Învăţământul în limba română este un drept pe care şi maghiarii îl au

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, motiv de dispută pe scena politică   FOTO Adevărul
Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, motiv de dispută pe scena politică   FOTO Adevărul

Instanţele de judecată din România au anulat Hotărârea de Guvern prin care Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş trebuie să realizeze o secţie în limba maghiară. Învăţământul în limba română este un drept care permite tuturor cetăţenilor statului român să aibe şanse egale.

Nu mai revin asupra deciziei instanţei de judecată care mi se pare corectă având în vedere că vorbim de autonomia universitară. Aş dori însă să fac câteva observaţii şi critici asupra învăţământului în limba română.

UDMR, partidul care de mai bine de 20 de ani mimează că apără drepturile etnicilor maghiari din România, nu este decât o adunătură de "oameni de afaceri" ale căror principale interese sunt direct legate de accesul la banul public şi tăierea pădurilor din România.

UDMR nu a reprezentat niciodată corect interesele etnicilor maghiari ci s-a folosit în prag de alegeri de o politică fals maghiaro-naţionalistă înainte de alegeri pentru a mai muşca  puţin din puterea statului român. Cu părere de rău UDMR-ul s-a aflat la guvernare aproape permanent dar tot permanent a  subminat orice proiect economic şi educaţional din judeţele locuite majoritar de către maghiari special pentru a putea menţine un control mai uşor asupra acestora.

De ce sunt judeţele locuite de către maghiari printre cele mai sărace din România şi de ce infrastrucura din această zonă se află cu mult sub nivelul României? Tocmai pentru că sunt conştienţi că ridicarea nivelului de trai şi mai ales de educaţie va deschide ochii maghiarilor şi atunci puterea UDMR va scădea, aşa cum de altfel de întâmplă şi acum.

Învăţământul în limba română este un drept pe care românii de etnie maghiară îl au. Românii şi politicienii români prin politica dusă sunt părtaşi la crearea în centrul României a unui adevărat lagăr al cărui principal beneficiar este UDMR. Cei de acolo au nevoie de ajutor şi lipsa de implicare guvernamentală face ca drepturile acestor conaţionali să fie încălcate sau grav restrânse.

Este nevoie de învăţământ în limba română tot aşa cum este nevoie să fie şi învăţământul  în limba maghiară pentru ca ei să îşi poată păstra identitatea etnică.

Românii plecaţi în Italia au învăţat limba italiană pentru a se putea descurca dar maghiarii sunt privaţi de UDMR de acest drept.

Necunoaşterea limbii române împiedică pe maghiari să aibă acces la învăţământ la cel mai înalt nivel dar şi la dreptul de a munci pe tot teritoriul României. Care este viziunea UDMR în plin proces de Globalizare: izolarea acelor judeţe în condiţiile în care România ca atare nu poate sta izolată dacă vrea să evolueze?

Învăţământul în limba română este un drept care le permite maghiarilor să se poată descurca în România.

În ultima perioadă am văzut din ce în ce mai mulţi maghiari care au părăsit centrul ţării şi s-au stabilit în Bucureşti sau zonele limitrofe. Aceştia au devenit conştienţi să izolarea nu este o soluţie dacă vor un viitor pentru copii lor. Ei ştiu limba română pentru a putea comunica la locul de muncă sau în societate dar în acelaşi timp şi-au conservat şi propriile valori etnice prin păstrarea limbii maghiare în comunicarea personală. Copii lor în parc vorbesc în limba maghiară cu părinţii dar cu o română perfectă cu ceilalţi copii. De ce? Pentru că accesul la limba română este dreptul lor de a nu fi izolaţi în parc.

P.S. De multe ori sunt întrebat Dacă "Ţinutul Secuiesc" va fi revendicat de Ungaria în cazul în care Basarabia va ajunge la România. Este adevărat că se poate trasa un paralelism între cele două cu observaţia că şansele ca Ungaria să mai poată lua ceva din România sunt practic zero. Uneori mă şi mir cum unii mai pot lua în considerare o astfel de polemică.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite