Criza ajunge la Las Vegas

0
Publicat:
Ultima actualizare:
		Dintre toate oraşele americane, Las Vegas a fost cel mai afectat de criza creditelor.
Dintre toate oraşele americane, Las Vegas a fost cel mai afectat de criza creditelor.

Reprezentanţii cazinourilor din Las Vegas se plâng că, de la izbucnirea crizei, oamenii sunt tot mai puţin dispuşi să arunce bani la jocurile de noroc. Astfel, deşi numărul celor care intră într-un cazino a crescut, sumele încasate din industria jocurilor de noroc au scăzut.

„În luna mai am avut venituri scăzute din jocurile de noroc, dar numărul vizitatorilor a crescut. Suma cheltuită de fiecare persoană este mai mică. Oamenii nu mai au atâţia bani în portofel şi nu mai cheltuiesc aşa de mult cum obişnuiau“, a declarat Michael Leven, preşedintele grupului Las Vegas Sands, pentru CNBC.

Nevada avea în 2006 cea mai mică rată a şomajului, de 4%, însă în prezent aceasta a urcat la 13,4%, mult mai mare decât media la nivel naţional, de 9,1%.

Situaţia se va schimba odată cu revenirea la creştere econmică, spune Leven, care aşteaptă o îmbunătăţire atunci când rata şomajului va scădea.

În ultimii ani, cele mai multe companii din sfera jocurilor de noroc s-au concentrat pe dezvoltarea afacerilor în Asia mai ales în Vietnam, Coreea, Japonia şi Taiwan.

Dintre toate oraşele americane, Las Vegas a fost cel mai afectat de criza creditelor. Oraşul părea emblematic pentru perioada în care creditele se acordau cu foarte mare uşurinţă. Un boom imobiliar a condus la supradimensionarea pieţei de construcţii şi foarte multe persoane au făcut averi impresionante din cumpărarea şi vânzarea unor case în care nu intenţionau să locuiască niciodată.

Acum situaţia pare să se îmbunătăţească. Numărul vizitatorilor creşte, iar rata de ocupare în hoteluri s-a mărit. Se estimează că vânzările de case vor atinge un maxim anul acesta, deşi la preţuri scăzute. Case care în trecut se vindeau pentru 400.000 de dolari sunt vânute şi pentru 100.000 de dolari către cumpărători care achită în numerar.

Dar pentru cei care nu au resurse finan­ciare disponibile, contractarea unui credit ipo­tecar nu a mai fost atât de dificilă de foarte mulţi ani.

Zeci de ani Las Vegasul a fost unul dintre oraşele americane care au înre­gistrat cea mai mare creştere economică. În anii 1990 populaţia era în creştere cu apro­xi­ma­tiv 4,5% pe an, în timp ce în prezent rata de creş­tere a stagnat. Boomul din construcţii care a generat creşterea economică s-a sfârşit. Murren consideră că vor trece cel puţin zece ani înainte ca în oraş să se realizeze un nou proiect de construcţii important.

Localnicii şi imigranţii ilegali care făceau toată munca grea au dispărut, observaţie susţinută şi de un studiu realizat anul trecut de Pew Hispanic Center care a concluzionat că numărul imigranţilor ilegali care au intrat în Statele Unite între 2005 şi 2009 a scăzut cu aproape două treimi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite