Scumpirile din 2012 au golit mesele românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scumpirile i-au constrâns pe români să
pună în coşul de cumpărături tot mai puţine produse, dar şi mai slabe
calitativ
Scumpirile i-au constrâns pe români să pună în coşul de cumpărături tot mai puţine produse, dar şi mai slabe calitativ

Preţul alimentelor a crescut, în medie, cu 5,5% în acest an, însă cartofii, fasolea şi citricele s-au scumpit cu peste 20%. Românii continuă să consume temperat şi înlocuiesc sortimentele de mâncare cu altele mai ieftine.

Alimentele au continuat în 2012 marşul scumpirilor. Deprecierea leului în raport cu euro şi dolarul, seceta şi scumpirea energiei electrice şi a gazelor sunt doar câteva dintre motivele creşterii preţurilor la produsele alimentare. Mâncarea s-a scumpit, în medie, cu 5,5% în primele 11 luni, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Cifrele pentru întregul an urmează să fie publicate la începutul lunii ianuarie.

Alimentele de bază au înregistrat cele mai mari creşteri de preţuri. Vedetele scumpirilor au fost în acest an cartofii, fasolea şi citricele, urmate de ouă şi fructe proaspete. Cartofii s-au scumpit cu 24,3% în primele 11 luni, iar fasolea boabe şi alte leguminoase – cu 23%. Principala cauză a scumpirilor a fost seceta din această vară. De exemplu, în Covasna, cunoscut ca judeţul cu cea mai mare producţie anuală de cartofi la hectar, seceta a făcut ravagii. Recolta a scăzut de la 22 de tone pe hectar în 2011 la 8 tone în acest an, potrivit datelor Direcţiei Agricole Covasna. Astfel, s-a ajuns ca în hipermarketuri să se vândă cartofi importaţi din Grecia, Polonia sau Germania la preţuri de peste 4 lei pe kilogram.

Şi citricele, produse aduse exclusiv de peste graniţe, s-au scumpit cu aproape 19%. În acest caz, deprecierea leului în raport cu euro şi cu dolarul şi-a spus cuvântul. Euro s-a scumpit în acest an cu până la 7,5%, iar dolarul cu peste 15%. În ultima lună însă, leul s-a întărit şi a recuperat o parte din terenul pierdut. Evoluţia cursului de schimb cântăreşte foarte mult în preţul la raft, în condiţiile în care peste 75% din totalul alimentelor provin din import, potrivit unui studio al Ministerului Agriculturii.

România continuă să importe de aproape patru ori mai multe produse alimentare decât exportă, se arată într-o analiză Coface. În ultimii trei ani, deficitul comercial al produselor alimentare prezintă însă o tendinţă descendentă. Trendul este determinat de scăderea cererii interne şi a ponderii produselor premium în coşul de consum, deprecierea monedei naţionale şi scăderea costurilor de producţie locală.

Ouăle, în topul scumpirilor

După cartofi, fasole şi citrice, ouăle au înregistrat o scumpire cu 16,5% în primele 11 luni, numai în noiembrie creşterea preţurilor depăşind 8%. Scumpirea ouălor a fost determinată, în bună masură, de creşterea preţului la cereale cu 40% în raport cu cotaţiile de anul trecut, dar şi scăderea producţiei de porumb din cauza secetei. Tot acestea au determinat şi scumpirea cărnii. Preţul cărnii de porc a crescut cu 5,7% în primele 11 luni, iar al cărnii de pasăre – cu 5,5%.

Preţul cărnii de porc a ajuns în ultimele două săptămâni la 6,8 lei pe kilogram în viu, faţă de 6,5 lei în urmă cu o lună. Carnea de porc este cea mai căutată în România, acoperind aproape jumatate din consumul de carne, de circa 60 de kilograme pe cap de locuitor pe an, fiind urmată de cea de pasăre (15-20 de kilograme) şi vită, categorie care reprezintă doar 10% din total. Fiecare român mănâncă anual 30-32 de kilograme de carne de porc,
faţă de media europeană de 40-45 de kilograme.

Ţinta de inflaţie, ratată şi în 2012

Preţurile bunurilor de consum au crescut cu 4,32% în primele 11 luni ale anului, în timp ce rata anuală a inflaţiei s-a situat la 4,56% în noiembrie. Rata inflaţiei a crescut semnificativ în această toamnă din cauza scumpirii alimentelor pe fondul secetei. Astfel, cel mai probabil, ţinta de inflaţie pentru acest an, stabilită de Banca Naţională a României (BNR) la 3% plus/minus un punct procentual, va fi din nou ratată. De alt­fel, chiar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, anunţa în prezentarea raportului asupra inflaţiei din noiembrie că inflaţia va ajunge la 5,1% la sfârşitul acestui an, cu mai mult de un punct peste limita superioară a intervalului ţintit.

Preţurile în 2013, la mila Domnului

Cum va evolua preţul alimentelor în următorul an depinde foarte mult de condiţiile meteo. Dacă va fi un an agricol bun, aşa cum a fost 2011, există şanse ca alimentele să-şi frâneze marşul scumpirilor pornit în această toamnă. Totuşi, în primele şase luni, scumpirile vor continua. Factura la energia electrică va creşte cu 10% de la 1 ianuarie 2013, iar această majorare se va resimţi şi în preţul produselor alimentare. Asta în condiţiile în care aproximativ 35% din costurile de producţie a alimentelor sunt costuri cu energia, potrivit datelor patronatelor din domeniu.

De asemenea, preţurile la raft vor depinde foarte mult de evoluţia cursului de schimb, în condiţiile în care importurile încă ocupă o pondere  mare. Reprezentanţii Coface apreciază că în viitorul apropiat este probabil ca balanţa să încline în favoarea importurilor, pe fondul unei reveniri uşoare a consumului intern şi a frânării exporturilor ca urmare a îndeplinirii parţiale a standardelor de producţie europene de către producătorii locali.

„Agricultura are un potenţial strategic semnificativ, dar care este subexploatat datorită productivităţii scăzute şi înzestrării reduse cu mijloace de capital. Astfel, vom continua să consumăm produse alimentare din import şi în perioada următoare. România trebuie să investească mai mult în sectorul agricol, costul cu hrana fiind unul însemnat pentru o familie obişnuită de români, şi doar investind într-una dintre cele mai bune resurse naturale, România va reuşi să-şi consolideze poziţia în zona europeană”, a declarat Constantin Coman, country manager Coface România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite