Marea Britanie va relua exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazele din şisturi pot fi exploatate prin fracturare hidraulică în Marea Britanie. FOTO Reuters
Gazele din şisturi pot fi exploatate prin fracturare hidraulică în Marea Britanie. FOTO Reuters

Edward Davey, ministrul pentru Energie şi Schimbări Climatice al Marii Britanii, a anunţat joi că operaţiunile de exploatare a resurselor neconvenţionale de gaze prin fracturare hidraulică vor fi reluate pe teritoriul statului, după ce fuseseră sistate anul trecut, care au fost sistate anul trecut după producerea a două cutremure într-o regiune în care aveau loc astfel de activităţi.

„Gazele din şisturi reprezintă o resursă cu potenţial semnificativ pentru Marea Britanie. Ar putea contribui semnificativ la siguranţa noastră energetică, reducând dependenţa ţării faţă de importurile de gaze”, a declarat Davey într-un comunicat emis astăzi. 

„Decizia mea se bazează pe dovezi. Vine după studierea în detaliu a ale celor mai recente cercetări ştiinţifice şi a sfaturilor experţilor din domeniu”, adaugă oficialul britanic. 

Exploatarea gazelor din şisturi prin fracturare hidraulică a fost interzisă anul trecut de autorităţile britanice, după ce în regiunea de nord a Angliei s-au produs două cutremure. În acea zonă, compania Cuadrilla desfăşura operaţiuni de exploatare a gazelor neconvenţionale prin fracturare hidraulică. 

Ministerul Energiei a dispus atunci efectuarea unor teste pentru a măsura riscurile seismice şi legătura acestora cu fracturarea hidraulică. Practic, această tehnologie înseamnă pomparea unui amestec compus din apă, nisip şi alţi aditivi, care provoacă fisuri în rocile dure. Aceste fisuri sunt umplute cu nisip pentru a determina gazele să curgă.

„Consolidăm regimul clar pe care îl avem faţă de exploatarea acestor resurse pentru a introduce noi controale, care să măsoare şi riscurile seismice. Şi, pe măsură ce industria se dezvolăt, vom rămâne vigilenţi la toate noile dovezi pe măsură ce acestea apar, astfel încât să ne asigurăm că fracturarea hidraulică se realizează în condiţii sigure şi că mediul înconjurător este protejat”, spune Davey. 

Recent, Parlamentul European a a aprobat două rezoluţii privind explorarea şi exploatarea resurselor de gaze neconvenţionale prin care a clarificat libertatea guvernelor naţionale de a lua decizii în ceea ce priveşte aceste resurse.

Membrii Parlamentului European şi-au dat avizul, cu o majoritate de 569 de voturi, pentru două rapoarte privind exploatarea gazelor de şist, care susţin că fracturarea hidraulică nu prezintă pericole pentru mediul înconjurător. Aceştia au respins o rezoluţie înaintată de verzi prin care se interzicea folosirea fracturarii hidraulice, însă au cerut multa grijă din partea guvernelor.

În România, trei companii energetice - Chevron, MOL şi Avere Energy  - au deja licenţe petroliere în România pentru perimetre unde şi-au exprimat intenţia de a căuta gaze neconvenţionale. Pe lângă acestea, Petrom, Romgaz şi Sterling Resources s-au arătat interesate de aceste zăcăminte.

Deocamdată, nici una nu a desfăşurat operaţiuni propriu-zise. Chevron este singura care a făcut paşi clari în acest sens, însă până acum a demarat doar operaţiuni de explorare, pentru care are nevoie doar de un aviz de mediu. Pentru exploatare este nevoie de un acord de mediu, care se obţine mai greu şi într-o perioadă mai lungă de timp. 

Duminică, în trei localităţi din judeţul Constanţa s-au organizat referendumuri pentru ca locuitorii să-şi exprime părerea faţă de exploatarea gazelor din şisturi. Toate cele trei referendumuri au fost însă invalidate din lipsă de prezenţă, 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite