Băncile, urecheate pentru lobby
0Consiliul Concurenţei a atenţionat instituţiile de credit că presiunea asupra autorităţilor ar putea fi pedepsită. Comisionul de rambursare anticipată aprinde polemica între autorităţi şi bancheri. Asociaţia Română a Băncilor a primit cartonaş galben pentru lobby.
Încercările băncilor de a modifica Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind contractele de credit pentru consumatori a iritat Consiliul Concurenţei. Ieri, şeful instituţiei, Bogdan Chiriţoiu, a atras atenţia membrilor Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) că schimbul de informaţii, în special privind costurile aferente creditelor oferite consumatorilor, ar putea încălca Legea Concurenţei, dar şi unele dispoziţii ale Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene.
ATAC LA LOBBY
„Este legitim ca membrii asociaţiei să se întâlnească şi să discute, dar - în anumite condiţii - schimbul de informaţii sensibile între concurenţi poate avea efecte negative asupra concurenţei şi consumatorilor", a transmis Chiriţoiu. Fără să specifice natura informaţiilor schimbate între reprezentanţii băncilor, Consiliul Concurenţei şi-a arătat, indirect, dezaprobarea cu privire la acţiunile de lobby ale instituţiilor de credit pe schimbarea legislaţiei referitoare la comisionul de rambursare anticipată. „Această atenţionare vine în contextul acţiunii promovate şi susţinute de bănci, pentru a modifica prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind contractele de credit pentru consumatori", mai arată Consiliul.
Băncile au cerut ca prevederile OUG 50 privind contractele de credit pentru consumatori să se limiteze la cerinţele directivei europene, respectiv eliminarea comisionului de rambursare anticipată numai la creditele cu dobândă variabilă. Asta în contextul în care prevederile Directivei au fost extinse de autorităţi astfel încât să se aplice tuturor contractelor de credit. Băncile au făcut presiuni inclusiv la FMI şi Comisia Europeană, ameninţând autorităţile române că vor face demersuri pentru declanşarea procedurii de infringement.
„Întrucât România este stat european, comunitatea bancară a cerut ca Directiva Europeană 48/2008 să fie transpusă în legislaţia naţională conform prevederilor aprobate de Parlamentul European", a răspuns ARB, la solicitarea „Adevărul". Asociaţia a precizat că Ordonanţa excede prevederile Directivei, fapt ce nemulţumeşte instituţiile de credit.
La rândul său, Chiriţoiu a dat asigurări că nu s-a deschis o investigaţie oficială cu privire la încălcarea practicilor concurenţiale. „Dacă aveam dovezi că s-ar fi încălcat legea, am fi deschis o investigaţie (...) Ei îşi fac calcule cu privire la efectele pe care le-ar avea asupra băncilor diferitele variante de aplicare a OUG", a declarat Chiriţoiu pentru „Adevărul". Acesta a precizat însă că băncile nu trebuie să schimbe informaţii cu privire la structurile de cost ale creditelor.
Precedent la pensii private
Chiriţoiu invocă un precedent, pentru eventuala investigare a băncilor. „Avem un caz similar în lucru, când fondurile de pensii au făcut un lobby puternic, cerând creşterea pragului comisionului de intrare în fondul de pensii de la 2,5%. S-ar putea ca în câteva luni să se lase cu sancţiuni aspre", a spus Chiriţoiu, pentru „Adevărul". Acesta a precizat că amenzile s-ar putea ridica la sume uriaşe, între 4% şi 8% din cifra de afaceri.