ANALIZĂ Teama investitorilor umbreşte soarele de pe Acropole
0Victoria în alegerile din Grecia a partidului liberal-conservator „Neia Dimocratia“ („Noua Democraţie“) a avut ca efect o creştere a pieţelor financiare internaţionale, dar „spre sfârşitul zilei de luni temerile privind situaţia din Spania au umbrit raza de soare de pe... Acropole“, arată o analiză realizată pentru „Adevărul“ de Dan Berendel, trader internaţional şi proprietar al Master Chem Oil.
Printre efectele benefice ale evoluţiilor din Grecia, traderul identifică faptul că moneda europeană s-a apreciat faţă de dolarul american cu aproape 1% în câteva ore, iar cotaţia la ţiţeiul de tip Brent (relevant pentru zona europeană) nu a făcut notă discordantă cu restul pieţelor şi a crescut cu aproape doi dolari faţă de închiderea de vinerea trecută.
Bondurile spaniole „mişcă“ preţul ţiţeiului
„Aversiunea mărită faţă de risc a bondurilor spaniole a readus preţul ţiţeiului la Brent la nivelul săptămânilor trecute, adică la 96,25 dolari SUA. Oricum, preţul ţiţeiului de tip Brent înregistrase deja o creştere uşoară, după întâlnirea OPEC de săptămâna trecută, reuniune care a fost marcată de numeroase disesiuni, neînţelegeri referitoare la Arabia Saudită, o ţară care produce cu aproape 20% mai mult ţiţei decât cota alocată. Statele membre au decis să-şi menţină producţia neschimbată şi Arabia Saudită să-şi micşoreze producţia până la cota alocată la intâlnirea din decembrie anul trecut. Practic, o reducere a producţiei de la 32 la 30 milioane de barili (159 l) pe zi!“
Dan Berendel mai arată că preţul la ţiţeiul de tip Brent, după scăderea sub nivelul de 100 dolari SUA/baril din data de 11 iunie 2012, s-a menţinut în general, în intervalul de variaţie 97-100 dolari SUA/baril şi a trecut de doar două ori peste nivelul de 100 dolari SUA/baril.
Semnale contradictorii din SUA şi China
„Creşterea până la nivelul de 101-101,5 dolari SUA s-a dovedit o nouă oportunitate de vânzare pentru jucătorii din piaţă. Creşterea a fost urmarea anunţului băncii centrale a Chinei, care a redus dobânda de bază pentru prima dată după 2008! Creşterea a fost corelată şi cu aşteptările pieţei ca preşedintele FED (care în aceeaşi zi a prezentat un raport asupra politicilor băncii centrale în faţa Senatului american) să facă un anunţ despre un nou program QE3 de stimulare monetară a economiei SUA. Anunţul nu a venit, iar preţul la Brent a scăzut cu aproape 3,5 dolari SUA până la închiderea şedinţei de tranzacţionare“, mai arată traderul.
Cum vor proceda americanii?
Săptămana aceasta, după alegerile din Grecia, avem şedinţa FED şi probabil că piaţa va avea din nou «aşteptări» privind lansarea unui program de stimulare monetară sau cel puţin… precizări dacă şi când ar fi posibilă lansarea acestui program de stimuli. „După şase luni de date economice pozitive, din cei 14 indicatori economici majori ai lunii mai 2012, pentru economia SUA, 12 au avut valoare negativă, de unde şi aşteptările pieţei pentru un nou program QE3! Este însă greu de crezut că o bancă centrală, precum FED, va decide lansarea unui program de stimuli monetari, uitându-se numai la datele economice dintr-o lună calendaristică“.
„Sunt de părere că este posibil să avem un nou program de stimuli, dar numai în cazul în care aceşti indiatori economici vor avea valori negative şi în următoarele două-trei luni. Se va ţine cont, bineînţeles, şi de situaţia economică din Europa şi - dacă vor apărea din nou stimuli din partea FED - probabil că se va întâmpla… undeva în lunile septembrie-octombrie 2012!“, spune specialistul.
Grecia: un alt fel de austeritate
Revenind la Europa, s-a vorbit foarte mult în ultimele săptămâni despre o posibilă ieşire a Greciei din zona euro, astfel că „este posibil ca noul Guvern, care sper că va fi format rapid la Atena, să ceară o renegociere a condiţiilor de austeritate!“
„Marea problemă a unui viitor Guvern va fi legitimitatea lui redusă. Noua Democraţie a câştigat scrutinul de duminică la o diferenţă mică şi în condiţiile în care mulţi greci au votat conservatorii lui Antonis Samaras, scrâşnind din dinţi. Noul executiv de la Atena va trebui să aplice măsuri de austeritate nepopulare. Protestele de stradă sunt aşteptate, iar «Syriza», gruparea politică de extremă stânga, va avea numai beneficii politice, rămânând în opoziţie. Una dintre puţinele căi de a reduce puterea mesajului radicalilor din Syriza ar fi organizarea unui referendum, privind rămânerea în zona euro. Riscul ar fi însă mare! Momentul adevărului ar putea costa însă mult mai mult decât scrutinul de duminică“, a mai arătat proprietarul Master Chem Oil.
Spania şi Italia se împrumută tot mai scump
Potrivit traderului, Spania a primit săptămâna trecută un ajutor de 100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor. Italia va recurge probabil şi ea în viitorul apropiat la un ajutor financiar, având în vedere problemele cu care se confruntă. „Ambele state au început să se împrumute din ce în ce mai scump pe pieţele internaţionale!“
Factorii care vor influenţa piaţa
„Este greu de făcut o previziune asupra evoluţiei preţului la Brent. La Moscova a început luni întâlnirea între autorităţile de la Teheran şi principalele puteri nucleare. în funcţie de rezultatul acestei intâlniri vom şti ce se întâmplă cu embargoul asupra exporturilor de ţiţei iraniene, programat să intre în vigoare de la 1 iulie 2012. Este greu de crezut că acest embargou va fi ridicat. Puţin probabil însă, având în vedere că în ultimile săptămâni au încercat doar să câştige timp.
Pe lângă acest eveniment, care va influenţa preţul la ţiţei, tot luni a început summit-ul G20 din Mexic, eveniment de la care piaţa are aşteptări mari!
S-a vorbit mult în ultima perioadă despre o posibilă acţiune comună de stimulare monetară, venită din partea principalelor bănci centrale, acţiune ce-mi pare însă puţin probabilă în acest moment, dar care ar putea duce la creşterea pieţelor, în cazul în care ar fi făcută!“, explică traderul.
Brent-ul se va scumpi
Din punct de vedere al analizei tehnice, „avem o consolidare a preţului în zona 96-98 dolari SUA/baril. Consider că este un nivel bun de cumpărare şi mă aştept ca în săptămana în curs preţul la Brent să crească peste nivelul de 100 dolari SUA/baril, iar până la jumătatea lunii iulie 2012 să ajungă din nou şi probabil să şi depăşească nivelul de 110 dolari SUA/baril“, conchide traderul de la Master Chem Oil.