Prânz sănătos în școlile britanice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mâncatul la şcoală a devenit popular, astfel încât copiii au ajuns să se programeze la cantină. Elevii mănâncă sănătos şi au uitat de snackuri. O şcoală din Anglia a descoperit secretul care îi face pe copii să savureze prânzul la cantină: meniul ca la restaurant.

Friptură de miel cu garnitură de orez cu ciuperci, tartă cu dovlecel şi ceapă roşie ca fel principal, iar apoi - tarte de ovăz, prăjitură de banane şi pâine integrală - toate la doar 2 lire - acesta este meniul unui prânz la şcoală.

Cu aşa meniu ofertant, nu este deloc surprinzător că la şcoala gimnazială din Ascot, Berkshire, numărul elevilor care vin la un prânz sau cină caldă a crescut cu 20 de procente din 2006 până acum. Va­nessa Stroud, manager al şcolii unde învaţă 1.640 de copii, spune că noul meniu i-a convins pe elevi să renunţe la pacheţelele de acasă pentru a mânca la şcoală.

Au renunţat la sandviciuri

„Acum sunt şi foarte sănătoşi datorită standardelor nutriţionale exacte, stabilite în urma programului celebrului bucătar Jamie Oliver, care a arătat ce mâncare proastă servesc majoritatea şcolilor". Şcoala are un contract cu o firmă care găteşte zilnic în bucătăriile şcolii
mese sănătoase. Alte şcoli gimnaziale din Windsor şi Maidenhead au hotărât să contracteze aceeaşi firmă, după succesul avut la şcoala din oraşul Ascot.

Managerul şcolii aminteşte că, pe lângă modificări în meniu, a fost schimbat şi amplasamentul sălilor de mese, dar şi organizarea zilei de studiu, a pauzelor dintre cursuri.

Şcoala a investit 50.000 de lire, în ultimii cinci ani, pentru renovarea bucătăriei şi cantinei, mobilier nou şi cuptoare mai bune. În vara aceasta se lucrează la podele, atât în sala de mese, cât şi în bucătărie.

Reguli pentru mâncare sănătoasă

Fiecare prânz va include acum o porţie de fructe şi una de legume sau salată. Copiii nu mai mănâncă cips-uri şi nu mai beau sucuri. Magazinele din şcoală nu mai vând  mâncare proastă.

Mare parte dintre schimbări la şcoli au fost făcute de organismul de Securitate a Alimentelor în Şcoli. Obiectivul instituţiei este să să rezolve problemele care îi făceau înainte pe copii să fugă de cantine: sălile de mese prea aglomerate, cozile interminabile şi frustrante pentru elevi, dar şi sistemul de plată învechit.

"Când intră într-o sală de mese aglomerată, zgomotoasă şi neatractivă, copiilor nu le va plăcea, oricât de bun ar fi meniul."
Judy Hargadon
director al  organismului
de securitate a hranei

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite