Criza i-a readus pe irlandezi la sapă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După moartea economică a „Tigrului Celtic“, tot mai mulţi irlandezi fac bani lăsându-şi viaţa de la oraş pentru peisajele liniştite de la ţară.

Agricultura este unul dintre puţinele sectoare ale economiei irlandeze care au supravieţuit combinaţiei toxice dintre prăbuşirea pieţei imobiliare şi criza bancară. Cu o valoare ce s-a ridicat la aproape un miliard de euro, exporturile de alimente şi de băuturi ale Irlandei reprezintă cel mai performant sector al economiei. Iar asta îi determină pe tot mai mulţi tineri irlandezi să părăsească oraşele aglomerate şi slujbele stresante pentru a deveni fermieri, au descoperit jurnaliştii de la Reuters.

Vărul de la ţară al construcţiilor

„În urmă cu câţiva ani, oamenii te credeau nebun dacă te apucai de agricultură", îşi aminteşte Anthony Slattery, un irlandez de 25 de ani care şi-a dat demisia dintr-o companie de contabilitate cu operaţiuni internaţionale pentru a petrece şapte zile pe săptămână mulgând vaci la noua sa fermă, din regiunea centrală a Irlandei. „Acum, însă, toată lumea recunoaşte că se pot face bani din asta", spune el.

Până la urmă, după ce a observat tot mai multe mutări de acest fel, Guvernul a recunoscut fenomenul şi a transformat agricultura într-o prioritate. Iar calea de reîntoarcere la creştere este, în mare parte, în mâinile statului. Prăbuşirea pieţei imobiliare a cauzat probleme multor bănci, salvate apoi cu fonduri publice şi naţionalizate.

Dublinul a preluat astfel multe dintre proiectele de dezvoltare imobiliară deţinute de acestea şi controlează acum terenuri întinse, numai bune de cultivat. Până în 2007, agricultura şi industria agroalimentară se zbăteau pentru a atrage atenţia investitorilor. Multinaţionalele tehnologice şi farmaceutice, iar mai apoi companiile de construcţii şi grupurile bancare au împins creşterea economică anuală până la 7%.

Având în vedere că se făceau zeci de milioane de euro din umplerea câmpurilor cu blocuri şi cartiere rezidenţiale, băncile nu se arătau prea interesate să finanţeze fermierii. Însă, după ce bula imobiliară s-a spart, lovind sistemul bancar şi o bună parte a economiei, agricultura a devenit, dintr-o dată, cel mai sigur sector în care să investeşti.

Băncile îşi întorc faţa către fermieri

„Investiţiile în multinaţionale erau sexy în anii '90. În anii 2000, totul ţinea de construcţii şi de serviciile financiare. Acum, toată lumea se uită către sectorul agroalimentar", explică Jim Power, economist-şef al companiei financiare Friends First. Efectele se văd şi în operaţiunile băncilor. Vara aceasta, pentru cei care au vrut să ia credite ipotecare şi pentru întreprinderile mici şi mijlocii a fost aproape imposibil să le obţină. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre fermieri. Bank of Ireland, cea mai mare bancă irlandeză, a anunţat că 85% din împrumuturile pe care le-a acordat sunt pentru agricultură, piscicultură şi industria forestieră.

Împrumut de urgenţă pentru bănci

Dublinul a fost forţat să ceară ajutor financiar extern pentru a evita colapsul băncilor. Spre deosebire de celelalte state cu probleme aflate la periferia zonei euro, economia irlandeză nu a fost îngenuncheată de datoriile de stat, ci de prăbuşirea pieţei imobiliare. Peste 60 de miliarde de euro din împrumutul de urgenţă în valoare de 85 de miliarde de euro luat de Irlanda în noiembrie 2010 de la FMI şi UE au fost injectate în sistemul bancar, iar unele dintre cele mai mari instituţii de creditare autohtone au fost naţionalizate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite