Serviciul rus antimonopol investighează Rosneft, Bashneft şi Lukoil pentru manipularea preţurilor la carburanţi
0Gigantul petrolier de stat Rosneft este investigat de către Serviciul Federal Antimonopol rus, alături de grupurile private Lukoil şi Bashneft, pentru manipularea preţurilor la carburanţi pe bursa de mărfuri din Sankt Petersburg, scrie The Moscow Times.
„Această situaţie a fost una dintre cauzele creşterii preţurilor pe segmentul de retail în piaţa produselor petroliere“, a declarat Dmitri Makhonin, şeful departamentului de Control pe probleme de energie şi combustibili din cadrul instituţiei.
Preţul benzinei a crescut cu 10% în Rusia, unul dintre cei mai mari producători mondiali de ţiţei, în acest an, cu câteva puncte procentuale peste inflaţie, notează publicaţia. Creşterile de preţuri vin în condiţiile în care preţul barilului de petrol Ural, de referinţă pe piaţa rusă, a scăzut cu 25% din iulie, la cel mai mic nivel din ultimii patru ani.
Igor Artemyev, şeful Serviciului Federal Antimonopol, declara în data de 10 octombrie, că instituţia sa a descoperit că societăţile în cauză au vândut cantităţi identice una către alta fără niciun alt motiv decât de a împinge preţurile în sus.
„Din analiza noastră se pare că au fost mari cantităţi tranzacţionate între companiile integrate vertical şi subsidiarele acestora“, a spus Makhonin.
Controlul preţurilor a mai fost impus pe piaţa internă din Rusia şi în anul 2011, înaintea alegerilor prezidenţiale. Măsura a creat penurie de carburanţi şi cozi kilometrice în anumite regiuni. Vladimir Putin, pe atunci premier, acuza companiile petroliere de crearea unui cartel cu scopul de a crea neajunsuri pentru a-şi maximiza profiturile.
Rosneft, afectată deja de sancţiuni
Grupul Rosneft a fost creat pe ruinele fostului Yukos şi este condus de către Igor Sechin, un aliat al lui Putin. Grupul este supus sancţiunilor americane şi europene din cauza anexării Crimeei de către Rusia şi a sprijinului dat insurgenţilor din estul Ucrainei. Rosneft a pierdut accesul la finanţare pe pieţele din SUA şi UE, astfel că a cerut autorităţilor un ajutor guvernamental de 49 de miliarde de dolari.
Lukoil este cel mai mare grup privat din Rusia şi al doilea din domeniul petrolier, după Rosneft. Grupul este controlat de către oligarhul Vagit Alekperov, fost ministru al Petrolului în perioada URSS şi considerat şi el un apropiat al Kremlinului. Lukoil nu are îngrădit accesul la finanţare, dar grupurile occidentale au interdicţie în a colabora cu Lukoil pe proiecte marine, de extracţie din zăcăminte neconvenţionale şi de mare adândime. Reprezentanţii săi au anunţat lunile trecute că grupul îşi va reduce investiţiile şi va constitui rezerve de 30 de miliarde de dolari pentru a-şi reduce dependenţa de pieţele financiare.
Oligarhul Vladimir Yevtushenkov, în arest
Bashneft este un grup mult mai mic decât cele două, dar tot este un gigant. Bashneft este controlat de către grupul Sistema, un conglomerat cu afaceri de la energie, bănci, asigurări, retail, mass-media până la telecom sau electronică, deţinut de către oligarhul Vladimir Yevtushenkov. Bashneft a înregistrat anul trecut venituri de 16,1 miliarde de dolari şi un profit net de 1,3 miliarde de dolari. Bashneft deţine o serie de zăcăminte în Bashkortostan, o republică din partea de vest a Siberiei, în munţii Ural. Yevtushenkov se află acum în arest la domiciliu, procurorii acuzând ilegalităţi la privatizarea zăcămintelor Bashneft.
Analiştii comentează că este o reeditare a cazului lui Mihail Hodorkovski, cel care a deţinut grupul Yukos. El a făcut aproape zece ani de temniţă în Rusia sub acuzaţia de fraudă şi spălare de bani, fiind eliberat abea anul trecut. Grupul Yukos a fost demantelat şi scos la licitaţie de către statul rus, activele sale ajungând ulterior la giganţii de stat Rosneft şi Gazprom.
Mai puteţi citi: