Ce este monitorizarea voluntară a firmelor. Fiscul introduce în 2016 acest sistem. Contribuabilii înscrişi în program vor scăpa de inspecţii fiscale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va introduce în a doua jumătate a anului viitor sistemul de monitorizare voluntară a firmelor mari. Acestea se pot înscrie în program în baza unui acord cu ANAF, transmit în timp real date privind tranzacţiile şi, în schimb, scapă de inspecţiile fiscale.

„Autoritatea fiscală încheie un acord cu o serie de contribuabili care acceptă în mod voluntar să ofere informaţii cu privire la tranzacţiile pe care le derulează şi agreează tratamentul fiscal înainte de finalizarea efectivă a tranzacţiei. Într-un fel este o soluţie fiscală individuală anticipată operaţională obţinută în timp real astfel încât să poată să se asigure că tratamentul fiscal aplicat nu va fi contestat la un eventual control. De fapt, controlul nici nu va mai avea loc pentru că, în acest proces de monitorizare, ANAF îşi dă acordul asupra tratamentului fiscal aplicat“, a explicat Ionut Simion, country managing partner al PwC România, potrivit HotNews.ro

Ce este monitorizarea voluntară şi unde se mai aplică acest sistem

Un astfel de sistem este foarte bine aplicat în ţări precum Olanda sau Marea Britanie, dar este folosit şi în Rusia. 

„Odată intrat în acest program, nu mai există controale pentru că relaţia este una de încredere. Sigur că nu pot intra foarte multe companii în acest program pentru că el presupune volume foarte mari de date. Sunt ţări care au în acest program câte 10-15 contribuabili mari“, a explicat şi Mihaela Mitroi, şeful Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică din PwC România.

Surse apropiate ANAF au declarat pentru HotNews.ro că acest program va fi operaţional în a doua jumătate a anului viitor şi îi va viza pe marii contribuabili. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite