FSN Alma Mater: "Comunităţile academice ar trebui să îi sancţioneze drastic pe cei care se abat de la etica universitară"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Federaţia Naţională a Sindicatelor Alma Mater solicită comunităţilor academice, prin proceduri legale şi prin acţiuni personalizate, să îi sancţioneze drastic pe cei care se abat de la etica universitară, aceştia fiind adevăraţii vinovaţi şi nu universităţile în care ei lucrează.

În contextul ultimelor evenimente apărute în presă cu privire la abaterile de la etică, Federaţia Naţională a Sindicatelor Alma Mater "îşi exprimă totalul dezacord faţă de acţiunile reprobabile ale persoanelor incriminate", se arată într-un comunicat de presă al FSM Alma Mater.

Reprezentanţii mediului academic universitar spun că aceste cazuri de plagiat "afectează în mod negativ imaginea sistemului de învăţământ superior românesc, format, în marea sa majoritate, din oameni integri, cu un acut simţ al onoarei şi deontologiei profesionale, dedicaţi vocaţiei de dascăl".

"F.N.S. Alma Mater solicită comunităţilor academice, prin proceduri legale şi prin acţiuni personalizate, să îi sancţioneze drastic pe cei care se abat de la etica universitară, aceştia fiind adevăraţii vinovaţi şi nu universităţile în care ei lucrează", este solicitarea reprezentanţilor sindicali.

Universitatea din Bucureşti despre doctoratele demnitarilor - „medalii pe care să şi le atârne pe piept“

Săptămâna aceasta, reprezentanţii Comisiei de Etică din cadrul Universităţii din Bucureşti au transmis la o conferinţă de presă că cercetările privind suspiciunile de plagiat ar trebui realizate de către comisiile de etică din cadrul universităţilor, şi nu de către Consiliul Naţional de Etică.

În cadrul unei sesizări obişnuite, cercetarea suspiciunilor de plagiat se realizează chiar de către comisiile de etică din cadrul universităţilor care au asigurat parcursul doctoral şi au propus acordarea titlului de doctor. Nu este însă şi cazul demnitarilor publici, care sunt cercetaţi direct de Consiliul Naţional de Etică (CNE), un organism din cadrul Ministerului Educaţiei, cu statut de consiliu consultativ. Este organismul care a decis că premierul Victor Ponta n-a plagiat, deşi Universitatea Bucureşti a fost de altă părere, fără a avea totuşi dreptul să emită şi o hotărâre, ca în cazul sesizărilor obişnuite.

„Pe ce bază s-a stabilit că CNE, un consiliu consultativ subordonat Guvernului, are dreptul să se ocupe de demnitarii publici în detrimentul universităţilor, instituţii care beneficiază de autonomie şi deţin cea mai bună expertiză pentru a rezolva astfel de cazuri?”, se întreabă Marian Popescu, preşedintele Comisiei de etică din cadrul Universităţii Bucureşti. El susţine că această comisie s-a confruntat cu un caz „de magnitudine uriaşă“ atunci când a trebuit să gestioneze cazul de plagiat al lui Victor Ponta, pentru că era vorba de premierul în exerciţiu al României.

„S-a creat o situaţie extraordinară, pagubele de imagine pentru universitatea românească produse de acel caz din 2012 sunt uriaşe. Nu exagerez cu nimic. Românii care s-au realizat în materia academică în străinătate au fost chestionaţi din Israel până în America, din Germania până unde vreţi, în legătură cu felul în care se dau şi se iau doctoratele în România“, a arătat Marian Popescu.

El a precizat că membrii Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti au muncit degeaba şi s-au expus gratuit atunci când au stabilit, în 2012, că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat, în condiţiile în care prim-ministrul Victor Ponta este în continuare doctor, Ministerul Educaţiei refuzând să-i retragă titlul. Membrii Comisiei de Etică susţin că demnitarii vor doctorate pentru că ei de fapt „au nevoie de medalii pe care să şi le atârne pe piept“.

„Dă foarte bine să fii domnul sau doamna cu titlul de doctor, să ai şi cursuri şi să faci cercetări. Sunt colegi de-ai noştri care sunt împiedicaţi să acceadă în posturi având cercetări remarcabile în domeniu“, a mai spus Marian Popescu.

În concluzie, Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti va trimite Parlamentului o propunere de eliminare din prevederile legale a exceptării demnitarilor de la examinarea malpraxisului academic de către comisiile de etică universitare, membrii comisiei susţinând că nu există niciun argument legal pentru a susţine această exceptare.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite