Operaţiunea de imagine „Hipermarketul, duşmanul poporului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La îndemnul premierului Victor Ponta, instituţiile cu atribuţii de control şi-au trimis inspectorii să verifice în marile lanţuri de magazine dacă vânzătorii scumpesc mărfurile alimentare. Ei urmăresc menţinerea preţurilor actuale până la data scăderii TVA.

Victor Ponta: „Să începeţi deja să verificaţi dacă hipermarketurile profită de cea mai bună măsură, reducerea TVA!“.

Daniel Constantin: „Odată cu reducerea TVA, preţurile trebuie să scadă“.

În lumina acestor indicaţii... preţioase, controlorii de stat au demarat o razie fără precedent asupra comercianţilor, pe care îi suspectează că manevrează preţurile.

Pe scurt, inspectorii din cadrul Ministerului Agriculturii, Consiliului Concurenţei şi Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului, dar şi statisticienii de la INS, s-au mobilizat exemplar, la îndemnul conducerii superioare, şi analizează dacă lucrătorii din comerţ nu manifestă un comportament responsabil faţă de consumatori.

Adică, dacă nu cumva au mărit azi (sau zilele trecute) preţurile la alimente şi băuturi nealcoolice pentru a le scădea la 1 iunie (momentul scăderii TVA), astfel încât să profite de pe urma măsurii guvernamentale de relaxare a fiscalităţii.

Desigur, nici inspectorii, nici autorităţile pe care le reprezintă nu au – momentan – pârghii juridice prin care să impună o îngheţare a preţurilor, dar ameninţările oficialilor la adresa comercianţilor nu au fost deloc voalate.

Victor Ponta: „Putem să introducem taxe speciale pentru cei care folosesc acest prilej, şi nu voi ezita, vom pune nişte taxe atât de mari încât tot ce câştigă în mod speculativ să piardă pe partea cealaltă“.

Daniel Constantin: „Se pot găsi pârghii legislative, aşa încât cei care încearcă să profite de această situaţie o lună de zile până la 1 iunie să sufere apoi. Dacă lucrurile vor merge într-o direcţie incorectă – nu spun ilegală – faţă de cetăţeni şi consumatori, vom căuta cele mai dure sancţiuni şi măsuri astfel încât să ne atingem obiectivele pe care ni le-am asumat în privinţa reducerii TVA la alimente“.

Nici premierul, nici ministrul Agriculturii nu au precizat care sunt „pârghiile legislative“ pentru introducerea unor "taxe speciale“ ca sancţiune pentru creşterea preţurilor de către un comerciant care desfăşoară activitatea într-o economie de piaţă – caracterizată de formarea liberă a preţului pe baza cererii şi a ofertei, nu prin măsuri administrative (dictate de autorităţi).

Pe comercianţi îi ajută doar matematica

Vizitând, joi, un hipermarket din Capitală, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin (secondat de un grup numeros de jurnalişti şi operatori TV), a încercat să obţină asigurări de la reprezentantul unităţii de retail că preţurile la alimente vor fi menţinute până la 31 mai, apoi, de la 1 iunie, vor fi reduse proporţional cu scăderea TVA.

Sub o asemenea presiune (nu doar) mediatică, retailerul s-a conformat şi chiar a explicat cum va reduce preţurile.

„Calculul matematic arată că scăderea de preţ va fi cu 12,16%, iar eventualele variaţii pot fi date doar de sezonalitate sau de comportamentul furnizorilor“, i-a spus Valer Hancaş, directorul de marketing al unităţii (Kaufland), ministrului Agriculturii.

Iar oficialul guvernamental i-a dat asigurări că nu se află „în control“, ci doar într-o vizită, precizând că astfel de acţiuni sunt abia la început.

„Aţi fost primul magazin care ne-a primit. Săptămâna viitoare, cred, o să mergem în toate magazinele.
S-a creat aşa un subiect, nu ştiu cât este de real sau ireal.
Trebuie să transmitem mesajul foarte clar, pe care şi Guvernul a vrut să-l transmită: odată cu reducerea preţului, trebuie să beneficieze cetăţenii. Preţul final, odată cu reducerea TVA, trebuie să scadă.
Acesta este practic şi mesajul pentru care eu am venit aici“, a spus oficialul.

În fine, ministrul a mai declarat că în urma acestor monitorizări va fi întocmit un raport pe care îl va prezenta în şedinţa de Guvern de miercuri, iar marţi, la Parlament, va relua discuţiile cu delegaţii marilor reţele comerciale.

Probabil, cu acea ocazie, reprezentanţii Executivului le vor explica retailerilor şi de ce „trebuie“ să scadă preţurile odată cu reducerea TVA.


Sesizări pe Facebook

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat că pe pagina sa de Facebook a deschis o secţiune specială destinată sesizărilor venite din partea consumatorilor. El aşteaptă mesaje care surprind eventualele practici incorecte ale comercianţilor din ţară. „Vom primi toate sesizările cetăţenilor şi le vom analiza cu responsabilitate“, a precizat oficialul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite