Articol publicitar

Banii Tăi Expo. Află ce poţi face cu banii tăi, ca să nu-ţi pară rău mai târziu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgul "Banii Tăi Expo" va avea loc în perioada 27-28 mai FOTO BVB
Târgul "Banii Tăi Expo" va avea loc în perioada 27-28 mai FOTO BVB

Foarte puţine bănci oferă câştiguri reale pozitive la un depozit de 1.000 de lei constituit pe un an. În aceste condiţii, investiţiile pe piaţa de capital devin o alternativă pentru cei care nu vor să iasă în pagubă. Dar cum afli care este cea mai bună opţiune pentru tine fără a-ţi pierde banii? Vino la expoziţia „Banii Tăi Expo 2016“, care va avea loc în data de 27 şi 28 mai în Piaţa Universităţii, pentru a afla ce ţi se potriveşte.

De la cumpărarea de acţiuni la companiile listate pe bursă până la fondurile mutuale, pensiile private voluntare sau asigurările de viaţă, tot mai multe opţiuni se deschid acum celor care vor să îşi pună banii la adăpost de deflaţie. 

„Banii Tăi Expo“, eveniment organizat de Bursa de Valori Bucureşti, va deveni pentru două zile „inima“ finanţelor României, în cadrul acestuia urmând a fi prezente atât case de brokeraj, cât şi companii listate, administratori de active, reprezentanţi ai fondurilor de investiţii ori ai asigurătorilor.

Ai fost cuponar? Află dacă eşti acţionar

Depozitarul Central va fi şi în acest an unul dintre partenerii principali ai evenimentului. Depozitarul Central va permite vizitatorilor târgului să afle pe loc şi gratuit dacă sunt acţionari la o companie. Este vorba de celebrii „cuponari“ din anii '90, când mulţi români au primit cupoane de la stat, pe care le puteau schimba în acţiuni la o serie de societăţi de stat, privatizate între timp. Problema acestora a reintrat brusc în atenţia opiniei publice, după ce Fiscul a emis anul trecut decizii pentru plata contribuţiilor de asigurări pentru veniturile din investiţii. 

Problema este una importantă, deoarece peste 8,5 milioane de oameni apar în evidenţele Depozitarului Central ca având acţiuni la companiile listate sau la cele care au părăsit ringul bursier între timp, dar pe care nu le-au transferat la vreo casă de brokeraj în vederea tranzacţionării.

Or, dividende de câţiva lei vă pot aduce o „factură“ de câteva sute de lei deoarece baza de impozitare a contribuţiei de asigurări este salariul minim pe economie. Aceasta se datorează faptului că valoarea pachetelor de acţiuni deţinute de cuponari este foarte mică.

„Situaţia a rămas la fel. La Ministerul Finanţelor există un proiect care precizează că dacă venitul din investiţii este mai mic decât salariul minim pe economie, iar titularul nu mai are şi alte venituri, atunci contribuţia de asigurări pe 2016 nu se mai plăteşte. În categoria veniturilor de investiţii intră veniturile din dobânzi, dividende, contracte financiare, vânzarea părţilor sociale sau acţiunilor, dar şi o multitudine de alte surse aleatoare“, a declarat consultantul fiscal Adrian Benţa. El a spus că, momentan, acesta nu produce efecte, deoarece nu este adoptat.

Încasează dividendele direct  în contul bancar

Din cei 8,5 milioane, aproximativ 4 milioane au conturi bancare, astfel că pot încasa dividende în contul bancar dacă îşi înregistrează codul IBAN, acest lucru fiind posibil la „Banii Tăi Expo“, pentru cei care au sau vor avea un cont bancar, dar nu au transmis codul IBAN către Depozitarul Central. Mai multe detalii despre încasarea dividendelor se pot afla la sesiunea dedicată special în cadrul evenimentului. 

Totodată, dacă cineva ar dori să evite problemele cauzate de valoarea foarte scăzută a cupoanelor deţinute, atunci ar trebui să-şi transfere acţiunile într-un cont de instrumente financiare la un broker, pentru a le putea tranzacţiona la Bursa de Valori Bucureşti.

Cum să îţi administrezi banii

De altfel, pe parcursul celor două zile vor avea loc şi o serie de seminarii educaţionale  din seria „Fluent în Finanţe“, gratuite, în cadrul cărora românii pot afla mai multe despre administrarea banilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite