există 147.000 de tractoare
86% din acestea au gradul de uzură depăşit de foarte mult timp
Necesarul de pe piaţă este de 350.000 de unităţi
În 2007, producţia autohtonă de tractoare a fost de 342 de unităţi, din care 130 produse la Bucureşti şi 212 la Craiova
Importurile au fost de 680 de tractoare noi şi 2.200 de utilaje second- hand
Preţul unui tractor autohton este cuprins între 14.000 şi 66.000 de euro, iar unul second-hand se poate vinde şi cu 2.500 de euro.