Actriţa Valeria Seciu, la 77 de ani: „Nu regret personajele, nici jucate, nici nejucate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actriţa Valeria Seciu a jucat din 1978 în numeroase spectacole pe scena Teatrului Mic
Actriţa Valeria Seciu a jucat din 1978 în numeroase spectacole pe scena Teatrului Mic

Alături de Horaţiu Mălăele, o altă mare actriţă este aniversată pe data 1 august. Născută pe 1 august 1939, la Bucureşti, actriţa Valeria Seciu, care împlineşte 77 de ani, încă reuşeşte să tulbure cu frumuseţea şi sensibilitatea ei. Horaţiu Mălăele povestea: „Într-un interviu am fost întrebat: Ce îţi place mai mult la Octavian Cotescu? Vali Seciu, am răspuns. Minţeam. Un pic“.

Valeria Seciu a absolvit Facultatea de Teatru de la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1964, la clasa profesorului A. Pop Marţian, asistent Octavian Cotescu, cu rolul Rosalinda din spectacolul cu piesa „Cum vă place“ în regia lui Octavian Cotescu. Din generatia ei mai fac parte Ion  Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, Florina Cercel, Mariana Mihuţ, Rodica Mandache, Virgil Ogăşanu si Ilinca Tomoroveanu.


Căsătorită cu Octavian Cotescu

În 1964, Octavian Cotescu a cerut-o în căsătorie pe fosta studenta. Acest lucru s-a intamplat în 1966, după ce actriţa a revenit în Bucureşti de la Cluj, unde jucase doi ani. „Obişnuiam să merg foarte des la Teatrul Bulandra. Acolo l-am văzut prima oara pe Octav, în Padurea, cu Lucia Sturdza Bulandra, Fory Etterle,  Jules Cazaban. Asa m-am apropiat de teatru, auzindu-l, văzându-l pe Octavian Cotescu. Era o certitudine pentru mine ca voi deveni actriţă. Am dat de foarte multe ori ocol Institutului, fără să bat la uşă. Întâi am dat examen la Istorie. Chiar de două ori. Pe urma m-a pregătit Liliana Tomescu. A fost o mare îndrăzneală. I-am dat pur şi simplu un telefon. Şi a fost de o mare generozitate. Ea mi-a dat din fiinţa ei", spunea actriţa într-un interviu.
 

Actriţă-fetiş pentru Cătălina Buzoianu

catalina buzoianu valeria seciu

La absolvirea facultăţii de teatru, Valeria Seciu a debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti cu rolul Veronica Micle, în spectacolul „Eminescu“, în regia lui Sică Alexandrescu, alături de Ion Caramitru, care i-a fost partener în nenumărate alte ocazii. S-a angajat la Teatrul Mic din Bucureşti în 1978, dupa ce a mai jucat la teatrul din Cluj şi pe scena Naţionalului bucureştean. Cine poate uita rolul Margareta din „Maestrul şi Margareta“ de Bulgakov sau  „Ea“ din „Cerul înstelat deasupra noastră“, de Ecaterina Oproiu, Marguerite Gautier din „Doamna cu camelii“, de Alexandre Dumas?


A fost o actriţă fetiş pentru regizoarea Cătălina Buzoianu. „Vali a fost întotdeauana o actriţă foarte interesată de ceea ce a făcut, foarte pasională pentru munca ei. Nu pot să uit că în Maestrul şi Margareta se căţăra pe pereţi, pe piloane, cu mult înainte de Au pus cătuşe florilor.

Vali avea o anumită vârstă, dar a făcut totul fără să aibă niciun fel de prejudecăţi cu ce are de făcut. Cred că Vali aduce lumină, este o lumină, se transfigurează, ne-am completat cu adevărat“,  o portretiza Cătălina Buzoianu.

După moartea soţului ei, actorul Ocatvian Cotescu (1931-1985), Valeria Seciu şi-a petrecut timpul pe scenă. Rămăsese singura, dupa ce şi singurul ei copil, Alexandru, se călugarise. Alexandru Cotescu sau monahul Daniil, cum este cunoscut pe Muntele Athos, s-a retras la Mănăstirea Vatoped.

image

Fiul Valeriei Seciu, monahul Daniil (foto dreapta), alaturi de calugarii de la manastirea de pe Muntele Athos

Într-unul din putinele interviuri pe care le-a dat in cariera sa, Valeria Seciu a spus că, deşi sufera de singurăte e fericita, dacă fiul ei este fericit acolo unde este. “El m-a pregătit că va pleca acolo. Tinerii monahi sunt obligaţi să-şi anunţe părintii de alegerea făcuta, să-i lase liniştiţi”, a spus actrita.

„ Nu obişnuiesc să regret personaje, nici jucate, nici nejucate. Cred că scenariile cele mai solid construite sunt cele care încap pe mana unui talent regizoral solid construit. Şi invers“, a mărturisit Valeria Seciu.

A interpretat peste 20 de roluri în filme: ''Casa neterminată'' (1964), ''Un august în flăcări'' (1974), ''Ion — blestemul pământului, blestemul iubirii'' (1979), ''Lumini şi umbre'' — serial TV (1979-1982), ''Bună seara, Irina'' (1980), ''Dragostea şi revoluţia'', ''Vreau să ştiu de ce am aripi'' (1983), ''Adela'' (1984), ''Furtună în Pacific'' (1985), ''Aurora'' (2010), ''Roxanne'' (2013) şi ''Sunt o babă comunistă'' (2013).

A câştigat Premiul UNITER 2002 pentru cea mai bună actriţă, cu rolul doamnei Bering, din spectacolul 'Spirit', în regia Cătălinei Buzoianu, jucat pe scena Teatrului Mic. A obţinut Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România (1978), pentru rolul din filmul ''Înainte de tăcere''.

În 2006, Valeria Seciu a primit Premiul UNITER pentru rolul principal din piesa ''Cum gândeşte Amy'' (foto), în regia Cătălinei Buzoianu.

image

La Gala Premiilor UNITER, din aprilie 2007, cariera actriţei a fost încununată, fiindu-i oferit Premiul de excelenţă pentru întreaga activitate. În 2009, tot la Gala Premiilor UNITER, Valeria Seciu a primit distincţia pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar pentru rolul Gloucester din ''Lear'', regizat de Andrei Şerban pe scena Teatrului Bulandra din Capitală. (Text de Loreta Popa)

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite