ANALIZĂ 2014, cel mai prost an pentru industria cinematografică: multe blockbustere, încasări sub aşteptări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Industria cinematografică se confruntă cu unul dintre cei mai slabi ani din ultimele două decenii, după ce încasările de la box office-ul global au scăzut cu 5,2% în 2014, iar prezenţa spectatorilor în sălile de cinema a fost mai mică cu 6% decât în anii anteriori, deşi au fost lansate mai multe blockbustere, arată cea mai recentă analiză a revistei „Variety“.

Fără filme precum „Iron Man/ Omul de oţel“, „Batman“ şi „James Bond“ pentru a susţine vânzările de bilete, box office-ul global a scăzut cu 5,2% în 2014, pe plan intern (SUA) încasările fiind de 10,3 miliarde de dolari. Cinefilii nu au fost impresionaţi de producţiile hollywoodiene, motiv pentru care prezenţa în cinematografe a scăzut cu 6%, la 1,26 miliarde de dolari, cea mai mică cifră din ultimele două decenii, scrie „Variety“.

„Acesta a fost cel mai slab an din istorie“, a declarat Paul Dergarabedian, analist media la Rentrak. „Vestea bună este că industria filmului a avut un an minunat în 2013. Un an al recordurilor. Vestea proastă este că 2014 a fost sub acel succes“, a mai spus Dergarabedian pentru „Variety“.

În ciuda faptului că anul acesta au avut premiera blockbustere precum SF-ul „Guardians of the Galaxy/ Gardienii galaxiei“, filmul de animaţie „The Lego Movie/ Marea aventură Lego“ şi basmul „Maleficent“, multe dintre filmele mari şi continuările unor francize puternice nu au avut succesul aşteptat. Francize precum „The Amazing Spider-Man/ Uimitorul Om-Păianjen“ şi „The Hunger Games/ Jocurile foamei“ au înregistrat încasări impresionante la nivel mondial, însă, la box office-ul nord-american nu au reuşit să se ridice la nivelul precedentelor filme.

„Standardele vechi nu s-au ridicat la ceea ce aşteptam“, este de părere Dan Fellman, şeful de distribuţie al studiourilor Warner Bros. „Poate că de vină a fost franciza, dar dacă te uiţi la hituri precum «Gone Girl/ Fata dispărută» sau «The Lego Movie/ Mare aventură Lego», îţi dai seama că aceste filme au adus ceva nou“, a mai adăugat acesta.

Televiziunea, inamicul numărul unu al cinematografului

Poate că nu au fost producţii atrăgătoare, dar există semne îngrijorătoare că cinefilii, în special cei tineri, sunt mai reticenţi când vine vorba de a viziona un film la cinema. Americanii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 24 de ani au văzut cu 15% mai puţine filme în cinematografe, în primele trei trimestre ale anului, potrivit companiei Nielsen. Şi în 2013, potrivit unui raport al Motion Picture Association of America, numărul cinefililor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani, care au mers să vadă filmele în cinematogafe, a înregistrat o scădere record de 17%.

„Filmele nu reprezintă singura atracţie din oraş“, a declarat Jeff Bock, analist de box office la Exhibitor Relations. „Tehnologia creează noi alternative şi distracţii, iar acesta este un aspect de care noi, cei care producem conţinuţ de divertisment, ar trebui să ne temem“, afirmă şi Dave Hollis, şeful distribuţiei al studiourilor Disney. Nu doar că a devenit tot mai greu să îndepărtezi publicul de dispozitivele digitale, dar există un pericol şi în programele de televiziune. Spre exemplu, seriale precum „True Detective/ Detectivii din Louisiana“ şi „The Walking Dead/ Invazia zombi“ sunt la fel de bune ca producţiile pentru marele ecran, ceea ce ar putea duce la scăderea încasărilor. Soluţia, cred reprezentanţii studiourilor: mai puţine filme, dar pariuri mai mari.

Anul 2015, anul speranţelor

Cel mai mare eveniment cinematografic al anului a fost lansarea trailerului celui de-al şaptelea film din franciza „Star Wars/ Războiul stelelor“, „Star Wars: The Force Awakens“, care a fost vizualizat, doar în primele 72 de ore de la debut, de peste 40 de milioane de persoane, deşi nu dezvăluia mai nimic. „Când vine vorba să vinzi un film sau să poziţionezi un film, succesul sau eşecul acelei prime imagini sau al primului teaser este mult mai important decât aproape orice altceva“, a explicat Greg Foster, directorul general al Imax Entertainment.

Studiourile şi patronii de cinematografe tind să învinuiască filmele pentru încasările mici din ultimul an. Pe de altă parte, aceştia subliniază că în 2015, care va fi anul premierelor unor noi capitole din „The Avangers/ Răzbunătorii“, „Jurassic Park“ sau „James Bond“, ca să nu mai vorbim de ultima parte din „The Hunger Games/ Jocurile foamei“, ar trebui să atingă pragul de 11 miliarde de dolari pentru prima dată în istorie.

„Un lucru rămâne neschimbat şi anume că box office-ul are nevoie de filme convingătoare, care să determine oamenii să iasă din casă“, crede Rob Moore, vicepreşedintele Paramount Pictures. Având în vedere că box office-ul din vară a înregistrat o scădere de 15%, imaginea putea fi mult mai sumbră, însă filme precum „Gone Girl/ Fata dispărută“ şi „Big Hero 6/ Cei 6 super eroi“ au contribuit la o revenire a vânzărilor, în toamnă.

Anul 2015 ar trebui să fie diferit, arată „Variety“. Nu numai că vor fi lansate continuări ale unor francize celebre, dar producţii precum „Fifty Shades of Grey/ Cincizeci de umbre ale lui Grey“ ar trebui să atragă un public feminin mai mare, care adesea este ingnorat de marile studiouri.

„Sunt destule filme care ar trebui să stimuleze box office-ul şi să atragă lumea în cinematografe pe tot parcursul anului, astfel încât mersul la cinema să facă parte din ritualul şi din rutina oamenilor“, spune Moore. „Rămân foarte optimist în ceea ce priveşte afacerea şi viitorul ei, dar toată lumea trebuie să fie inteligentă, abilă şi deschisă la schimbare“, este de părere şi Kroll.


Mai puteţi citi şi:

VIDEO Topul filmelor cu cele mai mari încasări din 2014 Anul 2014 a fost unul fantastic pentru filmele since-fiction şi cele cu supereroi, „Transformers: Age of Extinction/ Transformers: Exterminarea“ şi „Guardians of the Galaxy/ Gardienii Galaxiei“ ocupând primele locuri în topul filmelor cu cele mai mari încasări din 2014.

VIDEO Filmele care au marcat anul 2014 „Adevărul“ vă propune o trecere în revistă a producţiilor cinematografice care au marcat anul 2014, fie din cauza controverselor pe care le-au stârnit, fie datorită efectelor speciale impresionante sau graţie jocurilor actoriceşti de excepţie.

VIDEO Cele mai aşteptate filme din 2015 Anul 2015 se anunţă a fi unul extrem de important pentru industria cinematografică, ingredientele cheie ale premierelor noului an fiind continuări cu succes garantat, legende ale Hollywoodului, supereroi şi efecte speciale. „Adevărul“ vă prezintă o listă a celor mai aşteptate filme.

Hollywoodul se confruntă cu cea mai proastă vară din ultimii opt ani: filme mari, încasări mici Hollywoodul se confruntă cu una dintre cele mai proaste veri din ultimii opt ani, încasările de la box office-ul nord-american înregistrând o scădere de 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Mai mult decât atât, pentru prima dată în ultimii 13 ani, deşi s-au lansat mai multe blockbustere, niciun film nu a reuşit să depăşească pragul de 300 de milioane de dolari la nivel intern, conform unei analize publicate de „Variety“.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite