Secţiune în parteneriat cu Educativa

Interviurile Adevărul - Reviro. Studii la Londra şi experienţă de muncă la Bruxelles, la Comisia Europeană

Interviurile Adevărul - Reviro. Studii la Londra şi experienţă de muncă la Bruxelles, la Comisia Europeană 

Astăzi, la Adevărul Live, am vorbit cu o tânără care a făcut cercetare despre identităţi sociale şi impactul schimbării de sistem (comunism) asupra acestora, în Albania, împreună cu o echipă de antropologi de la Harvard  şi Cambridge şi care a făcut practică la ministerul de interne din Marea Britanie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Roxana Dumitrache este absolventă de Ştiinte Politice de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) din Bucuresti, unde şi-a demonstrat pasiunea şi interesul pentru domeniul politic participând la olimpiade de comunicare pe tematici politice, câştigând premiul de Best Delegate at The European Parliament şi participând într-o simulare, unde a reprezentat România în cadrul Commission of Civil Liberties and Justice.

Primul master l-a facut tot la SNSPA, în domeniul Teorie şi Analiză Politică. A fost plecată în Albania cu o echipă de antropologi de la universităţile Harvard şi Cambridge pentru a face cercetare despre identităţile sociale şi impactul schimbării de sistem (comunism) asupra acestora. Fiind singura femeie din echipă, a avut şansa să interacţioneze atât cu femei Creştin-Ortodoxe, cât şi cu cele musulmane, având şansa să facă cercetare asupra discrepanţei dintre genuri.

A urmat apoi un master la London School of Economics and Political Science din Londra, pe tema Idei şi Identităţi Europene, pe care l-a terminat cu Magna cum laude.

Ruxandra Dumitrache, în studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea

În Londra, Roxana a făcut practică la Ministerul de Interne, în departamentul de relaţii cu publicul. A lucrat un an la Comisia Europeană din Bruxelles ca manager în Directoratul de Information Society and Media. Pratic s-a ocupat de agenda digitală pentru tineri, a Uniunii Europene.

Între 2013-2014 a lucrat în poziţia de consultant politic pentru organizarea alegerilor europene. Cercetarea sa de piaţă s-a comcentrat pe politicile de gen, în mod special violenţa între genuri. A lansat cu aceasta ocazie o campanie naţională numită – „Femeie, nu victimă!”.

În prezent este scrie ficţiune şi non-ficţiune, şi este consultant pentru Comisia Europeana pe chestiunea agendei digitale.

Reconectarea cu România

O mare parte dintre cei care decid să se întoarcă acasă pentru a începe o carieră nu sunt conectaţi la realitatea de business şi sunt slab susţinuţi în a găsi joburile potrivite pentru ei.

Grupul EDUCATIVA, care trimite anual tineri la studii în străinătate, a observat această problemă recurentă. Ca soluţie, grupul a creat Reviro, un serviciu de recrutare care îşi propune să le faciliteze tinerilor români cu pregătire internaţională accesul la oportunităţi de carieră la companii din România. „Misiunea Reviro este de a conecta potenţialul tinerilor români cu pregătire internaţională la organizaţii din România care să le pună în valoare abilităţile dobândite la studii în cadrul universităţilor internaţionale”, spune Alexandru Ghiţă, preşedinte EDUCATIVA.

El explică modul în care activitatea Reviro completează scopul EDUCATIVA. „Din 2005 trimitem la şcoală în străinătate mii de oameni, prin târgurile de universităţi, prin EDMUNDO, serviciul nostru de consiliere. Însă miza nu a fost doar de a-i trimite în străinătate, ci a fost să-i şi aducem înapoi”, detaliază el.


Roxana Dumitrache FOTO Eduard Enea

Cele mai importante declaraţii:

Adevărul: De ce ai ales SNSPA?

Roxana Dumitrache: Am dat la SNSPA pentru că îmin placea Filosofia, dar doream şi ceva mai aplicat. Mie mi-a plăcut foarte mult facultatea şi încă din anul I a început şi experienţa mea internaţională. Am plecat la fel de fel de workshop-uri şi evenimente în SUA şi Europa. Am ales mai apoi London School of Economics and Political Science din Londra, datorită oraşului. I-am audiat pe Dalai Lama sau pe Hillary Clinton şi a fost extraordinar.

Adevărul: Ce ai învăţat de la ei?

Roxana Dumitrache: Cu Dalai Lama a fost o experienţă mistică. Am mers să îi punem întrebări despre Tibet şi statutul teritorial al ţării, căci eram studenţi la Ştiinţe politice, însă Dalai Lama a început să ne vorbească despre nesiguranţele fiecărui individ. Daca de obicei se iese zgomotos de la astfel de conferinţe, atunci a fost o linişte totală.

Adevărul: Ce ai adus în România din experienţa ta internaţională?

Roxana Dumitrache: Cu siguranţă de sine şi cu convingerea că pot crea solidaritate în România. Este păcat că nu avem aşa ceva în zona studenţilor. Avem extrem de mulţi tineri valoroşi şi nu există liantul, agregatorul dintre noi. Cred că putem crea un agregator de elită.

Adevărul: Ce poţi să ne spui despre experienţa ta la Comisia Europeană?

Roxana Dumitrache: A fost prima mea experienţă de muncă, n-am crezut că voi fi acceptată, dar am avut şansa unor oameni care au investit foarte multă încredere în mine. Fiind un directorat digital, miza erau competenţele digitale în rândul tinerilor şi copiilor.

Adevărul: Când te-ai întors în România şi de ce?

Roxana Dumitrache: M-am întors dintr-un simţ al datoriei. Sunt un exemplu fericit al şcolii româneşti, dar n-aş fi reuşit fără profesorii extraordinari de aici care m-au ghidat.

Adevărul: Ce vrei să faci acum în România?

Roxana Dumitrache: Am venit încărcată de idei. Se întâmplă rar ca un student care a studiat în străinătate să fie curtat de companii când se întoarce în ţară, iar aici intervine Reviro.

Nu a fost cazul meu pentru că m-am întors cu foarte multe proiecte în minte. Momentan sunt dedicată scrisului, toată viaţa mi-am dorit să scriu literatură, dar n-am avut niciodată curaj să o fac.


Interviurile "Adevărul" - Reviro: Despre studii în Spania şi Italia şi revenirea în România, la Adevărul live

Marţi, la Adevărul live am vorbit despre cum este să studiezi în Spania şi în Italia şi să te întorci înapoi în România şi să te reconectezi la societatea de aici şi la piaţa muncii, după cinci ani petrecuţi în străinătate.

Interviurile Adevărul - Reviro. Cum este să studiezi în ţările scandinave

Invitatul din platou a fost Evelyn Bobocea, o tânără care a studia economie financiară la Norwegian Business School în 2011 - 2014 şi care ne-a povestit cum este să studiezi într-o ţară scandinavă.

VIDEO Interviurile Adevărul - Reviro: Cum te ajută studiile în străinătate să devii un om de vânzări de succes în ţară

Joi, la Adevărul Live, Pascal Alexandru, care a absolvit masteratul în Business Studies la London Business School, foarte pasionat de vânzări, a vorbit  despre experienţa sa educaţională din Londra şi cum l-a ajutat să exceleze în domeniu, odată întors în ţară.

Interviurile Adevărul - Reviro: Despre studii la Strasbourg, Glasgow, Nankai şi New Delhi, la Adevărul Live

Marţi, la Adevărul Live, tânărul David Timiş, care a studiat în Franţa, Scoţia, China şi India, ne-a povestit despre experienţa sa educaţională internaţională şi cum s-a angajat pe piaţa muncii în România.

VIDEO Interviurile Adevărul-Reviro. Absolvent de marketing în Anglia: „În Marea Britanie trebuie să fii un mini Steve Jobs ca să îţi faci loc pe piaţă“

Invitatul din platou a fost Mircea Bălan, un tânăr care a absolvit specializarea Marketing la Universitatea din Lancaster, anul trecut, şi care s-a angajat în domeniu, în România. El a povestit pentru Adevărul diferenţele dintre mediul academic şi piaţa muncii din Roânia şi din Regatul Unit.

Interviurile Adevărul - Reviro. Despre revenirea în ţară după o bursă Erasmus în Franţa, la Adevărul Live

Silvana Gagu, o studentă la ASE care a fost plecată cu o bursă Erasmus pe economie la Universitatea din Orleans, în Franţa, după o altă experienţă internaţională, cu Work&Travel, care i-a schimbat mult viziunea, a povestit marţi, la Adevărul Live, dacă România poate să-i ţină în ţară pe tinerii talentaţi, apreciaţi internaţional.

VIDEO Interviurile Adevărul - Reviro. Absolvent în Glasgow, stagiar la Guvern: „Cred foarte mult în generaţia noastră”

La Adevărul Live am discutat despre cum se angajează pe piaţa muncii din România tinerii care au terminat o facultate în străinătate. Cristian Leaţă, absolvent cu onoruri la Universitatea din Glasgow, a ales un stagiu la Guvern, în echipa consilierului de stat pe probleme economice şi din toamnă va începe un master la Oxford. Tânărul a explicat că mulţi români s-ar întoarce în ţară „pe un salariu bun şi dacă au siguranţa că vor fi respectaţi”.

Interviurile Adevărul - Reviro: „Când m-am întors, am avut un mic şoc cultural”

Astăzi am continuat seria interviurilor Adevărul-Reviro despre tinerii români şcoliţi în străinătate şi angajaţi în ţară. Invitata noastră a fost Sabrina Vlăsceanu, absolventa unui program de licenţă la Universitatea de Ştiinţe Aplicate Haga, care acum lucrează în România, ca intern pe copywriting la o companie ce ofera servicii de digital marketing.

VIDEO Interviurile „Adevărul“ - Reviro. România, locul în care tinerii şcoliţi afară se întorc pentru a creşte

Astăzi, la Adevărul Live, am continuat seria interviurilor „Adevărul“ - Reviro, în care aflăm poveştile tinerilor care au studiat în străinătate şi care se întorc înapoi în ţară şi reuşesc să se integreze pe piaţa muncii din România. Am discutat cu Rodica Boldeanu, absolventa unui master în Belgia, angajată la una din marile companii de cosmetice.

Interviurile „Adevărul” - Reviro: cum îţi găseşti jobul potrivit în România. Revenirea în ţară, pregătită din timp

Astăzi, la Adevărul Live am continuat seria interviurilor „Adevărul” - Reviro şi am discutat cu Luiza Bălăceanu, şcolită în Franţa şi angajată acum la Teach for Romania, despre cum te integrezi pe piaţa muncii din România după ce te-ai întors de la studii universitare în străinătate.

Interviurile „Adevărul” - Reviro. Simona Iernilă, şcolită în Olanda, angajată în România: „Am aplicat şi la joburi din străinătate, dar aici am găsit ce căutam”

Joi, la Adevărul Live de la ora 14:00, am discutat despre cum se pot reintegra în societatea românească şi pe piaţa muncii din ţară tinerii care au absolvit o facultate în străinătate şi care vor să se întoarcă acasă.

VIDEO Interviurile Adevărul - Reviro. Darian Ursoi: „Sistemul britanic te învaţă să gândeşti şi să-ţi rezolvi singur problemele”

Vineri am reluat seria interviurilor Adevărul-Reviro în cadrul campaniei „Şcoliţi peste hotare, angajaţi în ţară. De ce întorc românii în ţară?”. În platou a fost invitat Darian Ursoi, care a studiat Management la Warwick Business School în Anglia, a lucrat în Londra la Microsoft şi J.P. Morgan, iar acum e business analyst la A.T. Kearny, o firmă de consultanţă strategică.

Interviurile „Adevărul”-Reviro. De ce se întorc în ţară românii şcoliţi peste hotare

Vineri, am reluat seria interviurilor Adevărul-Reviro, în cadrul campaniei „Şcoliţi peste hotare, angajaţi în ţară. De ce întorc românii în ţară?”. Au venit la Adevărul Live tineri români şcoliţi sau care au lucrat în străinătate şi care au ales să se angajeze aici. Poveştile vor putea fi urmărite în secţiunea „Studii în străinătate”.

citeste totul despre: