Facultate gratis, dar scumpă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin şase salarii minime pe economie. Atât trebuie să plătească în fiecare an un student, pentru a-şi cumpăra materiale de studiu. Studenţii români sunt nevoiţi să scoată anual, din buzunar, cel puţin 2.000 de lei pentru manuale şi nu numai, chiar şi în situaţia în care sunt înscrişi pe un loc fără taxă.

Facultatea de medicină este, de departe, cea mai scumpă. Studenţii sunt împovăraţi de costurile manualelor pe care nu-şi permit să le cumpere din bani proprii, deoarece nu au timp să lucreze. Diana este în anul III la Facultatea „Carol Davila" (Bucureşti), profilul medicină generală.

„Am foarte mult de învăţat, nu am timp să muncesc. Pe mine mă ajută părinţii cu bani, aşa că am xeroxat majoritatea cărţilor. De acum încolo, însă, nu vom mai putea fotocopia cursurile pentru că avem nevoie de ele ca atare, cu imagini", ne-a spus Diana.

Medicina de lux

Numai pentru primul semestru, studenta ar fi trebuit să dea pe cărţi peste 1.200 de lei. „Trebuia să-mi cumpăr şi un tratat destul de important, dar numai varianta în limba engleză m-ar fi costat 400 de lei, iar cea in limba română cam 500 de lei. Eu m-am numărat printre cei norocoşi, am făcut rost de ultimul online", mai spune Diana.

Studenta se pregăteşte sufleteşte pentru anul IV: „La chirurgie va trebui să cumpărăm un tratat care costă între 900 şi 1.100 de lei, iar noi vom avea nevoie cam de trei", spune Diana.

Pe de altă parte, rezidenţii se confruntă cu lipsa manualelor în limba română. Astfel, Maria este nevoită să-şi cumpere cărţi în engleză, care ajung la sute de euro. Ca majoritatea rezidenţilor, Maria preferă să le cumpere de pe internet sau de la congresele internaţionale de medicină.

Costurile se menţin ridicate şi la Facultatea de Medicină Veterinară. Astfel, preţul unui manual variază între 40 şi 70 de lei, dar studenţii preferă xeroxul. Problema apare atunci când studenţii sunt sfătuiţi să cumpere diferite tratate de medicină, aproximativ şase la număr în fiecare an. Preţul unui tratat de medicină poate ajunge şi la 500 de lei. „Cel mai mult ne costă tratatele de medicină. Eu mi-am cumpărat două tratate de anatomie, unul de 250 de lei şi altul de 500 de lei", spune Adriana Cosma, studentă la Facultatea de Medicină Veterinară din Bucureşti.

Excursii în loc de practică

Facultatea de Arhitectură se află pe un loc fruntaş în topul facultăţilor gratuite, dar scumpe. Un student trebuie să scoată din buzunar, în fiecare an, aproape 4.000 de lei pentru manuale sau materialele necesare la cursuri. Numai obiectele folosite la machete şi diferite proiecte îi sărăcesc pe viitorii arhitecţi cu peste 200 lei pe lună. La acestea se adaugă acuarele, pensule, coli şi creioane, aşadar încă 600-700 lei pe an. Printarea color a planşelor, „pentru o notă bună", înseamnă încă 600 de lei.

Faţă de toate acestea, preţul manualelor reprezintă un nesemnificativ 200 de lei, şi asta pentru că studenţii îşi xeroxează majoritatea manualelor.

La Facultatea de Arhitectură „Ion Mincu" (Bucureşti )se organizează, anual, excursii de studiu în diferite ţări, însă nu toţi studenţii îşi permit să mai scoată din buzunar încă 300-550 de euro. Excursia de studiu se consideră practică, pentru care se primeşte notă. Astfel, cei care merg în excursie sunt scutiţi de practică, iar studenţii care nu au bani trebuie să efectueze stagiul în facultate.

Recuzita pentru medicină

Un student la medicină trebuie să aibă în dotare costum şi papuci de clinică care însumează 80 de lei şi halatul medical, care costă 25 de lei. De asemenea, unui viitor medic nu trebuie să-i lipsescă stetoscopul, al cărui preţ variază între 22 şi 170 de euro, tensiometrul, care poate fi cumpărat cu cel puţin 500 de lei, şi trusa de disecţie, al cărei cost se ridică la aproximativ 100 de lei.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite