Ştefan Bănică: „Online-ul şi tabloidele livrează atâtea «vedete», de care n-am auzit în viaţa mea” INTERVIU
0Ştefan Bănică se află în atenţia publicului de zeci de ani şi a cunoscut succesul cu filmul „Liceenii”, pe vremea când, potrivit acestuia, cuvântul „vedetă” avea „mult mai multă greutate decât astăzi”. Artistul explică ce însemna să fii artist şi/sau vedetă înainte de ’89 comparativ cu perioada din prezent, când online-ul şi tabloidele promovează care nu merită un astfel de statut.
Într-un interviu acordat „Weekend Adevărul”, artistul a explicat ce însemna statutul de vedetă şi de artist înainte de ’89, atunci când paleta vedetelor era mult mai restrânsă decât astăzi. „Atunci cuvântul vedetă avea mai multă greutate decât astăzi, când mi se pare că e un cuvânt bagatelizat şi folosit cu prea multă uşurinţă, precum şi cuvântul artist, de altfel. Cu mulţi ani înainte să încep meseria asta, exista un titlu numit Artist al poporului – se acorda pentru merite excepţionale în teatru, muzică, cinematografie şi artele plastice –, care, chiar dacă sună acum puţin comunist sau proletar, atunci reprezenta o recunoaştere şi o distincţie pe care foarte puţini îl primeau”, a declarat Ştefan Bănică.
De asemenea, acesta a subliniat şi cine era considerat cu adevărat vedetă la vremea respectivă, făcând o comparaţie cu ceea ce se întâmplă în prezent. „Atunci vedete sau oameni cu popularitate erau actorii, cântăreţii şi sportivii. Astăzi sunt atâtea vedete pe care le livrează tabloidele şi online-ul, de care n-am auzit în viaţa mea şi de care n-am habar cu ce se ocupă, încât e greu să le mai enumeri. E doar o observaţie, făcând paralelă între cele două perioade de timp, nu e o critică”, a punctat artistul pentru „Weekend Adevărul”.
Dincolo de actorie şi muzică, în ultimii ani, Ştefan Bănică a fost o prezenţă constantă şi pe micile ecrane, unde l-am văzut în postura de prezentator sau jurat în cadrul unor emisiuni precum „Dansez pentru tine”, „X Factor” şi „Next Star”. „La X Factor mi-a fost greu la început, pentru că nu eram obişnuit să stau jos, pe scaun, pe parcursul unei întregi emisiuni şi să vorbesc despre alţii. Eram obişnuit să stau pe scenă, să joc sau să cânt sau, cel mult, să-i prezint pe alţii. Aşa că a trebuit să învăţ să-mi dozez energia şi răbdarea”, a mai declarat acesta.
Mai multe detalii despre meseria de actor, cea de câtpreţ, dar şi despre experienţa de jurat a lui Ştefan Bănică, precum şi responsabilitatea imaginii publice pe care o reprezintă, în interviul marca „Weekend Adevărul”.