Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă. Ce urmează?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Economiei vrea să-i convingă pe partenerii Oltchim că societatea ăşi va continua activitatea FOTO Adevărul
Ministerul Economiei vrea să-i convingă pe partenerii Oltchim că societatea ăşi va continua activitatea FOTO Adevărul

Tribunalul Vâlcea a aprobat intrarea în procedură de insolvenţă a combinatului Oltchim. Pe termen scurt, Varujan Vosganian, ministrul Economiei, va avea discuţii cu creditorii şi finanţatorii companiei de stat pentru a-i convinge de continuarea activităţii combinatului. Pe termen lung, administratorii judiciari, avocatul Gheorghe Piperea şi firma BDO Business Restructuring, vor “curăţa” compania şi vor încerca să o privatizeze în insolvenţă.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, va discuta, în perioada următoare, cu creditorii şi finanţatorii Oltchim Râmnicu-Vâlcea condiţiile economice şi financiare "concrete" pentru continuarea activităţii combinatului chimic intrat în insolvenţă.

"La întâlnirea cu reprezentanţii creditorilor Oltchim, ministrul Economiei, Varujan Vosganian a invocat posibilitatea asigurării de aceştia de materii prime (regim tip lohn) şi lichidităţi pentru asigurarea funcţionării în perioada următoare a companiei", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, acţionarul majoritar al Oltchim.

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului internaţional BDO.

Avocatul Gheorghe Piperea a declarat că vrea să încerce o privatizare prin insolvenţă a Oltchim. „Adică afacerea trece din mâinile statului, pachetul majoritar de 54,8%, în mâinile unui acţionar privat, poate fi chiar acţionarul minoritar sau asociaţia salariaţiilor“, a declarat Piperea pentru „Adevărul“.   

Piperea exclude privatizarea cu strigare a combinatului chimic Oltchim, procedură aplicată şi eşuată la finele lunii septembrie 2012, când patronul de televiziune Dan Diaconescu a câştigat licitaţia, oferind cel mai bun preţ, dar nu a mai venit cu banii.  

Avocatul spune că cea mai bună variantă pentru Oltchim ar fi ca partea funcţională a combinatului (active eficiente, contractele de muncă, contractele cu furnizorii) să fie separată de activele rele şi de datorii şi preluată de o companie sau de un vehicul special, „un fel de Oltchim 2“. 

„În urma acestui transfer de afacere, partea funcţională poate fi preluată cu bani gheaţă sau cu 20-25% din valoare, diferenţa constituind bani împrumutaţi chiar de la băncile creditoare. La Oltchimul vechi rămân activele rele care se transformă în bani şi sunt ulterior achitate datoriile“, a explicat Piperea. Astfel, privatizarea are loc chiar în timpul procedurii de insolvenţă.

Măsuri esenţiale înainte de privatizare  

Piperea susţine că, înainte de privatizarea Oltchim, ar trebui luate câteva măsuri esenţiale. În primul rând, spune avocatul, ar trebui aplicată „o ştergere de datorie destul de consistent astfel încât să poţi convinge pe cineva să investească 150 de milioane de euro necesare pentru a face combinatul să funcţioneze la 65% din capacitatea de producţie – considerat nivel de break even“. 

În al doilea rând, ar trebui scoase la vânzare activele excedentare, cum sunt hotelurile sau cabanele. Iar în al treilea rând, ar putea avea loc disponibilizări în condiţiile în care, din cei 3.300 de angajaţi ai combinatului, aproximativ 900 sunt din TESA (tehnic, economic, administrativ şi de altă specialitate). „Aici se va umbla în principal. Ideal ar fi să nu dai niciun om afară. Oltchim înseamnă însă 20.000 de salariaţi din industria pe orizontală“, a mai spus Piperea.

Oltchim a încheiat anul 2012 cu datorii totale de peste 2,68 miliarde lei. Printre creditori Oltchim se numără BCR, CEC, Banca Transilvania, Electrica SA, SALROM şi CFR Marfă.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite