Directorii firmelor din România se aşteaptă, până în februarie, la o scădere a afacerilor în comerţ şi în construcţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii firmelor din România estimează o scădere medie a activităţii în sectorul comerţului şi un declin semnificativ în cel al construcţiilor, în perioada decembrie-februarie. Aceste scăderi atrag o reducere a numărului de angajaţi din cele două domenii. Pe de altă parte, activitatea şi numărul salariaţilor din industrie şi servicii îşi menţin valorile, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Datele privind privind fluctuaţiile economice indică o serie de modificări faţă de raportul anterior de luna trecută, ce evidenţia o scădere mai temperată a activităţii în comerţ şi construcţii în perioada noiembrie-ianuarie, şi estimări pozitive pentru industrie.

În intervalul aferent datelor publicate miercuri de către INS, se estimează o creştere uşoară în servicii, cu un sold conjuctural de +3%. În industria de prelucrare se aşteaptă un declin cu -5%, spre deosebire de +2%, valoarea raportului anterior. Acest sold conjuctural arată diferenţa între aşteptările pozitive şi negative exprimate de către directorii chestionaţi. O valoare pozitivă indică un număr mai mare de firme care au aşteptări de creştere a activităţii, iar valoarea negativă arată aşteptările de scădere într-un anumit sector.

„Pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se va înregistra tendinţă de scădere mai semnificativă (sold conjunctural -36%)“, arată raportul INS, potrivit News.ro.

Ca în fiecare iarnă, managerii firmelor nu sunt foarte optimiste în privinţa activităţii din construcţii, cu un sold conjuctural de -34%, faţă de -32% în raportul precedent. Aceste valori atrag şi o scădere a numărului de angajaţi (sold conjuctural de -16%) şi o creştere a preţurilor. Un declin se aşteaptă până în februarie şi în sectorul comerţului cu amănuntul, cu un sold conjuctural de -14%.

Pe de altă parte, se estimează creşteri moderate ale personalului din servicii şi industrie, cu solduri conjucturale de +4%, respectiv +1%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite