Ce sunt ratele la dezvoltator şi cum îţi poţi lua casă cu ajutorul acestora

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creditele Prima Casă, cu avans mic şi dobândă preferenţială, sunt opţiunea preferată de către români pentru acordarea unei locuinţe. Pe lângă acestea, clienţii pot opta pentru credite imobiliare obişnuite, din oferta băncilor. Pentru cei care nu vor să aibă de-a face cu băncile, însă, există şi o alternativă: ratele la dezvoltator. „Adevărul“ vă prezintă ce sunt ratele la dezvoltator şi care sunt avantajele şi riscurile asociate cu acestea.

Plata unei locuinţe în rate direct la dezvoltator pare o soluţie atractivă pentru cumpărătorii care nu vor să se împrumute pe 25-30 de ani, însă nu este accesibilă oricui din cauza avansului mai mare şi a ratelor lunare, care pot să depăşească şi 1.000 de euro.

Ce sunt ratele la dezvoltator. Avantaje şi dezavantaje

De regulă, contractul este între 2 şi 12 ani, dar poate varia de la un dezvoltator la altul. Pentru client măsura este avantajoasă deoarece „creditul“ nu include dobânzi şi comisioane, astfel că, per total, costul finanţării este mai mic decât la o bancă comercială.

Pe de altă parte, avansul care trebuie plătit este mai mare decât în cazul creditelor obişnuite, iar ratele sunt, la rândul lor şi mai mari. Spre exemplu, în cazul unui dezvoltator care realizează un complex imobiliar în Fundeni, avansul cerut este de 9.999 euro, iar rata lunară este de 510 euro, pe zece ani. Apartamentul vizat are două camere, iar preţul este de 38.000 euro, cu TVA de 5%.

Dacă facem un calcul, la avansul de 10.000 de euro, ratele mai înseamnă alţi 61.200 de euro, astfel că, per total, suma plătită este de 71.200 de euro. Dacă stăm să comparăm cu un credit bancar de 38.000 de euro pe 30 de ani, atunci suma totală plătită este de 73.400 de euro la Veneto Banca (DAE 5,21%) şi de 83.800 de euro la Bank Leumi (DAE 6,44%).

Prin aceste apartamente vândute direct, dezvoltatorul îşi asigură, practic, un flux de bani pentru susţinerea lucrărilor. 

În schimb, există riscul ca dezvoltatorul imobiliar să dea faliment şi, dacă ai dat avansul înainte, vei rămâne fără bani.

Ce sunt ratele la dezvoltator. Atenţie la acte!

De asemenea, trebuie acordată o atenţie sporită la acte. În caz de neplată, dezvoltatorul poate rezilia contractul şi atunci rămâneţi fără casă, fără a face executare silită, aşa cum fac băncile. În fine, trebuie să vă asiguraţi că dezvoltatorul va obţine dreptul de a ridica ipoteca pusă de banca finanţatoare a proiectului imobiliar odată ce se ajunge la transferul de proprietate în favoarea cumpărătorului.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite