Stelian Tănase - fumigene şi dezinformări

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revin azi, mai devreme decât aş fi dorit sau m-aş fi aşteptat, la situaţia deloc de invidiat a Televiziunii Române şi la condiţia de personaj jalnic, de operetă a şefului acesteia, dl. Stelian Tănase.

O fac din cauza faptului că lucrurile au evoluat rapid de ieri până astăzi, că o seamă dintre aceste evoluţii au fost recepţionate şi comentate superficial, lăutăreşte, de o seamă de organe de presă bucureştene care au căzut în capcana dezinformărilor puse la cale de încă preşedintele-director general al SRTV. Care, simţind că va fi foarte curând demis din cauza incapacităţii sale de a conduce eficient Televiziunea Română, de a o readuce pe linia de plutire, de a contracara prin măsuri autentice vulnerabilităţile politice şi economice ale instituţiei, de a dialoga nu doar cu salariaţii pe care îi tratează cu un dispreţ suveran, ci şi cu membrii Comitetului director şi cu cei ai Consiliului de Administraţie încearcă să îşi creioneze o atitudine fals-disidentă în raport cu Executivul, cu PSD şi cu premierul Victor Ponta al căror servant umil a fost până mai zilele trecute. Şi al cărui servant fidel va redeveni dacă va dobândi de la acesta garanţii că va fi lăsat în funcţie şi după 1 februarie 2015.

Prin postările conţinând doar jumătăţi de adevăr de pe blogul personal, prin declaraţii sibilinice ori prin interviuri mustind de minciuni şi atitudini resentimentare, aşa cum e cel acordat ieri seară portalului gândul.info, dl. Stelian Tănase încearcă să se autoprezinte drept salvatorul neînţeles al TVR. Drept reformatorul nelăsat să reformeze. Drept intelectualul pur care şi-a părăsit biroul spre a se pune în sprijinul binelui public. Drept omul cu coloana vertebrală neatinsă de genuflexiunile pe care ştim bine că le-a făcut nu doar în faţa prim-ministrului, ci şi în aceea a lui Sorin Ovidiu Vântu. Drept cruciatul şi  sacrificatul de serviciu. Drept cavalerul fără prihană decis să garanteze accesul la liberă informaţie al românilor obligaţi să plătească taxa de abonament către serviciul public de televiziune. Toate acestea cu scopul de a camufla eşecul jocului la două capete practicat de domnia-sa de când a devenit PDG al TVR, nenumăratele ilegalităţi pe care le-a comis, fanteziile costisitoare pe care şi le-a permis şi care au făcut încă şi mai dificilă situaţia financiară a instituţiei din Calea Dorobanţi.

Dar să rezumăm şi să explicăm faptele. 

De câteva luni bune, dl. Stelian Tănase vrea să restructureze din temelii canalele Televiziunii publice. 

Cel mai afectat de restructurare ar urma să fie Canalul 1 care, în viziunea d-lui Tănase, ar trebui să devină unul de News & current affairs. Un sondaj de opinie publică pentru care s-au plătit, din câte se pare, 24.000 de euro, luaţi din bugetul ferfeniţă al TVR, a arătat că publicul telespectator nu agreează o atare reformatare. Drept pentru care ea a fost în mod categoric respinsă de Consiliul de Administraţie al TVR. Profitând de laşitatea şi slugărnicia unora dintre subordonaţii săi direcţi, de dorinţa obsesivă a acestora de a rămâne legaţi de funcţii şi de scaune, dl. Tănase a născocit o soluţie care, în opinia şi în iluzia sa, ar fi urmat să împace şi capra, şi varza. Soluţie în urma căreia, cel puţin parţial, cel puţin de luni până joi TVR 1 ar deveni ceea ce îşi doreşte cu încăpăţânare PDG-ul Televiziunii publice, în dispreţul voinţei telespectatorilor. Aşa se face că de la ora 19.00 până la ora 23.30, aşadar în ceea ce se numeşte prime time, principalul canal al TVR difuzează doar ştiri, dezbateri şi o catastrofală şi de prost gust falsă revistă a presei numită Starea naţiei. Nici un film, nici o emisiune culturală sau de divertisment. Dacă ar fi fost după mintea şi dorinţa d-lui Tănase, chiar şi spaţiul alocat Telejurnalului ar fi fost drastic diminuat. Din fericire nu a fost să fie.

Carevasăzică, cu începere de la 1 septembrie 2014 TVR 1 are o nouă grilă de programe. Grilă care, în conformitate cu legea, nu ar fi trebuit să fie pusă în practică fără avizul CA şi fără acordul CNA. Avize şi acorduri necesare nu doar din motive birocratice, ci deoarece grila în cauză modifică substanţial procentele şi proporţiile feluritelor genuri de emisiuni şi de programe difuzate de TVR 1. Dar cum legea nu are nici o valoare în ochii d-lui Tănase, grila a intrat în vigoare şi fără avizele sus-menţionate. O situaţie ce ar îndreptăţi CNA să amendeze drastic postul public.

În faţa unei atare perspective, Comitetul Director al TVR a hotărât joi, 18 septembrie, stoparea grilei tănăsiste. O stopare ce implică revenirea temporară la grila de vară. Orgoliul rănit al preşedintelui-director general l-a determinat pe acesta să pună în practică ceea ce a învăţat la şcoala de dezinformare Vântu, să fluture steagul independenţei editoriale atacate, să mai denigreze angajaţii şi sindicatele din TVR, să recurgă la şantaj ordinar şi la sperietoarea cu închiderea, cel puţin pentru o perioadă, a SRTV. Profitând de faptul că doar cu o seară înainte emisiunea „Vorbeşte liber” l-a avut drept invitat pe preşedintele Traian Băsescu, fapt ce nu a făcut ca TVR să aibă o creştere semnificativă de audienţă, ba din contră (TVR s-a situat pe locul 5 la nivel naţional, după PRO TV, Antena 1 şi 3, ba chiar şi după Kanal D), dl.Tănase a declarat că politicul la putere i-ar cere scoaterea de pe post a pretinsului echidistant realizator al emisiunii, dl. Sorin Avram. Adus acolo la recomandarea d-lui Cornel Nistorescu a cărui eliminare din grilă ar fi şi ea reclamată de acelaşi politic. Stelian Tănase a mers până acolo încât a lăsat să se înţeleagă că şi zilele la TVR ale simpatizatului realizator Moise Guran ar fi numărate. Şi aceasta tot din cauza politicului. Şi a prezenţei în CA a d-lui Corneliu Calotă, purtătorul de cuvânt al Guvernului. Care e foarte adevărat că ar trebui să îşi grăbească despărţirea de TVR. E vorba, aşadar, despre detalii prezentate distorsionat şi orientat în folos propriu de dl Stelian Tănase. Detalii ce au inflamat opinia publică şi care ai condus la reuşita provizorie a intoxicării tănăsiste.

Am mai spus-o. Nu am nici o îndoială că TVR şi şeful suprem al acesteia sunt supuşi zilnic la presiuni din toate părţile. Sunt absolut convins că premierul Victor Ponta nu e şi nu ar fi oprit de nici o lege morală să intervină în politica editorială a TVR şi nu s-ar jena defel să ceară capul vreunui realizator. Dl. Ponta e ruptă-bucăţică din mentorul său spiritual şi patron de plagiat Adrian Năstase de numele căruia se leagă una dintre cele mai negre perioade din istoria presei româneşti. Ştiu, am şi scris despre asta chiar pe blogurile adevărul.ro (cf. Moise Guran - un om de presă), cât de deranjat a fost dl. Victor Ponta de excepţionala prestaţie jurnalistică de toamna trecută a d-lui Moise Guran. O prestaţie cinstită, profesionistă şi neagresivă ce a pus în evidenţă absenţa oricărei viziuni economice a premierului. Sunt absolut convins că premierul nu e deloc încântat de felul în care Moise Guran îi demontează seară de seară măsurile economice aberante şi străveziul lor substrat populisto-electoral. Nu cred însă că dl. Ponta şi-ar ridica în precampanie presa în cap cerând eliminarea emisiunilor d-lui Guran din grila TVR. O va face, dacă o va face, în ianuarie, indiferent dacă va fi la Palatul Cotroceni ori va rămâne pe mai departe la Palatul Victoria. Dacă emisiunile lui Moise Guran vor dispărea pentru o vreme din grilă, aceasta se va întâmpla ca o consecinţă a deciziei de revenire temporară la grila de vară, grilă în care ele nu figurau.

O revenire, e drept, ruşinoasă, de care se fac în totalitate vinovate neprofesionalismul, oportunismul, sufletul de slugă, dorinţa de parvenire, capriciile şi egoul supradilatat ale d-lui Stelian Tănase. Ca şi inconştienţa sa clinică.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite