Certinvest: şapte paşi pentru construirea unui portofoliu de investiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Definirea obiectivelor financiare, alocarea portofoliului, diversificarea, găsirea nucleului portofoliului sau a zonelor mai puţin tradiţionale, monitorizarea riscurilor şi reinvestirea sunt principalii paşi pentru realizarea unui portofoliu de investiţii, potrivit companiei de brokeraj Certinvest.

Definirea obiectivelor financiare

Înainte de orice, trebuie puse trei întrebări simple: "De câţi bani am nevoie pentru a investi? Când voi avea nevoie de bani şi pentru cât timp? Care este toleranţa mea la risc?" Potrivit experţilor de la Certinvest, obiectivele pot fi de scurtă durată (calatorii, o maşina, avans credit Prima Casa etc.) sau lungă durată (educaţia copiilor, casa de vacanţă, pensie, acte caritabile etc).

Determinarea alocării activelor în portofoliu

Obiectivul investiţiei constă în echilibrul dintre risc şi randament, în concordanţă cu obiectivele personale, toleranţa la risc şi orizontul de timp. 

Astfel, trebuie luate în calcul aşteptările personale dar şi pe cele ale pieţei în ceea ce priveşte randamentele viitoare şi alocarea resurselor în funcţie de cum estimam evolutia activelor. 

Activele financiare cel mai frecvent utilizate în portofolii sunt acţiunile, obligaţiunile şi instrumentele de piaţa monetară.

Diversificarea 

„Pentru ca nu avem un bol de cristal care să ne prezică viitorul, este important să ne diversificam investitiile din portofoliu. Iar ideea de bază este sa nu ne punem toate ouăle în acelaşi coş, dar nici să nu avem prea multe coşuri care sunt prea greu de protejat“, potrivit lui Alexandru Voicu, manager de portfoliu în cadrul Certinvest.

El spune că această diversificare să nu fie una naivă. Certinvest oferă ca exemplu faptul că dacă cineva deţine acţiuni la Facebook, Linkedin şi Twitter, diversificarea este redusă, deoarece acestea fac toate parte dintr-un singur sector, respectiv reţele de socializare.

Se recomandă atât deţinerea de acţiuni la companii de succes cu venituri ridicate, dar şi la companii aflate la început, dar şi unele pe care le considerăm subevaluate şi consideraţi că au potenţial de creştere.

Identificarea nucleului portofoliului

Nucleul portofoliului este cea mai importantă componentă. De obicei, este format din active locale (acţiuni, obligaţiuni şi instrumente cu venit fix pe termen scurt). 

Pentru definirea nucleului, trebuie evaluate ciclul investiţional, evoluţia PIB-ului şi ciclul de credit în care facem parte. 

În acelaşi timp, principalul motor al economiei globale, SUA, beneficiază de un reviriment mai puternic după o perioadă de revenire anemică din recesiune. 

Stabilirea sateliţilor investiţionali

Acestea sunt acele investiţii alternative care ajută la diversificare. Spre exemplu, pe lângă portofoliile clasice de acţiuni şi obligaţiuni se poate investi în artă, imobiliare, mărfuri, fonduri private etc.

Criterii, riscuri şi monitorizare

În aceast moment trebuie să vă întrebaţi care este istoricul companiei şi cine o conduce, dacă managerii au realizat ceea ce au promis, dacă investiţia este lichidă şi deci aţi putea ieşi uşor din această investiţie, sau dacă nu cumva compania, deşi este excelentă, este supraevaluată. Desigur, este necesară permanent monitorizarea companiei şi a preţului acţiunilor.

Investirea regulată

Cheia succesului în investiţii este de a le face regulat, potrivit Certinvest. 

Există mai multe motive pentru care un program de investiţii constant este de ajutor. Printre cele mai importante se numară dobânda compusă care se acumulează în portofoliu şi, de asemenea, cumpărarea de active la un preţ mediu în timp. 

„Prin urmare, construirea unui portofoliu viabil de investiţii necesită timp şi cunostinţe“, conchid cei de la Certinvest. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite