Editorii susţin că vor contesta rezultatele licitaţiei pentru noile manuale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manualele digitale ar urma să reprezinte noutatea anului şcolar viitor
Manualele digitale ar urma să reprezinte noutatea anului şcolar viitor

Editorii care au fost respinşi la licitaţia pentru noile manuale şcolare susţin că vor contesta separat procedura Ministerului Educaţiei, ceea ce ar putea genera întârzieri. Ministrul Remus Pricopie a anunţat însă luni că elevii vor primi cărţile la toamnă.

Vineri expiră termenul legal de contestare a rezultatelor licitaţiei publice pentru noile manuale de la clasele I şi a II-a, însă editorii ale căror oferte au fost respinse au stabilit, în cadrul unei întâlniri comune de luni, că vor ataca procedura, pe care o consideră „viciată“.

Principalii câştigători (CD Press, Editura Litera şi Siveco), spun ei, ar fi venit cu preţuri „de dumping“, sub 5 lei manualul, iar Ministerul Educaţiei a făcut selecţia mergând pe criteriul preţului, neprevăzut în documentele licitaţiei.

Ceea ce înseamnă că manualele selectate în varianta digitală nu vor mai fi făcute publice vineri, pe site-ul ministerului, aşa cum anunţaseră oficialii. Însă, tot luni, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a transmis public faptul că „din această toamnă elevii claselor I şi a II-a vor avea manuale noi, inclusiv în format digital“.

Contestaţii individuale, pe loturi

Concluzia întâlnirii de luni este că fiecare va contesta licitaţia pentru noile manuale şcolare în nume propriu.

„Analizăm ideea de a contesta două loturi. Garanţiile prea mari cerute de Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) nu ne permit să contestăm toate cele patru loturi la care am participat“, a declarat Paul Balogh, partener la Readforward, companie care digitalizează manuale şi unul dintre competitorii ale căror oferte au fost respinse.

Şi Claudiu Istrate, reprezentantul Uniunii Editorilor din România, susţine că editurile nemulţumite vor depune contestaţii, ceea ce ar putea amâna livrarea manualelor.

„Iniţial am luat în calcul varianta contestării în grup a rezultatelor licitaţiei, dar juridic nu este posibil, aşa că fiecare editură va contesta separat, după cum doreşte. Va fi o amânare, dar cred că cei de la CNSC vor da termene mai strânse, tocmai pentru că ştiu că începe anul şcolar“, susţine Istrate.

Manuale noi încărcate online

Procedural, participanţii pot depune contestaţii timp de 10 zile lucrătoare de la anunţarea rezultatelor selecţiei, adică până vineri. În lipsa unor contestaţii, după cele 10 zile se pot semna acordurile-cadru cu ofertanţii selectaţi, iar manualele câştigătoare se încarcă pe platforma www.manuale.edu.ro, urmând ca dascălii să le selecteze pe cele dorite la clasă, în fiecare şcoală.

Oficialii anunţau acum o săptămână că, pe această procedură, manualele ar urma să ajungă în şcoli până pe 15 septembrie, fapt reiterat luni de ministrul Pricopie, într-un comunicat de presă.

Acesta a spus şi duminică faptul că licitaţia nu va fi anulată pentru manualele selectate (română şi matematică şi explorarea mediului, pentru clasele I şi a II-a, maghiară şi engleză, doar pentru clasa I).

„Vom mai organiza o nouă licitaţie pentru maualele care nu au fost adjudecate, dar nu vom relua procedura în cazul celor declarate deja câştigătoare“, a explicat Pricopie.

Contestaţii şi acuze

Federaţia Editorilor din România (FER)  a trimis miercuri un comunicat în care au semnalat o serie de probleme la licitaţia pentru noile manuale, al cărei rezultat a fost anunţat luni, din cauza cărora solicită anularea procedurii.

Federaţia Editorilor din România susţin că rezultatele licitaţiei de manuale pentru clasele I şi a II-a sunt „profund viciate de evaluarea inadecvată şi eronată” şi au solicitat „anularea licitaţiei şi asumarea răspunderii de către cei  vinovaţi”, mai exact demisia ministrului Educaţiei şi a directorului Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare. O nouă contestaţie ar însemna că elevii nu vor avea manuale noi nici la toamnă.

Editurile care au fost acuzate miercuri de Federaţia Editorilor din România (FER) că ar fi câştigat incorect licitaţia pentru noile manuale şcolare susţin că au fost respectate criteriile de selecţie din legea achiziţiilor publice, iar preţul scăzut oferit, considerat „de dumping” de FER, este urmarea unor negocieri cu vechi producători din domeniu. 


Pe aceeaşi temă:

Pricopie: toţi elevii din România vor beneficia, treptat, de manuale digitale. Licitaţia nu se anulează

Federaţia Editorilor din România cere anularea licitaţiei pentru noile manuale, care ar putea fi amânate din nou

Minorităţile, limbile străine şi religia, fără manuale noi. Ce pot face dascălii

Ministerul Educaţiei a anunţat câştigătorii licitaţiei pentru noile manuale de la clasele I şi a II-a

DEZBATERE Cum vor arăta noile manuale de religie pentru clasele primare

Editorii acuză Ministerul Educaţiei că întârzie să anunţe câştigătorii licitaţiei pentru noile manuale şcolare

Ministrul Educaţiei promite manuale noi şi în format digital din 15 septembrie, pentru elevii claselor I şi a II-a

Licitaţia pentru noile manuale şcolare a fost amânată cu 45 de zile. Editorii: Manualele vor ajunge la elevi de Crăciun

Cifrele de afaceri cerute firmelor care vor să participe la licitaţia pentru noile manuale, reduse de aproape 10 ori

Ministerul Educaţiei a publicat cerinţele din licitaţia pentru noile manuale şcolare. Editorii spun că sunt nerealiste

Documentaţia privind licitaţia pentru noile manuale a fost respinsă, joi, de ANRMAP

Licitaţia pentru primele manuale digitale, lansată oficial de minister. Editorii susţin că nu pot fi digitalizate toate manualele până la toamnă

Manualele digitale, o intenţie bună pusă în practică pe genunchi

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite