O nouă zi „pe roşu“ pentru bursa de la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
prabusire bursa

Bursa de Valori de la Bucureşti (BVB) a închis şi joi „pe roşu“, pentru a doua zi consecutiv, investitorii reacţionând negativ la anunţul Guvernului privind intenţia de a taxa marile companii din domeniul bancar şi din energie, dar şi de a modifica sistemul pensiilor private.

Indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai tranzacţionate companii de pe piaţa reglementată a BVB, a închis şedinţa de tranzacţionare cu un minus de 1,91%.

BET-TR, care reflectă atât evoluţia preţurilor companiilor componente, cât şi dividendele oferite de acestea, s-a depreciat cu 1,23%.

BET Plus, care reflectă evoluţia companiilor româneşti listate pe piaţa reglementatată a BVB, a scăzut cu 1,74%.

BET-Fi, indicele sectorial care reflectă evoluţia societăţilor de investiţii financiare (SIF-uri), s-a micşorat cu 0,73%.

indici bvb

Şi indicii marilor companii individuale listate pe BVB au închis, în mare parte, în teritoriu negativ. Acţiunile BRD Groupe Societe Generale SA s-au depreciat cu 1,97%. De asemenea, titlurile Fondului Proprietatea, acţionar în unele din marile companii de stat, precum Hidroelectrica, au scăzut cu 4,09%. Şi cotaţiile Nuclearelectrica scădeau cu 2,65%, iar cele ale Romgaz cu până la 6,91%.

Ministrul Finanţelor a anunţat marţi seară o serie de măsuri fiscal-bugetare care împovărează băncile şi companiile din energie şi comunicaţii. Proiectul de ordonanţă de urgenţă ar putea fi adoptat în şedinţa de Guvern de vineri. 

Cădere mai abruptă decât acum 10 ani

Miercuri, acţiunile companiilor româneşti listate la Bursa de Valori Bucureşti au scăzut dramatic în numai câteva ore de la anunţul ministrului Finanţelor. 

Contactat telefonic, analistul Iancu Guda, preşedintele AAFBR a declarat că niciodată în ultimii zece ani nu s-a mai înregistrat o cădere atât de abruptă a acţiunilor cotate la bursă. ”Căderea acţiunilor este chiar mai abruptă decât a fost în urmă cu 10 ani, când s-a declanşat criza financiară. Şi mâine or să intre pe minus”, a spus Guda.

De altfel, BVB şi-a exprimat ieri îngrijorarea faţă de „scăderi importante ale indicilor bursieri ca urmare a proiectului de OUG anunţat recent de către Guvern”.

Şi circa 7,2 milioane de români care contribuie la Pilonul II de pensii private au pierdut miercuri bani: 330 milioane de euro (aproximativ 1,55 miliarde de lei), în contextul în care pachetul de taxe anunţat de Guvern a dus la prăbuşiri bursiere şi mişcări ale curbei de randament, potrivit calculelor Asociaţiei Pentru Pensiile Administrate Private (APAPR), citate de zf.ro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite