VIDEO Muzica lui Roger Waters şi filmul
0Mai sunt câteva zile până la evenimentul muzical al anului - concertul lui Roger Waters. Despre el şi Pink Floyd s-a scris foarte mult în ultima vreme, dar mai puţin despre relaţia lui cu filmul. Muzica scrisă de el apare pe coloana sonora din 73 de filme, seriale, desene animate sau programe de televiziune.
Pe 6 septembrie, Roger Waters împlineşte 70 de ani, dar pare născut în zodia muzicienilor fără vârstă. Englezul cu statură impresionantă a fost marcat de moartea tatălui în cel de-al Doilea Război Mondial, dar şi-a exorcizat durerea prin muzică. A început studii de arhitectură, dar a ajuns în Rock and Roll Hall of Fame ca membru al trupei Pink Floyd, în 1996. Are o hipoacuzie accentuată, aşa că poartă aparat auditiv când cântă. Acum trăieşte la New York şi avea, în 2009, o avere de peste 139 de milioane dolari, conform Sunday Times.
Waters, scenarist şi regizor
“Pink Floyd The Wall”, filmul regizat de Alan Parker în 1982, despre care am scris şi noi, este deja clasic, un act artistic de referinţă.
Un alt moment de-a dreptul istoric este concertul lui Waters din 1990, “The Wall: Live in Berlin”. Concertul a fost filmat şi montat într-un documentar de 115 minute. Waters şi-a asumat responsabilitatea de a scrie scenariul şi de a semna regia evenimentului şi a documentarului, împreună cu regizorul Ken O’Neill.
Concertul a avut loc în Potsdamer Platz, un no man’s land dintre Germania de Est şi cea de Vest. Transmisia în direct a evenimentului a fost urmărită de 100 de milioane de telespectatori. Pe scena de lângă Zidul Berlinului au urcat Bryan Adams, The Band, Corul Berliner Rundfunk, Cyndi Lauper, James Galway, Joni Mitchell şi Albert Finney.
Cântece care marchează un film
Muzica trupei Pink Floyd se află pe coloana sonoră din 98 de filme, seriale sau emisiuni de televiziune. Roger Waters, care a compus mare parte din muzica trupei, dar a început o carieră solo din 1983, are în portofoliu 73 de soundtrack-uri.
În 1998, regizorul Giuseppe Tornatore a folosit cântecul “Lost Boy Calling” în filmul său “La leggenda del pianista sull’oceano - The Legend of 1900”. Acţiunea se desfăşoară după cel de-al Doilea Război Mondial, când un american (Tim Roth) e departe de casă şi vrea să vândă un saxofon. Roger Waters scrisese cântecul în memoria tatălui său dispărut în război, aşa că şi-a găsit locul potrivit în poveste.
Tot în 1998 apărea filmul “Disturbing Behavior - Comportament deviant”, un horror cu James Marsden şi Katie Holmes, care trăiesc într-un orăşel în care oamenii au “comportament deviant” după ce sunt supuşi unui tratament de către "doctoru" Bruce Greenwood. În film se aude “Another Brick in the Wall”, cântecul lui Roger Waters.
Tot un horror, şi tot în 1998, este “The Faculty - Şcoala sub teroare”, regizat de Robert Rodriguez (“Sin City”), cu Jordana Brewster (“Fast&Furious”) şi Clea DuVall (“Argo”). Un grup de studenţi crede că profesorii lor sunt extratereştrii, după ce se întâmplă lucruri ciudate. Şi în acest film cu adolescenţi auzim “Another Brick in the Wall”.
În “The Italian Job - Jaf în stil italian” avem acţiune şi mafioţi, aşa că melodia importantă pentru această poveste este “Money”. Filmul are şi o distribuţie de forţă, cu Donald Sutherland, Mark Whalberg, Edward Norton, Jason Statham, Mos Def şi Charlize Theron. “Italian Job” a apărut în 2003 şi n-a făcut prea mulţi “money”, dar are o foarte bună coloană sonoră.
Un film-cult pentru orice tânăr care “se dă cu placa” este “Lords of Dogtown - Lorzii din Dogtown”, regizat de Catherine Hardwicke (“Twilight”) în 2005. Povestea tinerilor care făceau surf şi skateboarding în oraşul Venice din California anilor ’70 a scris istorie pentru multe generaţii. Tinerii Heath Ledger (“Dark Night”) şi Emile Hirsch (“Into the Wild - În sălbaticie”) sunt vedetele acestui film, iar melodia lui Roger Waters, aleasă de Catherine Hardwicke pentru coloana sonoră, este “Wish You Were Here”.
Cântecul “Hey you” poate fi auzit în filmul “The Squid and the Whale - Câinele şi pisica” din 2005.Povestea autobiografică, scrisă şi regizată de Noah Baumbach, îi are ca eroi pe doi băieţi care trebuie să facă faţă divorţului dintre părinţi. Jeff Daniels (“Dumb and Dumber - Tăntălăul şi Gogomanul”) şi Laura Linney (“Truman Show”) sunt cei doi părinţi, iar băieţii sunt Owen Kline, fiul lui Kevin Kline, şi Jesse Eisenberg (“Social Network – Reţeaua de socializare”).
În 1979, Roger Waters compunea melodia “Confortably Numb”, care a fost inclusă pe coloana sonoră a filmului “The Departed - Cârtiţa”, regizat de Martin Scorsese în 2006.Un poliţist infiltrat în mafie, Leonardo diCaprio, şi un mic mafiot infiltrat în poliţie, Matt Damon, se înfruntă pe viaţă şi pe moarte. Distribuţia filmului este un fel de “who’s who” la Hollywood - Jack Nicholson, Alec Baldwin, Martin Sheen, Mark Whalberg (nominalizat la Oscar pentru rol secundar), Vera Farmiga. “The Departed” a primit 4 premii Oscar, pentru regie, montaj, scenariu şi Cel mai bun film.