Raport de activitate CNA pe 2016: de câte ori s-a întrunit forul şi câte amenzi au fost aplicate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
consiliul national al audiovizualului cna

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a prezentat raportul de activitate pe anul 2016, din care rezultă că forul s-a întrunit în 52 de şedinţe publice şi a aplicat 42 de amenzi.

CNA a aplicat anul trecut 42 de amenzi, în cuantum de 1.167.500 de lei şi 133 de somaţii publice. Cele mai multe sancţiuni (43) au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor legislaţiei audiovizualului privind protecţia demnităţii umane şi a dreptului la propria imagine, precum şi a libertăţilor şi drepturilor fundamentale ale omului, potrivit agenţiei News.ro.

Alte sancţiuni aplicate de CNA:

 

- 35 de sancţiuni pentru încălcări ale legislaţiei audiovizuale referitoare la asigurarea informării corecte şi a pluralismului;

- 31 de sancţiuni au fost date pentru modificarea structurii de programe, a acţionariatului sau a sediului social fără acordul Consiliului;

- 23 de sancţiuni pentru încălcări ale legislaţiei audiovizuale referitoare la campania electorală pentru alegerile locale şi nesolicitarea modificării deciziei de autorizare în termenul legal;

- 19 sancţiuni pentru încălcări ale legislaţiei audiovizuale referitoare la protecţia copiilor ;

- 9 sancţiuni pentru nerespectarea regulilor de sponsorizare, publicitate şi teleshopping în audiovizual;

- 8 sancţiuni pentru campania electorală pentru alegerile parlamentare;

- 6 sancţiuni pentru dreptul de acces la programele audiovizuale al persoanelor cu deficienţe de auz.

CNA a acordat, în anul 2016, 113 licenţe audiovizuale pentru servicii de programe de radiodifuziune cu emisie terestră, 10 licenţe pentru programe de radiodifuziune cu difuzare prin satelit, 68 de licenţe audiovizuale pentru programe de televiziune cu difuzare prin satelit şi 99 de licenţe pentru programe de televiziune difuzate prin alte reţele de comunicaţii.

Structurile de specialitate ale CNA au monitorizat în 2016, sistematic sau prin sondaj, în urma reclamaţiilor sau a autosesizărilor, 74 de posturi de televiziune cu acoperire naţională, 22 de posturi centrale de radio, precum şi posturi din teritoriu (televiziune, radio şi televiziune prin cablu).

Au fost întocmite 1.177 de rapoarte de monitorizare pentru posturile centrale şi 1.414 de monitorizări ale posturilor locale şi au fost efectuate 1.688 de inspecţii şi verificări la staţiile de radio, televiziune şi reţele CATV.

Totodată, prin intermediul Biroului Comunicare şi Relaţii cu Publicul, CNA a răspuns la 1.178 de petiţii trimise în scris, referitoare la posturi centrale de televiziune şi de radio. 

Principalele teme ale sesizărilor privind emisiuni difuzate de posturi centrale de televiziune sau de radio s-au referit la asigurarea informării corecte şi respectarea dreptului la propria imagine - 37,84% (210 sesizări), protecţia minorilor - 32,43% (180 de sesizări), campaniile electorale în spaţiul audiovizual - 15,13% (84 de sesizări) şi comunicările comerciale audiovizuale – 13,51% (75 de sesizări).

De asemenea, în anul 2016, Consiliul a reluat programul pentru îmbunătăţirea limbii române folosite în audiovizual, colaborând cu Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan - Al. Rosetti“ al Academiei Române.

Consiliul a asigurat expertiza naţională pentru temele specifice domeniului audiovizual, ca membru al Platformei Europene a Autorităţilor de Reglementare (EPRA) şi în calitate de membru al Grupului European al Autorităţilor de Reglementare pentru Serviciile media audiovizuale (ERGA). De asemenea, CNA şi-a delegat reprezentanţi la reuniunile internaţionale.

Referitor la mediatizarea Consiliului, şefa Biroului Comunicare şi Relaţii cu Publicul, Mihaela Tică, a spus că activitatea CNA a fost reflectată în aproximativ 900 de materiale de presă (ştiri, opinii, interviuri, comunicate) de către agenţii şi publicaţii online, 44 % dintre articole făcând referire directă la şedinţele publice ale CNA.

Referitor la numărul de şedinţe din anul 2016, comparativ cu anii anteriori, Mihaela Tică a spus că, deşi ar părea că au fost foarte puţine, ele se încadrează într-o medie: „Au mai fost în jur de 60 de şedinţe şi în alţi ani. Numărul maxim de şedinţe a fost în 2013, respectiv 91.“

Activitatea Consiliului este analizată de Parlament, prin dezbaterea raportului anual. Acesta se depune la comisiile de specialitate ale Parlamentului, în fiecare an, până pe 15 aprilie, după care documentul este publicat pe site-ul CNA, la rubrica Informaţii publice.

Mihaela Tică a precizat că rapoartele de activitate ale CNA nu au mai fost discutate din 2009.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite