Preţul aurului ajunge la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţul aurului a atins cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani
Preţul aurului a atins cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani

Preţul aurului a continuat să scadă şi luni, după ce vineri cotaţiile au înregistrat un declin de 5%. Luni, preţul unei uncii de aur a scăzut pentru prima dată din martie 2011 sub pragul de 1.400 de dolari.

Investitorii au continuat să vândă masiv participaţiile deţinute în cadrul companiilor miniere specializate în metale preţionase, după ce preţul aurului a înregistrat cel mai abrupt declin din ultimii doi ani. 

„Tranzacţionăm aur de aproape 40 de ani şi niciodată, niciodată, dar niciodată nu am mai văzut aşa ceva, precum ceea ce am observat în ultimele două şedinţe de tranzacţionare”, a scris economistul Dennis Gartman în nota pe care o dă zilnic publicităţii. 

„Ne temem că, atunci când bursa din New York se va deschide, peste câteva ore, şi când publicul va vedea daunele produse conturilor lor, va avea loc un val de vânzări şi mai violent, care, să sperăm, vă fi ultimul. Cu toate acestea, nu putem fi siguri că se va întâmpla asta şi că adevăraţii pariori pe aur vor mai avea răbdare”, a continuat economistul. 

Companiile miniere din întreaga lume au fost afectate de valul de vânzări de vineri. Compania australiană Kingsgate Consolidated, producătoare de aur, şi grupul Beadell Reaources au înregistrat scăderi de 1% ale valorii acţiunilor, în timp ce valoarea titlurilor Newcrest Mining, care operează mine de aur şi de de cupru, a scăzut cu peste 8%. 

Nici companiile miniere din China şi din Marea Britanie nu au scăpat de declin. Acţiunile Zhongjin Gold au scăzut cu 6,5% pe bursa de la Shanghai, în timp ce Zhaojin Mining a pierdut 9% pe bursa din Hong Kong. În Marea Britanie, valoarea titlurilor Randgold Resources a scăzut cu 7,2%, iar companiile Lonmin şi Kazakmys au înregistrat pierderi de 6%. 

În ultimii ani, criza a transformat aurul într-un adevărat refugiu pentru investitori. În timp ce obligaţiunile suverane cu rating „AAA” şi, mai nou, depozitele bancare, şi-au pierdut caracterul de active cu risc zero, aurul a devenit o alternativă tot mai căutată printre investitori. 

Acum, pentru prima dată în 12 ani, aurul a intrat pe o pantă descendentă. În momentul de faţă, preţul metalului preţios este cu aproximativ 25% mai mic faţă de recordul istoric atins în septembrie 2011, când cotaţia unciei de aur ajunsese la 1.920 de dolari. 

Vânzările masive au început la sfârşitul săptămânii trecute şi au fost generate de zvonuri privind o eventuală vânzare a rezervelor de aur deţinute de Cipru. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite