Guvernul dă liber la majorarea taxelor locale, primarii ezită
0
Impozitele pe case, terenuri şi maşini pot să crească de la anul cu 16%, dar cei mai mulţi edili locali au anunţat deja că nu vor să-i împovăreze inutil pe cetăţeni, pentru că „românii îşi plătesc la timp dările“.
O dată la trei ani, fiecare ţară membră UE poate majora taxele locale într-o proporţie egală cu inflaţia cumulată în perioada respectivă, dar nu mai mult de 20%. Acum se apropie un astfel de termen (1 ianuarie 2013) pentru România, iar inflaţia cumulată din 2010 până la zi este de 16,05%, aşa că de la anul taxele locale pot fi majorate cu această proporţie.
Guvernul a elaborat încă din octombrie proiectul legislativ referitor la această posibilitate şi l-a adoptat ieri, însă creşterea taxelor este lăsată la latitudinea primarilor din fiecare oraş. Plafonul de majorare este, aşadar, de 16,05% pentru taxele pe locuinţe, terenuri şi autoturisme (impozitele locale) şi se aplică şi în cazul amenzilor aferente anului 2013. Dar cei mai mulţi primari şi-au exprimat încă din toamnă intenţia de a nu introduce astfel de majorări, motivând că o astfel de măsură i-ar împovăra inutil pe contribuabili.
Motivul menţinerii: „situaţia economică delicată“
Primăria Municipiului Zalău, spre exemplu, a decis să menţină neschimat nivelul taxelor şi impozitelor locale. „La stabilirea impozitelor şi taxelor pentru anul 2013 s-a luat în calcul situaţia economică deocamdată delicată, care se reflectă în bugetele multor familii. Reuşim să păstrăm impozitele şi taxele locale la nivelul anului 2012. De altfel, în ultimii ani nu am avut majorări, în afara celor impuse de legislaţia naţională“, ne-a declarat Radu Căpîlnaşiu, primarul Zalăului. Un proiect de hotărâre în acest sens va fi supus aprobării consilierilor locali municipali în şedinţa de luni, 17 decembrie.
Nici în Slatina nu se schimbă taxele locale. „Deşi anul în curs nu s-a încheiat, analiza noastră arată că slătinenii şi-au achitat deja dările către bugetul local în proporţie de 85%, iar cifra este în creştere de la o zi, la alta. Dacă am majora anul viitor aceste contribuţii financiare ne temem că ar putea afecta trendul excelent pe care îl înregistrăm la colectarea impozitelor şi taxelor locale. Astfel, anul 2013 va fi al patrulea consecutiv în care dările locale rămân neschimbate“, a afirmat Minel Prina, unul dintre cei doi viceprimari ai Slatinei.
Ponta insistă: mărirea taxelor nu e obligatorie
Premierul Victor Ponta a declarat ieri, la finalul şedinţei de Guvern, că nu va publica HG privind actualizarea taxelor locale cu inflaţia „până nu se va înţelege foarte clar că Guvernul nu măreşte aceste taxe“. Actualizarea cu rata inflaţiei se poate face doar de către autorităţile locale, „dacă doresc“, a precizat premierul.
* Au contribuit Olimpia Man şi Mugurel Manea