Un nou focar la un abator din Germania: sute de români au fost testaţi pozitiv. MAE a cerut explicaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
germania coronavirus

Un nou focar de infecţie cu Covid a izbucnit la un abator din Germania, unde majoritatea angajaţilor sunt români, bulgari şi polonezi, autorităţile germane insinuând că românii ar fi adus virusul din România, ceea ce a determinat Ministerul Afacerilor Externe să intervină.

La abatorul Tönnies din Rheda-Wiedenbrück, în landul Renania de Nord-Westfalia, cel puţin 657 de muncitori au fost depistaţi pozitiv cu noul coronavirus, potrivit autorităţilor locale din districtul administrativ Gütersloh, citate de agenţia germană de presă EPD, scrie dw.com.

La acest abator lucrează multe persoane din România şi alte ţări est-europene, adesea prin intermediul unor subcontractori. Autorităţile locale au decis închiderea tuturor şcolilor şi grădiniţelor din regiune până la vacanţa de vară, unde învaţă mulţi dintre copii angajaţilor abatorului, pentru a frâna răspândirea SARS-CoV-2.

Pe teritoriul Germaniei s-au înregistrat mai multe focare de coronavirus în abatoare şi fabrici de procesare a cărnii, fiind puse în cauză condiţiile de locuire şi de lucru ale muncitorilor, mulţi dintre ei angajaţi temporari din ţări precum România, Bulgaria sau Polonia.

Germania insinuează că românii şi bulgarii au adus virusul în abator

Potrivit lui Gereon Schulze Althoff, şeful echipei anti-epidemie de la Toennies, temperaturile scăzute din fabrici şi călătoriile lungi spre casă ale angajaţilor est-europeni în timpul recentelor sărbători de Rusalii ar fi posibili factori din spatele noului focar.

Întrebat ce spune focarul epidemic de la abatorul Toennies despre relaxarea de până acum a măsurilor de izolare în Renania de Nord-Westfalia, premierul landului, Armin Laschet, a declarat: „Nu spune absolut nimic, pentru că în ţară au intrat români şi bulgari şi virusul vine de acolo”.

„Nu are nimic de-a face cu relaxarea, ci cu găzduirea oamenilor în locuinţe comune şi cu condiţiile de muncă din companii”, a adăugat el, potrivit DPA.

Altfel spus, oficialul consideră că românii care au venit acasă în România de Rusalii, adică exact în urmă cu zece zile, ar fi reuşit să îmbolnăvească cea mai mare parte a angajaţilor abatorului într-o singură zi.

În plus, oficialii germani nu au ţinut cont de faptul că zborurile înspre şi dinspre Germania au fost reluate abia săptămâna aceasta, în cel de-al doilea val al măsurilor de relaxare.

MAE român a cerut explicaţii 

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) cere explicaţii premierului landului federal german Renania de Nord-Westfalia, care a declarat că românii sunt o sursă a focarului de coronavirus identificat la abatorul din Rheda-Wiedenbruck al procesatorului de carne Tonnies.

MAE precizează într-un comunicat că referirile făcute în acest context "ar putea aduce un prejudiciu de imagine lucrătorilor români din Germania".

Astfel, arată ministerul român, a fost contactată Ambasada Germaniei la Bucureşti "pentru a semnala modul în care au fost percepute aceste declaraţii neclare, care lăsau o marjă de interpretare, în sensul că lucrătorii români şi bulgari ar fi la originea acestui nou focar de coronavirus, şi pentru a solicita clarificarea, inclusiv publică, a declaraţiilor menţionate".

Totodată, potrivit MAE, Ambasada României la Berlin a adresat o scrisoare oficială premierului landului Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet, prin care a fost solicitată clarificarea declaraţiilor sale.

MAE precizează că pe fondul acestor evoluţii, Ralph Brinkhaus, deputat din landul Renania de Nord-Westfalia şi preşedinte al grupului parlamentar CDU/CSU din Parlamentul federal german, a contactat Ambasada României la Berlin pentru a transmite că muncitorii români nu sunt consideraţi în vreun fel responsabili pentru izbucnirea focarului de coronavirus. 

Români infectaţi cu coronavirus la abatoarele din Germania

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat miercuri că 85 de români care lucrează ca muncitori sezonieri la o fermă din Germania (Bavaria) au fost diagnosticaţi pozitiv cu noul coronavirus.

Toţi au fost plasaţi în carantină, iar costurile cu hrana şi cazarea sunt suportate de către angajator, care acordă şi o diurnă zilnică de 50 de euro.

Tot miercuri, MAE a anunţat că un focar de coronavirus a fost depistat în comunitatea de români din Magdeburg, oraş situat la 150 de kilometri de Berlin. Un român de acolo a murit şi alţi 37 s-au îmbolnăvit.

De la începutul pandemiei, peste 840 români aflaţi în Germania au fost diagnosticaţi cu COVID-19, iar opt au murit.

Exceptând focarele la nivel local, epidemia evoluează lent la nivelul Germaniei, unde 156 din 412 districte nu au raportat niciun caz nou de infectare în ultimele şapte zile către Institutul Robert Koch.

Miercuri, Institutul Robert Koch a raportat că, de la declanşarea epidemiei, numărul cazurilor de infectare a fost de peste 187.000, iar cel al deceselor a depăşit 8.800.

Exceptând focarele la nivel local, epidemia evoluează lent la nivelul Germaniei, unde 156 din 412 districte nu au raportat niciun caz nou de infectare în ultimele şapte zile către Institutul Robert Koch.

Miercuri, Institutul Robert Koch a raportat că, de la declanşarea epidemiei, numărul cazurilor de infectare a fost de peste 187.000, iar cel al deceselor a depăşit 8.800.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite