Oferta de toamnă: măr + lecţie de săpat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul „Fructe în școli“ îi duce pe elevi în livezi sau la grădinărit. Din toamnă, elevii de gimnaziu primesc câte un măr, potrivit unui program european de încurajare a consumului de fructe în şcoli. În schimb, copiii vor face practică în grădină.

Potrivit unui proiect al Ministerului Agriculturii, şcolile ar urma să organizeze activităţi de grădinărit sau broşuri care să încurajeze consumul de fructe de către copii.

În cadrul programului comunitar "Fructe în şcoli", pe lângă distribuţia gratuită, statele membre au obligaţia de a lua şi alte măsuri ca să-i ajute pe copii să adopte obiceiuri alimentare sănătoase.

De anul viitor, cu ajutorul financiar al Consiliilor Judeţene, şcolile vor avea de ales între vizite la ferme pomicole sau staţiuni de cercetare şi a-i învăţa pe elevi să planteze pomi.


Citeşte şi:

Juniorii campioni sunt şi premianţi în clasă

Activităţile de grădinărit se referă la plantatul unor pomi fructiferi în curtea şcolii sau în parcuri, "udatul florilor sau a legumelor cu ajutorul stropitorilor, nu este vorba de plantatul unei livezi întregi.

Totul este opţional, iar copiii nu vor fi obligaţi, sub nicio formă, să facă muncă patriotică. Aşa cum, opţională, este şi consumarea mărului oferit în şcoală, chiar dacă furnizarea acestuia este obligatorie", declară ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru.

Măsurile pot fi implementate de către autorităţile locale şi şcoli între 15 septembrie-31 octombrie şi 1 aprilie - 15 iunie. Dacă în oraşele din provincie, o astfel de excursie se poate organiza destul de uşor, în Capitală, lucrurile se schimbă.

Orăşenii sunt interesaţi

Directorii şcolilor ar trebui să găsească locuri practice în judeţele limitrofe. Elevii bucureşteni ar putea fi chiar interesaţi de vizite la ţară. Directoarea Şcolii Centrale din Capitală, Norocica Cojescu, spune că elevii ei au participat şi la alte programe cu ONG-uri pe teme ecologice.

„Vom stabili ce vom face în funcţie de posibilităţile financiare, interesele elevilor şi părinţilor. Sunt interesante genul acesta de vacanţe în mediul rural. Se poate ca elevii să fie chiar interesaţi. Interesele lor sunt extrem de variate", ne-a spus directoarea şcolii din centrul Bucureştiului. 

Proiectul "Fructe în şcoli"

a început în ultimele săptămâni ale semestrului. Fermierii români sunt nemulţumiţi că măsura a fost implementată într-o perioadă proastă pentru producţia românească de mere. Florin Istrate de la Asociaţia Producătorilor Agricoli "Valea Florilor" nu este convins că autorităţile vor cumpăra mere de la producătorii români: „Sperăm că furnizorii vor fi români de anul următor".

Istrate încurajează iniţiativa ca elevii să viziteze ferme de fructe: „Sunt perfect de acord cu acest program şi dacă mi se va cere să fiu cooptat, voi sprijini vizitele pentru copii în fermele din Dâmboviţa, unde activăm noi".

"Totul este opţional, iar copiii nu vor fi obligaţi, sub nicio formă, să facă muncă patriotică."
Mihail Dumitru
ministrul Agriculturii

Ferma „Nos Pilifs" din Belgia

Copii belgieni pot învăţa despre viaţa de la ţară în ferma "Nos Pilifs" din centrul Bruxellesului. Aici, elevii şi profesorii pot vizita şi Ferma Animalelor unde sunt porci, găini, măgari, cai, oi.

Miercurea după-amiază, bunicii şi nepoţii au un bilet la promoţie, de 4 euro. Produsele (pui, curcani şi ouă - în sezon) sunt vândute direct consumatorilor în magazinul fermei.

Păsările sunt crescute pe teren verde, iar hrana exclude cu desăvârşire făini de origine animal, spun organizatorii pe site-ul http://www.fermenospilifs.be/. Proprietarii de la "Pilifs" oferă gratuit  o plimbare în fermă în fiecare zi a anului, de la 8.00 la 21.30.

Citeşte şi

Pictoriţele care au uimit Estul

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite