REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 Cum pot contesta părinţii notele
0Primele rezultate de la Evaluarea Naţională 2013 vor fi afişate sâmbătă, 29 iunie, la avizierele şcolilor, până cel târziu la ora 16.00. Părinţii pot depune contestaţiile în aceeaşi zi, până la ora 22.00, iar notele finale se vor afişa la şcoli şi pe internet pe 3 iulie.
Potrivit metodologiei de admitere la liceu, după Evaluarea Naţională şi publicarea primelor rezultate, părinţii pot contesta primele note afişate mâine la avizierele şcolilor până la ora 22.00.
După ora 16.00, ei pot depune la şcoli cererile de contestare, dacă sunt nemulţumiţi de notele copiilor la Română sau la Matematică.
Însă nu toţi copiii se vor putea bucura de note mai mari după depunerea contestaţiilor, dacă au luat iniţial mai puţin de 9,50, ceea ce ar putea să-i dezavantajeze pe elevii care şi-au propus să intre la licee bune, unde fiecare sutime contează.
Contestaţii inutile pentru cei cu note mai mici de 9.50
Astfel, ”dacă nota contestată este mai mare sau egală cu 9.50, nota acordată la contestaţie rămâne definitivă, chiar dacă între nota acordată iniţial şi cea de la recorectură nu este o diferenţă de cel puţin 0.5 puncte (50 de sutimi - n.r.). Dacă nota este sub 9.50, trebuie să fie o diferenţă de cel puţin 0.5 puncte ca să se acorde mărirea obţinută în urma contestaţiei”, explică profesorul George Trifan, de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti (ICHB).
”Recomand prudenţă în luarea deciziei de a contesta nota. Nu de puţine ori, comisiile de corectură la contestaţii sunt mult mai drastice decât comisiile din centrele de evaluare”, a mai spus Trifan.
Ministerul Educaţiei (MEN) a decis, prin ordin de ministru, prelungirea cu două ore a intervalului orar alocat pentru depunerea contestaţiilor la Evaluarea Naţională: cererile de recorectare a lucrărilor la Română sau la Matematică de la Evaluarea Naţională 2013 pot fi depuse sâmbătă, 29 iunie, între orele 16.00 - 22.00.
Barem ambiguu la Matematică: elevii ar putea fi depunctaţi
Evaluarea Naţională s-a încheiat joi, 29 iunie, cu proba de la Matematică, unde elevii au primit subiecte uşoare, însă baremul a fost greşit, spun profesorii. La punctul 3 de la Subiectul al doilea, unde li se dă elevilor următoarea problemă:
„Ana şi Bogdan au împreună 7 mere, iar Ana şi Călin au împreună 8 mere. Determinaţi câte mere are Ana, ştiind că, împreună, cei trei copii au 12 mere“, baremul de rezolvare punctează cu trei puncte câte mere are Călin şi cu două puncte câte mere are Ana, deşi în cerinţă nu li s-a cerut elevilor să determine câte mere are Călin.
„Baremul conţine o formulare nefericită, dându-ţi o informaţie inutilă, <merele lui Călin>, numărul de mere ale Anei putându-le afla direct, fără a mai fi necesară aflarea numărului merelor celorlalţi copii. Acest barem ar putea genera o depunctare a elevului în cazul unei corecturi foarte stricte“, a spus profesorul Adrian Manu, de la Colegiul Naţional „Grigore Moisil“ din Capitală.
Un alt profesor de matematică, Oana-Maria Chioveanu, de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu“ a rezolvat în premieră subiectele tot la Adevărul Live, joi dimineaţă, iar metoda prin care a ajuns la rezultatul cerut în cerinţa de la punctul 3, Subiectul II, este tocmai una care nu presupune aflarea numărului de mere pe care le are Călin.
Calendarul Evaluării Naţionale
- 14 iunie - Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
- 17-19 iunie - Înscrierea la Evaluarea Naţională
- 25 iunie - proba scrisă la Limba şi Literatura Română
- 26 iunie - proba scrisă la Limba şi Literatura Maternă
- 27 iunie - proba scrisă la Matematică
- 29 iunie - Afişarea rezultatelor (până la ora 16:00) şi depunerea contestaţiilor între orele 16:00-20:00
- 30 iunie - Rezolvarea contestaţiilor
- 3 iulie - Afişarea rezultatelor finale după contestaţii
Completarea fişelor pentru repartizarea computerizată are loc în perioada 5-9 iulie, verificarea a fişelor editate de calculator şi corectarea greşelilor are loc în perioada 6-10 iulie, iar afişarea rezultatelor va fi pe 17 iulie.
Completarea opţiunilor pe fişa de admitere se face în ordinea preferinţelor candidaţilor. Astfel, Ministerul Educaţiei îi sfătuieşte pe elevi ca pe primele locuri să scrie codurile liceelor unde îşi doresc cel mai mult să intre, în continuare se treacă opţiunile de liceu unde le-ar plăcea să intre şi să încheie cu ultimele opţiuni, să fie siguri că intru la un liceu.
În secţiunea Planul de scolarizare 2013, din site-ul Ministerul Educaţiei dedicat listele cu specializările, liceele şi şcolile din toate judeţele, precum şi numărul de locuri disponibile pentru Admiterea în licee 2013.