Lion King, plagiat dintr-un serial japonez de desene animate?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Huffington Post” aduce în atenţia publicului un film de animaţie de succes, „Regele Leu”, care, potrivit unor specialişti, ar fi inspirat prea mult de un serial de desene animate japoneze, „Kimba, leul alb”.

Încă de când Regele Leu a apărut pe marile ecrane, în urmă cu aproape 20 de ani, această producţie a fost un adevărat succes. Filmul e un succes al Disney, intrat în istorie. A fost transformat într-un musical care a cucerit milioane de oameni, iar coloana sonoră a primit cele mai multe premii, până la apariţia „Frozen”.

Dar, în ciuda succesului său, o controversă a planat întotdeauna în jurul acestei producţii. Este sau nu inspirat sau aproape complet copiat dintr-un alt desen animat „Kimba, leul alb”.

Apariţia filmului de animaţie şi criticile aduse

„Regele leu a fost considerat primul film de animaţie care nu a avut în spatele său un basm sau o poveste mai veche care să fie adusă pe marile ecrane. Printre operele care au influenţat scenariul din „Regele Leu” este şi „Hamlet” de William Shakespeare, potrivit publicaţiei „Huffington Post”, dar şi idei preluate din diferite alte poveşti sau opere din literatura universală veche, fără a păstra un fir narativ clar, care poată fi identificat uşor. 

image

Captură din cele două filme de animaţie: în stânga din „Regele Leu”, iar în dreapta, din „Kimba, leul alb” FOTO: Imgur

La scurt timp după prezentarea pe marile ecrane, unii au apreciat originalitatea filmului de animaţie, însă mulţi au sesizat că în multe momente sunt similarităţi cu seria de desene animate japoneze „Kimba, leul alb”. Desenul animat japonez are la bază serie de benzi desenate numite „Leo, împăratul din junglă”, create de Osamu Tezuka.

Reprezentanţii companiei Disney au negat că s-ar fi inspirat din povestea japonezului. Rob Minkoff, co-regizor al „Regelui leu”, precizând că nu e familiarizat cu ceea ce rula peste ocean. Minkoff şi celălalt co-regizor, Roger Allers, ar fi aflat de Kimba doar când au ajuns în Japonia pentru a-şi promova propriul film de animaţie.

Potrivit Huffington, problema apare în acest punct deoarece Allers lucrase în anii 80 în Japonia, unde Tezuka era foarte cunoscut şi văzut drept un Walt Disney nipon.    

„Pot spune că nu a fost inspirat deloc din Kimba”, a declarat Tom Sito, cel care a lucrat la realizarea „Regelui Leu”, pentru HuffPost Entertainment.

În CV-ul lui Sito pot fi regăsite filme de animaţie ca „Frumoasa şi bestia”, „Aladdin” şi „Regele Leu”, pentru a aminti doar pe cele mai cunoscute.

Totuşi, Sito recunoaşte că el şi persoanele cu care a lucrat la realizarea „Regelui leu” au văzut în anii 60 filmul de animaţie „Kimba, leul alb”, dar nu au fost influenţaţi de povestea din producţia japoneză.

Artiştii japonezi au cerut recunoaştere poveştii lui Tezuka

Mai mulţi caricaturişti şi artişti japonezi au făcut petiţii şi adresat scrisori deschise celor de la Disney pentru a recunoaşte sursa de inspiraţie şi pentru a le cere să-şi ceară scuze faţă de Tezuka. Totuşi, până în prezent, cei de la Disney şi-au menţinut discursul în care susţin că povestea „Regelui Leu” e originală. 

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite