Companiile farmaceutice vor afla pe 25 aprilie cât vor plăti pentru medicamentele compensate
0Pe data de 25 aprilie, producătorii de medicamente vor afla cât vor avea de plătit pentru taxa clawback, a declarat în cadrul unei conferinţe Pascal Prigent, directorul general al GlaxoSmithKline(GSK) România.
Conform reglementărilor intrate în vigoare la începutul lui octombrie 2011, taxa clawback presupune ca producătorii de medicamente să achite integral diferenţa dintre consumul real de medicamente şi bugetul alocat de stat, creându-se astfel un mediu economic impredictibil şi neprietenos.
Spre exemplu, în 2011 bugetul alocat de stat pentru medicamentele compensate a fost de 5,7 miliarde de lei, iar consumul din piaţă a fost de 6,6 miliarde de lei. Pentru acest an, reprezentanţii GSK nu ştiu la ce diferenţă să se aştepte deorece nu pot estima valoarea taxei clawback.
"În acest an, compania farmaceutică GlaxoSmithKline (GSK) va investi 10 milioane de dolari în fabrica din Braşov, după ce în 2011 bugetul de investiţii s-a ridicat la 7 milioane de dolari pentru aceeaşi zonă", a mai spus Pascal Prigent.
GSK a investit în România peste 141 de milioane de dolari şi deţine la Braşov singura facilitate de producţie din România care produce branduri globale şi operează exporturi către 80 de ţări din toată lumea.
În ceea ce priveşte rezultatele financiare din 2011 ale companiei acestea au fost în creştere faţă de 2010.
“În 2011 vânzările totale ale grupului s-au ridicat la 676 de milioane de dolari, în uşoară creştere faţă de 2010”, a afirmat Pascal Prigent.
Grupul GlaxoSmithKline are cinci divizii: GSK Pharma, Europharm Distribution, GSK Factory şi GSK Consumer Healthcare. “Vânzările provenite din GSK Pharma în 2011 s-au ridicat la 151,8 milioane de euro, în creştere cu 11% faţă de 2010, în timp ce afacerile provenite din divizia Europharm Distribution s-au ridicat la 250 de milioane de euro”, a mai spus directorul general.