Schimbări la clasele V-VIII. Materii noi pentru elevii de gimnaziu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbări la clasele V-VIII. Elevii din clasele V-VIII vor face mai multe cursuri începând din toamnă. Asta pentru că materiilor pe care deja le studiază li se vor mai adăuga Informatica, TIC-ul şi Educaţia socială. De asemenea, oficialii din Ministerul Educaţiei au decis şi care vor fi cursurile pe care le vor putea urma copiii care nu vor să meargă la Religie.

Elevii de gimnaziu vor studia mai multe materii începând cu anul 2017, şi vor petrece şi mai mult timp la şcolă. Asta pentru că noul plan cadru prezentat de Ministerul Educaţiei prevede creşterea numărului de ore pentru fiecare clasă din şcoala gimnazială. Spre exemplu, elevii de clasa a V-a vor face cel puţin două ore în plus pe săptămână, mai exact între 26 şi 28 de ore săptămânal.

Schimbări la clasele V-VIII. Materii noi

Copiii vor fi mai încărcaţi pentru că la materiile pe care le fac în prezent se vor mai adăuga din toamnă Informatica şi Tehnologia Informaţiilor şi a Comunicaţiilor (TIC), dar şi Educaţia socială. În cadrul acestei ultime discipline se va studia, la clasa a V-a, „Gândire critică şi drepturile copilui”, la clasa a VI-a, „Educaţie interculturală”, la clasa a VII-a, „Educaţie pentru cetăşenie democratică şi la clasa a VIII-a, „Educaţie economico-financiară”.


„O parte din aceste materii puteau fi făcute în ora de dirigenţie. Pot fi de acord cu faptul că elevii au nevoie de toate aceste noţiuni, dar nu e necesar să prelungeşti programul copilului cu o oră sau două pe săptămână. E o greşeală să prelungeşti programul pentru astfel de materii şi să scoţi, în schimb, o oră de Limba şi literatura română la clasa a V-a. Ai nevoie de cinci ore pentru a putea fixa cunoştinţele”, a explicat, pentru „Adevărul”, Adriana Săftoiu, comentând faptul că noul plan cadru prevede scăderea numărului de ore de Română la elevii de a V-a.

Schimbări la clasele V-VIII. Munca elevului nu va fi uşurată

În ceea ce priveşte modificările aduse de planul cadru, Săftoiu arată că este necesară modificarea programei, care să vină în acord cu aceste schimbări prevăzute în documentul prezentat de Ministerul Educaţiei.

„E obligatorie, va trebui simplificată. Un adult care lucrează opt ore pe zi ajunge la un program de 40 de ore pe săptămână. Aceşti elevi, în special cei de clasele a VII-a şi VIII-a vor ajunge să studieze între 31 şi 34 de ore pe săptămână. Te întrebi cât timp le rămâne acestor copii să se pregătească, să aibă timp să practice un sport. Nu mi se pare că acest plan cadru uşurează în vreun fel munca elevului sau pe cea a profesorului”, a completat Adriana Săftoiu.

Reprezentanţii ministerului Educaţiei au decis şi care ar putea fi materiile care vor fi studiate de elevii care refuză să meargă la cursurile de Religie. Printre acestea se numără: Educaţie pentru sănătate, Limba neoelenă şi civilizaţia Greciei antice, Mituri şi legende greco-romane sau Educaţie prin şah. În schimb, Limba latină va fi studiată în clasa a VII-a şi se va numi Elemente de Limba Latină şi Cultura Romanică.

Schimbări la clasele V-VIII. Programa, elaborată de profesori în urma unei selecţii

„Manualele vor acoperi 75% din numărul de ore astfel încât 25% să fie la dispoziţia profesorilor pentru recuperări şi pentru fixarea cunoştinţelor. Acum manualele acoperă 100% ce se face la clasă. Vrem să schimbăm accentul de pe manual pe pedagogie”, a declarat ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, adăugând că programa şcolară va fi elaborată de trei grupuri de lucru care vor fi stabilite în urma unei selecţii.

„Ne dorim programe şcolare care să fie inovative şi care să scoată din letargie elevul. Profesorii vor fi selectaţi în funcţie de portofoliul profesional şi de proiectul inovativ de programă şcolară”, a explicat şi Monica Anisie, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite