Cursul de schimb coboară la 4,3958 lei/euro şi atinge un nou minim al ultimelor 10 luni
0Cursul BNR a coborât marţi cu 1,4 bani, la 4,3958 lei/euro, un nou minim al ultimelor 10 luni, cu activitate intensă pe piaţa interbancară, iar dealerii cred că banca centrală a intervenit indirect în piaţă, prin cumpărare de euro, pentru a tempera aprecierea leului.
BNR nu a mai anunţat un curs mai redus decât cel de marţi începând din 30 iulie 2013, când rata de referinţă a fost de 4,3907 lei/euro.
Pentru dolarul american, BNR a publicat marţi un curs de 3,2206 lei/dolar, în coborâre cu un ban. Francul elveţian este cotat de banca centrală la 3,5972 lei, în coborâre cu 1,4 bani, la cel mai redus nivel din ultimele 6 luni şi jumătate. În 7 noiembrie 2013, referinţa francului a fost de 3,5945 lei.
Potrivit analiştilor citaţi de Bloomberg, întãrirea leului a fost determinatã în principal de decizia agenţiei Standard & Poor's de a îmbunătăţi ratingul României în categoria investment grade, recomandată investiţiilor pe termen lung.
„Una dintre cele mai liniştite şedinţe din acest an s-a desfăşurat ieri (luni - n.r.) cu leul întărindu-se până aproape de 4,40 lei/euro, în linie cu anticiparea noastră pentru un avans al leului pe fondul rezultatului puternic obţinut de guvernanţii socialişti la alegerile pentru Parlamentul European. Totuşi, credem că in jurul pragului de 4,40 lei/euro potenţialul pentru intervenţii valutare creşte, aşa cum sugerează creşterea volumelor care a însoţit avansul leului săptamâna trecută. Iar luând în calcul tiparul din trecut şi comentariile BNR ce indică faptul că Banca nu crede că sunt suficiente motive fundamentale pentru câştiguri suplimentare ale leului, continuăm să credem că leul are un potenţial limitat de întărire dincolo de 4,40 lei/euro“, notează analiştii ING Bank într-o notă transmisă marţi.
În regiune, forintul se depreciază marţi cu 0,4%, iar zlotul polonez stagnează faţă de euro.
Mai puteţi citi: