Jumătate dintre clienţii băncilor din România ştiu că şi-ar recupera banii depuşi dacă acestea ar da faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai folosit produs bancar este în continuare cardul de debit, în proporţie de 80%, însă doar 21% dintre deţinători ştiu că este ataşat unui cont curent FOTO Adevărul
Cel mai folosit produs bancar este în continuare cardul de debit, în proporţie de 80%, însă doar 21% dintre deţinători ştiu că este ataşat unui cont curent FOTO Adevărul

Puţin peste jumătate (53%) dintre românii care deţin un produs financiar-bancar ştiu că şi-ar recupera banii depuşi la o bancă dacă aceasta ar da faliment, însă 26% se aşteaptă să primească toţi banii indiferent de sumă, doar 7% cunoscând plafonul de garantare de 100.000 euro, potrivit unui sondaj.

Două treimi dintre respondenţi ştiu că depozitele sunt garantate, iar o treime dintre cei care au economii cunosc ce instituţie le garantează, respectiv Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), care a comandat cercetarea de piaţă, realizată de Mercury Research.

„Dintre cei care ştiu ca îşi pot recupera banii în caz de faliment, 10% cunosc procedura de restituire, un procent dublu comparativ cu sondajul din 2010. Deşi termenul legal de restituire a banilor în cazul falimentului bancar este de 20 de zile, respondenţii se aşteaptă să-şi recupereze banii cam într-un an (...) Presa este principala sursă de informare privind procedura de restituire a banilor din depozite, afirmă 50% dintre respondenţi“, se arată într-un comunicat al FGDB.

Românii economisesc cu preponderenţă în lei, 80% alegând moneda naţională, la fel şi 76% dintre cei care intenţionează să depună bani la bancă în următorul an.

Mai puţin de un sfert dintre respondenţi au economisit bani în ultimul an, cu o sumă medie de circa 20% din venitul lunar, iar 40% declară că nu vor economisi în 2014.

Jumătate dintre cei care au economisit bani anul trecut i-au păstrat în numerar, 26% în depozite la termen şi 19% în conturi de economii, numerarul fiind perceput ca un instrument sigur de economisire de către cei cu un grad scăzut de informare despre bănci şi de către cei care nu au încredere în bănci.

Cel mai folosit produs bancar este în continuare cardul de debit, în proporţie de 80%, însă doar 21% dintre deţinători ştiu că este ataşat unui cont curent.

„Depozitele la termen sunt considerate o metodă sigură de economisire de către persoanele care au încredere în bănci (37%), ştiu că depozitele pot fi recuperate în caz de faliment (39%) sau ştiu că FGDB garantează depozitele (39%). 69% dintre cei care economisesc o fac din prudenţă“, se mai arată în comunicat.

Puţin peste o treime (36%) dintre românii intervievaţi are un credit, cel de nevoi personale negarantat fiind cu preponderenţă în lei, în timp ce moneda europeană este preferată la împrumuturile ipotecare.

Cei cu credite de nevoi personale au în majoritatea cazurilor un singur împrumut, respectiv 76% dintre respondenţi, restul având două sau mai multe credite.

Sondajul FGDB a fost realizat la începutul anului pe un eşantion de circa 1.200 de persoane din mediul urban şi rural care deţin cel puţin un instrument financiar-bancar.


Mai puteţi citi: 

[<a href="//storify.com/adinavlad/depozite-1" target="_blank">View the story "Depozite" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite