Articol publicitar

„Mâine“ un scurt metraj,  dramă, co-producţie româno- norvegiană se va filma în Transilvania

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aurora Runcan
Pyfferoen la filmarea documentarului “Rutina”
Aurora Runcan Pyfferoen la filmarea documentarului “Rutina”

Regizorul Aurora Runcan Pyfferoen, membru fondator al Asociaţiei Aurora Film Academy, câştigătoarea mai multor premii pentru film documentar şi co-producătorul Stine Blichfeldt/ Norvegia ", pregătesc un “MÂINE” interesant.

Regizorul Aurora Runcan Pyfferoen, membru fondator al Asociaţiei Aurora Film Academy, câştigătoarea mai multor premii pentru film documentar printre care:

Premiul A.P.T.R./România,şi Ursul de Bronz/ Festival der nationen/ Austria în colaborare cu producătorul  Ramona Runcan de la Aurora Film Studio din Cluj-Napoca şi co-producătorul Stine Blichfeldt/ Norvegia premiată la The Norwegian Short Film Festival Award pentru Cel mai bun scurt metraj şi la Kort på KinoKinocu cu Marele Premiu "TheGolden eye", pregătesc un “MÂINE” interesant.

Aurora Runcan Pyfferoen, după douăzeci de ani de povestit viaţa reală prin filme documentare, ce înseamnă MÂINE?

 “Mâine” e un nou început  pentru casa noastră de producţie din Cluj, deoarece în urma finalizării unui proiect european, am dotat Aurora Film Studio cu echipament complex de cinematografie şi după 13 ani de producţie de film documentar putem demara primul nostru proiect de film de ficţiune.

 În colaborare cu studioul  "De jentene der As”/ Them Girls Film Productions/  din Norvegia vom realiza un scurt metraj intitulat “Mâine”.

Având în vedere că majoritatea studiourilor de film sunt concentrate în Bucureşti, care e cea mai mare provocare pentru cel care vrea să producă film din alt colţ de ţară?

“Fac dintotdeauna film documentar. Imi place. E rupt din viaţa reală şi îmi doresc să rămân cât mai aproape de oameni, de firescul dar şi de spectaculosul din viaţa de zi cu zi.

 Este destul de dificil să faci film documentar sau ficţiune la Cluj daca nu ai echipament propriu. În multe situaţii pentru o zi de producţie în zonă, dacă trebuie să închiriezi echipament de la Bucureşti, Budapesta sau Viena plateşti încă 2 zile în plus, cât echipamentul e pe drum. Din punct de vedere al bugetului nu poţi fi eficient, aşa că mi-am dorit să dotez studioul nostru cu tot ce e necesar. Am vrut să facem posibilă şi producţia cinematografică, nu numai cea de film documentar. Pentru film de ficţiune e nevoie de o echipă mult mai mare şi de un alt tip de echipament pentru producţie.

 Am privit întotdeauna domeniul de film ca fiind unul locomotivă pentru comunitate. Poate atrage colaborări cu specialişti din diverse domenii şi poate stimula dezvoltarea personală a fiecăruia implicat. Ca să produci un film, funcţie de subiectul filmului, ai nevoie de consultanţi de specialitate diferiţi care pot fi: istorici, geografi, lingvişti, traducători, ingineri, medici, constructori, jurişti şi lista ar putea continua la nesfârşit ... Din echipa filmului vor face parte întotdeauna pe lângă regizor, scenarist, directorul de imagine, producător, editorul filmului, actori şi: muzicieni, compozitori, designeri vestimentari, scenografi, ingineri de sunet, tehnicieni, constructori pentru decoruri, figuranţi ... Filmul, cel mai complex produs artistic, va îmbina întotdeauna armonios profesii tehnice şi artistice din aproape toate domeniile.

În acest moment nu există o infrastructură foarte dezvoltată de producţie de film în Transilvania. Clujul e un oraş care are facultate de film şi televiziune cu absolvenţi anual. Pentru ei nu sunt încă destule oportunităţi după absolvire.”

Transilvania are o altă rezonanta decât România? Cum percep colaboratorii dvs. acest lucru şi de ce aţi ales să se filmeze aici?

“Stine Blichfeldt co-producatorul norvegian a ales ca actiunea filmului sa se întâmple undeva in Transilvania, lucru exterm de potrivit deoarece Aurora Film Studio este din Cluj-Napoca. Vom produce cu echipamentul nostru.

Pentru dramă, eu am căutat un anume tip de poveste şi de personaj principal. Împreună cu producătorii Ramona şi Stine am ales să lucrăm cu scenarista Claudia Postelnicescu.”

De multe ori când am fost întrebată de unde sunt, dacă am răspuns “din România”, partenerii de discuţie aveau un interes pentru a dezbate probleme sociale, politice, economice. Când am răspuns “din Transilvania”, interesul lor era pentru mitologie, istorie, oameni, peisaj, cultură în general. Spiritul locurilor din Transilvania apare destul de rar în producţiile româneşti. Mult din ceea se realizează acum la noi în România se întâmplă în Bucureşti sau se filmează şi se produce oricum mai mult în Bucureşti decât în ţară. E timpul să se mişte măcar puţin lucrurile şi din inima Transilvaniei.”

Pentru scurt metrajul “Mâine” casa de producţie principală va fi Aurora Film Studio din Cluj-Napoca, membru al Asociaţiei Aurora Film Academy.

Co- producator va fi "De jentene der As”/ Them Girls Film Productions/ Oslo, condusă de Stine Blichfeld http://www.dejenteneder.no .Ultima lor producţie este “Money back, please” http://www.dejenteneder.no/money-back-please-eng/, scurtmetraj  premiat şi nominalizat în multe festivaluri internaţionale.

aurora

Ramona Runcan, ca producător, sunteţi la prima colaborare cu o echipă din Norvegia?

“Nu suntem la prima colaborare cu artişti din Norvegia. În 2014 asociaţia noastră nonprofit Aurora Film Academy a realizat filmul documentar “Rutina” în cadrul unui proiect de cooperare. Am fost două echipe. Fiecare şi-a realizat filmul în propria ţară pe o temă comună. Puteţi viziona trailerul documentarului Rutina filmat în Munţii Cidrel la linkul: https://vimeo.com/110412125

 Creative  Film, sharing experience, proiectul nostru de cooperare din 2015, a fost iniţiat în februarie împreună cu Stine Blichfeldt. Scopul proiectului a fost să ne întâlnim cu echipa norvegiană altfel decat virtual, să stabilim criteriile de selectie ale scenariului şi să discutăm strategii de finantare pentru productia si distributia unui film de fictiune/scurt metraj, drama.”

Claudia Postelnicescu, ce poveşti de viaţă alegeţi să ajungă scenarii de film?

 “Îmi place să dezvolt poveşti atipice, complicate, non-liniare, care implică alegeri grele, convulsive, care pot fractura un destin. Urmăresc interogaţiile, căutările şi dilemele celor cu experienţe de viaţă care refuză să se lase definiţi într-o etichetă, care aleg în contra a ceea ce se aşteaptă de la ei; oameni care în nebunia lumii de astăzi pot fi nebuni sau eroi.”

Care ar fi pe scurt povestea filmului “Mâine”?

 “Scenariul Tomorrow/Mâine, urmăreşte povestea unei femei pusă în faţa unei decizii majore de viaţă, în care trebuie să aleagă între două lumi, între două perspective: individuală, care îi permite un control total asupra propriei vieţi sau o alegere care include o altă fiinţă şi sacrificarea unor vise şi dorinţe pentru altcineva; o incursiune cinematografică în două lumi, cea a unei aglomerări urbane occidentale şi a unui sat idilic din inima Transilvaniei.”

Stine Blichfeldt, aceasta va fi prima dvs colaborare cu o echipă din România?

 “Actriţa principală din producţia pe care acum o filmăm în Norvegia este din România dar niciodată nu am filmat în Romania. Acesta este planul meu pentru proiectul “Mâine”. Mă interesează să cunosc cultura ţării voastre mai bine. Vom produce drama “Mâine” împreună cu Aurora Film Studio. Am dorit să lucrăm împreună şi la întâlnirea pe care am avut-o la Oslo în februarie am discutat deja toate detaliile  preliminare Producţiei şi cum vom duce la bun sfârşit proiectul nostru. Scurt metrajele sunt o foarte  bună cale pentru a demara co-producţiile. Aşa testăm cum putem colabora şi ce tip de poveşti vrem să aducem pe ecrane împreună.”           

Pentru rolul principal a fost aleasă actriţa Miruna Bilei care a absolvit facultatea de actorie la Cluj.

Miruna Bilei ne mărturiseşte că:

“Sunt de 3 ani în Bucureşti şi mă simt în continuare la început. E greu să răzbaţi. Încerc să fructific toate ocaziile pe care le întâlnesc şi mizez pe cele mai ieşite din tipare. Un scurtmetraj în co-productie cu Norvegia, filmat undeva in Ardeal, cu un subiect interesant, mi se pare o astfel de ocazie.  Cu Aurora Pyfferoen am lucrat prima oară când eram încă în facultate la Cluj, iar pe Claudia Postelnicescu am cunoscut-o în cadrul unui workshop pe care l-am organizat şi care urmărea crearea unui spectacol scurt într-o singură zi. Deci stiu cum lucrează, chiar şi sub presiune şi am mare încredere în amandouă că vom obţie un produs bun şi atractiv împreună.”

Ramona Runcan, cine mai face parte din echipă?

 “Pentru filmări, directorul de imagine şi echipa tehnică vor veni din Norvegia. 

Aurora Runcan Pyfferoen va regiza filmul, muzica va fi compusă de către Cora Miron de la Aurora Film Studio. Selecţia completă pentru Casting, precum şi componenţa completă a echipei româno-norvegiene, se vor definitiva după vizita producătorului norvegian în România, vizită care este programată pentru toamna acestui an.

Vom anunţa în media organizarea selecţiilor.”

Aurora Runcan Pyfferoen, cum vi s-a părut Norvegia?

“Norvegia este o ţară cu un peisaj dramatic de o spectaculozitate rară, cu o mitologie bogată în poveşti cu personaje fantastice specifice nordului îndepărtat şi cu oameni foarte, foarte prietenoşi. Voi mai vizita Norvegia, asta cu siguranţă.”

Norvegia

“Creative Film – sharing experience”, proiect susţinut prin fonduri norvegiene, a fost finanţat din Fondul pentru Relaţii Bilaterale- Programului RO01 - Asistenţă tehnică şi Fondul Bilateral la Nivel Naţional – MASURA I – Sprijin pentru deplasări. Grantul pentru deplasare a fost de 17.938,80 lei şi a însemnat un prim pas pentru echipa romano-norvegiană spre demararea unui proiect amplu.

Autor Doina Ghile, studentă, Facultatea de Litere, Secţia Limbi Moderne Aplicate, Universitatea Babeş Bolyai, Cluj-Napoca.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite