Cinema-recomandări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criticul de film Cristi Mărculescu vă recomandă...

Cutia

Titlu original:  The Box

În 1970 Richard Matheson publica în revista Playboy o nuvelă cu subiect neliniştitor: „Button, Button“. Povestea unui tânăr cuplu, care se trezeşte din senin cu un vizitator straniu şi cu o cutie dotată cu un buton roşu, era fascinantă, ambiguă şi terifiantă. 15 ani mai târziu, textul lui Matheson era adaptat, cu final schimbat radical pentru televiziune, într-un episod antologic din serialul „Zona Crepusculară“.

La 4 decenii de la data publicării, nuvela este re-ecranizată. De data aceasta de către Richard Kelly, unul dintre cei mai interesanţi regizori americani contemporani („Donnie Darko“, „Domino“, „Southland Tales“, „ The Goodbye Place“, „Visceral Matter“). Rezultă un film misterios, plin de suspans, nelinişti conspiraţioniste, dramă de cuplu şi manevre oculte.

image


Exact genul de thriller capabil să fascineze prin ambiguitate, dar şi să aibă destul de multă inspiraţie narativă, încât să dea spectatorului de gândit. Povestea, amplastă în deceniul în care a scris-o Matheson, are doi protagonişti fotogenici şi capabili: James Marsden şi Cameron Diaz. El lucrează la NASA, iar ea încearcă să fie o mamă bună pentru copilul lor.

Omul cu cutia (un Frank Langella foarte tenebros şi ameninţător) apare şi le prezintă situaţia: în cutie este un buton. Dacă decid să-l apese, cineva, pe care nu îl cunosc, va muri şi ei, strâmtoraţi financiar, vor primi un milion de dolari. Tentaţia este mare, oferta poate fi orice, de la o farsă sinistră bine pusă la cale, până la un experiment guvernamental.

Evident există şi dilema morală: dacă omul nu minte cineva va muri. Richard Kelly manevrează abil şi suspansul şi toate scenariile ipotetice, jonglează cu fricile şi alegerile cuplului protagonist şi reuşeşte să livreze spectatorului un film interesant şi memorabil.

Regia & Distribuţie:  Richard Kelly & Cameron Diaz, James Marsden, Frank Langella, Gillian Jacobs

Ho Ho Ho

Titlu original:  Ho Ho Ho

image


O comedie de Crăciun, prima românească, în care Ştefan Bănică Jr. joacă rolul unui pungaş. „Ho Ho Ho“ se transformă din ceea ce trebuia să fie o zi normală la Mall, drept cadou de Sărbători, într-una plină de aventuri. Horaţiu (Bogdan Iancu) încă mai crede în existenţa lui Moş Crăciun şi acceptă foarte încântat cadoul de la mama sa.

Din păcate, se rătăceşte şi îl întâlneşte pe Ion, escrocul deghizat în Moş Crăciun. Nimeni altul decât Ştefan Bănică Jr. care îşi ia rolul în serios şi aduce comediei un farmec aparte. Aflat în mijlocul unei operaţiuni ilegale, Ion îi arată lui Horaţiu o altă faţă a Moşului care îi răsplăteşte pe copiii cuminţi la final de an: el înjură şi îi urăşte pe micuţi. Dar, la final ajunge să îl îndrăgească pe băieţel şi trec amândoi peste tot felul de încurcături primejdioase, însă deosebit de amuzante

Regie:  Jesús del Cerro;  Distribuţie:  Bogdan Iancu, Ştefan Bănică Jr., Ion Săpdaru, Pavel Bartos, Alina Chivulescu, Alex Margineanu, Daniel Popescu, Adriana Titieni

Concertul

Titlu original: Le Concert

image


Comedia dramatică „Le Concert“ este regizată de Radu Mihăileanu, cel care reuşeşte să transmită realitatea aşa cum este ea, redând demnitatea personajelor istorice uitate. Filmul îi este dedicat unui fost director al teatrului Balşoi din Moscova. Pentru că nu s-a dezis de artiştii evrei, Filipov a fost concediat. Mai târziu, după mai bine de douăzeci de ani fostul director ne este prezentat în ipostaza de îngrijitor la acelaşi teatru.

Într-o seară, în timp ce ştergea praful din biroul actualului director, găseşte un fax, în urma căruia orchestra rusă era invitată să cânte la Paris, în faimoasa sala de concerte Pleyel. Nu stă mult pe gânduri şi îşi adună foştii colegi, membrii de altadată ai teatrului Balşoi, plănuind ca împreună să se înfăţişeze în sala pariziană drept adevărata Orchestră Balşoi.

Regie:  Radu Mihăileanu;  Distribuţie:  Aleksei Guskov, Maria Dinulescu, Lionel Abelanski, Jacqueline Bisset, Guillaume Gallienne, Ovidiu Cuncea, Dmitri Nazarov

Capitalismul: o poveste de dragoste

Titlu original: Capitalism: A Love Story

image


Michael Moore prezintă noul documentar „Capitalismul: o poveste de dragoste“. El este cel care a intrat în lumea secretă a sistemului de sănătate american şi a dovedit că nu ei sunt cei care ar trebui invidiaţi, cel puţin nu din acest punct de vedere. De data aceasta explorează criza economică mondială, cauzele care au determinat-o şi sumele enorme de bani care provin de la contribuabili şi au ca destinaţie buzunarele „mari“ ale instituţiilor financiare private.

În această producţie, Moore deconspiră „cel mai mare jaf din istoria ţării“, în spatele căruia se află băncile importante. Tot în acest documentar se dă în vileag destinaţia capitalului deţinut de fondurile de investiţii, care îi favorizează pe cei de pe „Wall Street“, americanii privilegiaţi, în detrimentul oamenilor de rând, de pe „Main Street“.

Regie:  Michael Moore;  Distribuţie:  Michael Moore, Kathleen Glynn, Bob Weinstein, Harvey Weinstein

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite