Gaze naturale doar la preţ de import, din 2013
0Preţul gazelor din producţia internă va ajunge, în curând, la valorile practicate pe piaţa internaţională Românii nu vor mai beneficia mult timp de avantajul propriilor resurse
Preţul gazelor din producţia internă va ajunge, în curând, la valorile practicate pe piaţa internaţională
Românii nu vor mai beneficia mult timp de avantajul propriilor resurse ieftine de gaze naturale. Potrivit Petrom, guvernul nu va mai putea controla preţurile în câţiva ani.
Preţul gazelor naturale din producţia internă va fi similar cu cel de import în 2012 sau 2013. În acel moment, coşul de gaze, sistem care există doar în România, dintre toate statele membre ale UE, va dispărea.
"În 2012-2013, când va fi construit Nabucco, nu cred că vom avea coş de gaze. (...) Vrem ca pe termen lung coşul să dispară, pentru că astfel vom vinde gaze la preţuri internaţionale", a declarat, ieri, Gerald Kappes, membru al conducerii executive a Petrom, citat de Mediafax.
Pentru că necesarul de gaze este acoperit în proporţie de circa 70% din producţia internă şi de 30% din Rusia, toţi consumatorii trebuie să primească gaze la coş în aceste proporţii, pentru a se asigura accesul nediscriminatoriu la resurse.
Furnizorii spun că vând în pierdere
În prezent, gazele din producţia internă, asigurate în procente aproximativ egale de Petrom şi Romgaz, sunt de două ori mai ieftine decât cele din import, respectiv 210 dolari pe mia de metri cubi, faţă de 420 de dolari.
Deşi furnizorii achiziţionează gazele din import cu peste 400 de dolari pe mia de metri cubi, consumatorii casnici le plătesc acum la o valoare de 370 de dolari, potrivit hotărârii emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Din această cauză, furnizorii reclamă faptul că înregistrează pierderi consistente. "Luăm împrumuturi de la bănci ca să plătim în avans gazele. Fiind an electoral, guvernul amână problema gazelor, agravând situaţia, pentru că o scumpire nu îţi aduce publicitate bună", a declarat, ieri, directorul executiv comercial al distribuitorului Wirom Gas, Illo Vogelhaupt. El a adăugat că până la sfârşitul anului ar fi necesară o scumpire de peste 25%, iar preţurile gazelor din import ar putea ajunge la 500 de dolari la finele anului.
Fondul social de gaze ar putea fi desfiinţat
Gabriel Sârbu, director în cadrul ANRE, a declarat pentru "Adevărul" că "la 1 iulie, vom ajusta tarifele potrivit justificărilor". Preţul gazelor din producţia internă a crescut ultima dată la 1 februarie, dar încasările suplimentare ale producătorilor trebuiau direcţionate către un fond social de gaze, pentru a ajuta consumatorii nevoiaşi.
Senatul a respins însă ordonanţa Guvernului de constituire a fondului, iar dacă şi Camera Deputaţilor va adopta această poziţie, Executivul va trebui să găsească altă sursă de sprijin.
Pe de altă parte, România ar putea face lobby la Comisia Europeană (CE) pentru a încerca schimbarea unor prevederi legislative la nivel european, care ar necesita modificarea contractului de privatizare a Petrom şi ar permite majorarea redevenţelor impuse companiei, a declarat Corneliu Condrea, director în cadrul Ministerului Economiei.