Producătorii de stat încep să regrete lipsa contractelor bilaterale de energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproximativ 85% din energia produsă de Hidroelectrica ajungea la "băieţii deştepţi" prin contracte bilaterale FOTO Adevărul
Aproximativ 85% din energia produsă de Hidroelectrica ajungea la "băieţii deştepţi" prin contracte bilaterale FOTO Adevărul

După ce ani de zile au fost arătate cu degetul ca motiv pentru situaţia dezastruoasă a companiilor de stat, contractele bilaterale de energie au ajuns, paradoxal, să fie regretate de producătorii de energie din portofoliul Ministerului Economiei.

„Am înţeles cu toţii că piaţa e funcţională, dar întrebarea e în beneficiul cui funcţionează ea? Se va liberaliza ca preţuri, dar ca metode s-a restrâns. Contractele bilaterale permiteau producătorilor să aibă acces la finanţare şi dădea stabilitate. Iar un punct pozitiv e ca şi consumatorii luau energie, la preţuri ceva mai mici“, a declarat Cosmin Stavaru, partener în cadrul casei de avocatură Bulboacă & Asociaţii la un forum energetic. El a menţionat că se referă la beneficiile generale ale contractelor bilaterale, în special pentru producătorii privaţi.

Cu toate acestea, situaţia este aceeaşi şi pentru companiile de stat. Hidroelectrica a denunţat anul trecut contractele bilaterale cu Energy Holding, Alpiq Industries, Alpiq Romenergie, EFT şi Europec, plus cele cu termocentralele Deva şi Paroşeni.

Complexul Energetic Oltenia se confruntă cu mari probleme din cauza scăderii consumului, plus producţia mare din sectorul eolian, care scot compania de pe piaţă. Aceasta a avut până de curând 14.000 de mineri în concediu forţat din cauză că grupurile sale nu funcţionează.

Potrivit lui Valeriu Binig, director în cadrul Deloitte, anul trecut CE Oltenia a avut cea mai mare cotă de piaţă din sectorul electricităţii, cu 33%, în timp ce în acest an a funcţionat cu doar câteva grupuri.  "Furnizorii au început să renunţe la contractele de pe PCCB şi acum cumpără de pe piaţa spot (de pe OPCOM- nr). Ca atare, creditorii încep să se întrebe dacă societăţile cărora le-au acordat credite vor mai plăti împrumuturile la acele tarife prezentate în planul de afaceri", a spus Binig.

Furnizorii cumpără de pe piaţa spot din cauza preţului mult mai mic faţă de piaţa contractelor bilaterale, de pe termen lung. Iar acest lucru este posibil deoarece producătorii din sectorul regenerabil primesc, pe lângă energie, şi certifiate verzi, pe care le vând separat. Un certificat verde se acordă la livrarea unui MWh de energie din surse verzi. Preţul sau minim este de 27 euro iar cel maxim de 57 euro. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite