Voinea, BNR: „Prima Casă“ şi-a făcut treaba, poate continua. Riscul de creştere a dobânzii este îndepărtat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul guvernamental „Prima Casă“ şi-a făcut treaba şi poate continua, însă aceasta este o decizie a Guvernului, a declarat Liviu Voinea, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), care este de părere că o creştere a dobânzii printr-un şoc aplicat indicatorului ROBOR, în funcţie de care se calculează costul creditului, nu poate avea loc dacă există un mix de politici adecvate.

„Programul, care are nişte condiţii speciale, de avans, de dobândă, şi-a propus să îi ajute pe tineri şi pe cei cu venituri reduse să acceseze o casă, eu cred că şi-a făcut treaba şi că poate să continue, dar este o decizie a Guvernului, nu a BNR“, a declarat Voinea, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra stabilităţii financiare, potrivit News.ro.

El a fost întrebat dacă banca centrală a repetat în raportul curent scenariul de stres privind programul guvernamental, în condiţiile în care cel de anul trecut indica o posibilă creştere a dobânzilor şi perspectiva ca programul „Prima Casă“ să nu mai fie util.

„Analiza din raportul precedent era mult mai nuanţată. Una este să crească dobânda de la nivelul actual şi alta este să crească peste nivelul la care a fost luat creditul“, a punctat Voinea. El a precizat că majoritatea celor care au luat credite „Prima Casă“ au beneficiat de alte dobânzi în anii 2010-2014, acestea reducându-se semnificativ în ultimii ani.

„Din punct de vedere al riscurilor, am făcut analize de impact, însă impactul pentru debitori este mult mai mic când îl privim din perspectiva raportului dintre la cât ar ajunge dobânda dacă aceasta ar creşte şi dobânda la care a luat efectiv creditul“, a explicat Voinea.

El a subliniat că un şoc pe partea de dobândă, ca urmare a creşterii indicatorului ROBOR, este puţin probabil, dacă nu se întâmplă alttceva în economie, iar cu un mix adecvat de politici un astfel de şoc reprezintă o perspectivă destul de îndepărtată. În perioada următoare, riscurile creditelor acordate prin acest program s-ar putea majora în eventualitatea creşterii ratei dobânzii, se spunea în raport.

Pentru acest an, costurile de finanţare prin „Prima Casă“ au fost diminuate, prin reducerea marjei de dobândă, la 2 puncte procentuale, de la 2,5 puncte procentuale anul trecut.

Voinea a mai spus că preţurile la imobiliarele rezidenţiale şi-au reluat timid creşterea anul trecut. Începând cu decembrie 2008, preţurile la imobiliarele rezidenţiale au înregistrat scăderi. Astfel, dacă în 2006 preţul pe metru pătrat în Bucureşti era de 1.060 de euro, în 2014 acesta a scăzut la 720 de euro. În 2015 s-a constatat o creştere timidă în comparaţie cu anul precedent, preţul unui metru pătrat ajungând la 746 de euro. Această creştere a venit pe fondul unui acces mai facil al populaţiei la credite.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite