Oamenii de afaceri cer Guvernului o politică de dezvoltare în detrimentul celei de austeritate, promovate de FMI. Scutirea impozitului reinvestit, pe listă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii de afaceri cer redevenţe europene pentru sectorul petrolier şi al  gazelor, astfel încât bugetul să nu mai fie "cârpit" cu majorări de taxe
Oamenii de afaceri cer redevenţe europene pentru sectorul petrolier şi al  gazelor, astfel încât bugetul să nu mai fie "cârpit" cu majorări de taxe

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) solicită Guvernului să susţină în cadrul următoarelor negocieri cu FMI scutirea impozitării profitului reinvestit, creşterea finanţării unor programe care generează locuri de muncă şi reducerea impozitării salariilor pentru dezvoltarea economică.

„AOAR cere Guvernului să adopte în viitoarele negocieri o poziţie fermă care să favorizeze o dezvoltare economică durabilă, şi nu doar satisfacerea unor criterii macroeconomice imediate, practică ce şi-a dovedit deja limitele prin îngheţarea consumului intern în 2013 şi a reducerii veniturilor bugetare, chiar în condiţiile unei creşteri economice importante“, se arată într-un comunicat.

O misiune a Fondului Monetar Internţional (FMI) va sosi marţi la Bucureşti, împreună cu reprezentanţi ai Comisiei Europene şi Banca Mondială, pentru discuţii privind prima şi a doua evaluare a acordului stand-by, vizită care se va încheia pe 5 februarie.

Guvernul vrea ca board-ul FMI să aprobe două evaluări ale acordului preventiv al României, după ce preşedintele Traian Băsescu a refuzat să semneze ultima scrisoare de intenţie, opunându-se astfel introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe litru de carburanţi, document care încheia evaluarea derulată la finele anului trecut de FMI.

Redevenţe majorate urgent, pericol cu majorarea preţurilor la gaze

„AOAR susţine necesitatea găsirii de spaţiu fiscal adoptării de măsuri care să permită dezvoltarea economică, ca premisă a creşterii veniturilor bugetare. Utilizarea în continuare a creşterii fiscalităţii, ca şi a altor măsuri care reduc posibilele încasări bugetare (întârzierea aplicării de redevenţe europene pentru exploatarea resurselor de gaze şi petrol îngheţate, în prezent, creşteri nejustificate a preţului gazelor naturale ş.a.) vor avea grave consecinţe asupra competitivităţii economiei României, aflate încă într-un profund proces de schimbare structural“, se arată într-un comunicat al asociaţiei.

Astfel, oamenii de afaceri solicită Guvernului să susţină în cadrul discuţiilor cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional necesitatea mai multor măsuri, printre care asigurarea de resurse financiare speciale pentru a susţine creşterea potenţialului investiţional al sectorului privat, acceptarea consolidării fiscale pentru grupurile de firme cu capital românesc, similar cu practica acceptată pentru grupurile de firme internaţionale, creşterea semnificativă a finanţării unor programe care generează locuri de muncă, reducerea fiscalităţii aplicate câştigurilor salariale.

Mai puteţi citi:

Profitul reinvestit ar putea scăpa de impozit din iulie "dacă măsura nu va avea un impact bugetar negativ", promite ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu

Vicepremierul Daniel Chiţoiu, ministru de Finanţe, a declarat, joi, că măsura neimpozitării profitului reinvestit se poate aplica din luna iulie, odată cu cea de scădere a CAS, dacă aceasta nu va avea un impact bugetar negativ şi după discuţii pe această temă în USL şi cu FMI.

Industria contestă liberalizarea pieţei gazelor: Germania şi Franţa nu fac publice preţurile din contractele cu Gazprom. Către ce liberalizăm?

România şi-a asumat liberalizarea pieţei gazelelor naturale, însă nu se cunoaşte care este nivelul către care trebuie făcute scumpirile, din moment ce Germania şi Franţa nu fac publice preţurile din contractele cu Gazprom, a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Oamenii de afaceri consideră că introducerea contribuţiei de sănătate pe veniturile din chirii echivalează cu majorarea cotei unice şi va duce la evaziune

Decizia Ministerului Finanţelor Publice de a impune contribuţia la asigurările de sănătate pentru veniturile din chirii reprezintă o măsură care descurajează investiţiile în construcţii, fiind echivalentă cu o mărire artificială şi netransparentă a cotei unice, potrivit unui comunicat trimis de Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) şi Fundaţia Romanian Business Leaders.

Consiliul Investitorilor Români cere reducerea TVA şi combaterea evaziunii fiscale

Consiliul Investitorilor Români, organul de reprezentare al Asociaţiei Forumul Investitorilor Autohtoni, trage un semnal de alarmă asupra creşterii fără precedent a evaziunii fiscale din România, fenomen care conduce la concurenţă neloială, şi solicită autorităţilor măsuri ferme pentru combaterea economiei subterane. De asemenea, Consiliul solicită revenirea TVA la 19%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite